?>

Türkiye'de üretilen tütünde 120 bin ton rekolte bekleniyor

Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Solgun, tütünde 120 bin ton rekolte beklendiğini belirterek "Yağışlardan dolayı bu yıl verimli geçti. Hedefimiz 60 bin ton ihracat" dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Muş

Muş'un Sungu beldesindeki tütün tarlalarını gezerek, çiftçilerle görüşen Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, AA muhabirine, bu yıl 26 ilde, 113 ilçede, 2 bin 301 köy ve mahallede yaklaşık 82 bin üretici ailenin 120 bin ton tütün üretim sözleşmesi imzalandığını söyledi.

Birçok yabancı şirketle yeni sözleşme imzaladıklarını ifade eden Solgun, üreticilerin daha çok kazanması ve daha fazla üretmesi için çaba gösterdiklerini belirtti.

Solgun, daha fazla ihracat yapacaklarını ve ithalatı azaltacaklarını dile getirerek, "Bu yıl ülkemizde 120 bin ton tütün üretimi hedefliyoruz. Geçen yıl 80 bin ton tütün elde etmiştik. Yağışlardan dolayı bu yıl verimli geçti. Geçen yıl 48 ülkeye 53 bin ton tütün ihraç ettik, bu yıl hedefimiz 60 bin ton ihracat. Bugüne kadar çok güzel ve sağlıklı bir şekilde kırımlarımızı yaptık. Birçok ilimizde tütün alımlarımız başlayacak. Temennimiz ithalatı azaltmak." ifadelerini kullandı.

Solgun, yaklaşık 15 gündür bölge illerini ziyaret ettiklerini ifade ederek, hasadın verimli bir şekilde sürdüğünü kaydetti.

"ABD'ye Virjinya tütünü ihraç edeceğiz"

Muş'ta 4 bin hektar alanda bu yıl tütün üretildiğini anlatan Solgun, kentte 9 tütün çeşidinde deneme üretim yaptıklarını, hangisinin alıcısı fazla ise çiftçileri o ürüne yönlendirdiklerini söyledi.

Bu yıl bir ilki gerçekleştirerek Muş'ta "Virjinya tütünü" yetiştirmek için deneme üretim yaptıklarını belirten Solgun, şöyle dedi:

"Çok güzel verim elde ettik. ABD'ye bu yıl Muş, Bitlis ve Batman'dan Virjinya tütünü ihraç edeceğiz. Bu yıl ciddi bir yatırımcıyı Muş'a getirdik. İkinci yatırımcı da Osmaniye'de işletmesini kuracak. Yaptığımız uluslararası çalıştaylarla dünyanın gözünü ülkemize çevirdik. Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün makine aletleri hibe desteği sağladı. Ülkemizde hangi çiftçinin tütünü elde kalırsa bize ulaşabilir."

Sungu beldesinde Bayram Akın da 37 yıldır tütün ürettiklerini belirterek, bu yıl verim ve rekoltenin beklediklerinden iyi olduğunu söyledi.

6 dönüm alanda üretim yaptığını anlatan Akın, 2,5 ton ürün beklediğini ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fransa, İran'daki vatandaşlarına bir an önce ülkeyi terk etmeleri çağrısı yaptı

2022-10-08 11:44 - Dünya

Beşiktaş Süper Lig'de yarın Giresunspor'un konuğu olacak

2022-10-07 12:40 - Spor

Yeniden Ukrayna'nın kontrolüne geçen Liman şehri savaşın acı yüzünü yansıtıyor

2022-10-05 19:55 - Dünya

Meteorolojiden bazı bölgeler için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

2022-10-06 15:40 - Asayiş

Rusya’dan ayrılan şirketler 200 ila 240 milyar dolar arasında kayba uğradı

2022-10-07 17:40 - Ekonomi

Avrupa ülkelerinin liderleri Prag'da toplanacak

2022-10-05 09:59 - Dünya

Dünya Bankasından Pakistan'a 2 milyar dolarlık fon desteği

2022-10-08 18:34 - Ekonomi

Yozgat'ta doğal gaz patlaması sonucu 2 katlı ev çöktü

2022-10-05 11:28 - Asayiş

TPAO, 2 saha için petrol arama ruhsatı aldı

2022-10-08 09:55 - Ekonomi

Çanakkale'de çıkan orman yangını kontrol altına alındı

2022-10-06 15:53 - Asayiş

İlgili Haberler

Suriye ile karşılıklı ticarette yeni düzenleme yürürlüğe girdi

19:48 - Ekonomi

TCMB Başkanı Karahan, Denizli'de iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi

19:42 - Ekonomi

THY'den ramazana özel yurt içi uçuşlarda indirimli bilet kampanyası

19:38 - Ekonomi

TCMB Başkanı Karahan'dan toplumsal refaha katkıda fiyat istikrarı vurgusu

19:32 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell, faiz indirimleri konusunda aceleye gerek olmadığını vurguladı

19:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Mısır, Süveyş Kanalı'nın genişletilme projesinin tamamlandığını duyurdu

20:57 - Dünya

İsrail, 9 sağ esir serbest bırakılıncaya kadar ateşkesin ikinci aşama müzakerelerini askıya aldı

20:52 - Dünya

Prof. Dr. Orhan Tatar'dan Ege Denizi'ndeki sismik aktiviteye ilişkin açıklama

20:43 - Gündem

TFF Başkanı Hacıosmanoğlu, UEFA Başkanı Ceferin ile buluştu

20:37 - Spor

Tim Jabol Folcarelli, transfer görüşmeleri için Trabzon'a geldi

20:32 - Spor