?>

Türkiye'de okudu, şimdi ülkesinde Devlet Gümrük Komitesi Başkanı

Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra başlatılan Büyük Öğrenci Projesi sayesinde Türkiye'de okuma fırsatı bulan Azerbaycanlı Sefer Mehdiyev şimdi ülkesine Devlet Gümrük Komitesi Başkanı olarak hizmet ediyor.

Genel - 6 yıl önce

BAKÜ - RUSLAN RAHİMOV

Türkiye Cumhuriyeti'nin Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Orta Asya Türk cumhuriyetleri için başlattığı Büyük Öğrenci Projesi'yle Türkiye'de okuma fırsatı bulan Sefer Mehdiyev, şimdi ülkesine Devlet Gümrük Komitesi Başkanı olarak hizmet ediyor.

Büyük Öğrenci Projesi kapsamında Türkiye'ye öğrenci gönderen ülkelerin başında bulunan Azerbaycan'da, devlet bursu ile Türk üniversitelerinde eğitim gören mezunlar kamuda ve özel sektörde önemli mevkilerde görev yapıyor.

1992'den bu yana 125 bini geçen Azerbaycanlı Türkiye mezunları arasında bakanlık, bakan yardımcılığı, başhekimlik, milletvekilliği, banka yönetim kurulu başkanlığı, rektörlük gibi görevler üstlenen isimler bulunuyor.

Azerbaycan'dan Türkiye'ye gönderilen ilk öğrenciler arasında yer alan Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi Başkanı Sefer Mehdiyev de bu isimlerden biri. Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden 1998 yılında mezun olan Mehdiyev, bugün bakanlık düzeyinde bir kurum olan Devlet Gümrük Komitesini yönetiyor.

Mezun olduktan sonra 1999'da girdiği Devlet Gümrük Komitesinde çeşitli görevler üstlenen Mehdiyev, 2004'te kurumun başkan yardımcılığına kadar yükseldi. Mehdiyev, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından 23 Nisan 2018'de Devlet Gümrük Komitesi Başkanı olarak atandı.

"Türkiye'de üniversite okumak, o dönem Azerbaycanlı her gencin arzusuydu"

Öğrencilik anılarını ve Türkiye'de aldığı eğitimin hayatına katkılarını AA muhabirine anlatan Mehdiyev, merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in girişimleriyle Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti için ayrılan kontenjandan yararlanarak Türkiye'de eğitim alma şansı elde ettiğini söyledi.

Türkiye'de üniversite okumanın, o dönem Azerbaycanlı her gencin arzusu olduğunu belirten Mehdiyev, Türkiye'de Sovyetler Birliği'nin son yıllarındaki bozulmuş eğitim sisteminin aksine tam şeffaf bir eğitim sistemiyle karşılaştıklarını kaydetti.

Mehdiyev, eğitiminin daha ilk yılında bilgi ve birikim açısından çok daha iyi duruma geldiğini ifade ederek "Tatilde memlekete döndüğüm zaman lisedeki sınıf arkadaşlarımla görüştüm. O zaman farkına vardım ki dünya görüşü ve bilgi açısından ben o arkadaşlardan üstün durumdayım. Bunu da sadece bir yıllık Türkiye eğitimi sayesinde elde ettim." dedi.

Başarının elde edilebilmesi için doğru eğitimin şart olduğunu vurgulayan Mehdiyev, "Türkiye, vatansever olarak yetişmemizde büyük katkı sağladı. Türkiye'de aldığım eğitim, hayatımda büyük ilerleme kaydetmemde yardımcı oldu, bugünkü makama ulaşmamda, kariyerimde bana kapı açtı, hayata bakışım değişti." ifadelerini kullandı.

Mehdiyev, bazı okul arkadaşları ve hocalarıyla hala iletişim halinde olduğunu, bazen bir araya geldiklerini ve o "geçmiş zor ama aynı zamanda da güzel" anları yeniden hatırladıklarını sözlerine ekledi.

Büyük Öğrenci Projesi

Sovyetler Birliği'nin 1990'lı yılların başında dağılmasıyla yeni bir değişim ve gelişim sürecine giren Orta Asya Türk cumhuriyetleri ile Türkiye Cumhuriyeti arasında siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkiler yeni boyutlar kazandı.

Bu dönemde Türkiye Cumhuriyeti ile Orta Asya Türk cumhuriyetleri arasında her alanda iş birliği anlaşmaları imzalanarak hayata geçirildi. Bu anlaşmalardan birisi de 1992 yılında uygulamaya konulan Büyük Öğrenci Projesi oldu.

Proje çerçevesinde, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'dan 2 bin öğrenci, Türkiye'deki çeşitli üniversitelere yerleştirilerek kendilerine devlet bursu bağlandı. Türkiye'de burslu okuyan öğrenciler, mezun olduktan sonra ülkelerinde kamuda ve özel sektörde önemli mevkilerde görev aldı.

1992'de beş ülkeyle başlayan proje kapsamında, bugün Balkanlar, Kafkasya, Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika'dan yaklaşık 60 ülkeye ulaşıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

Ata sporu cirit Kars'ta yaşatılıyor

2019-02-04 20:02 - Çevre-Hayat

Çizgi Film kahramanı 'Akıllı Tavşan Momo' dondurma kesti

2019-02-10 02:02 - Medya

Karmod, Özbekistan’da toplu konut şantiye yapıları kurdu

2019-02-07 15:21 - Ekonomi

Sınırı geçmeye çalışan 2 terörist yakalandı

2019-02-07 02:02 - Asayiş

Fenerbahçe-Zenit maçını Fransız hakem Buquet yönetecek

2019-02-10 16:55 - Spor

Safra kesesinden 86 parça taş çıkarıldı

2019-02-11 17:56 - Sağlık

Darbeci albay 'hafıza kaybı' yalanına sarıldı

2019-02-07 17:05 - Gündem

'Bu hafta 41 ilacın piyasadaki arz sıkıntısı son bulacak'

2019-02-05 19:32 - Sağlık

FETÖ'cü yargı mensuplarına 14 Temmuz'da askeri rütbe verilmiş

2019-02-06 15:02 - Gündem

Uludağ’da kar altında kalan yaralılar korku dolu anları anlattı

2019-02-05 00:47 - Gündem

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki Hiyam beldesine saldırılarını yoğunlaştırdı

16:07 - Dünya

İsrail'in 415 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 44 bin 211'e yükseld

15:42 - Dünya

Beylikdüzü'nde çıkan fabrika yangını yaklaşık 36 saattir sürüyor

15:38 - Gündem

Yerlikaya'dan, 35 yıl önce PKK'nın İkiyaka'da katlettiği 28 kişi için anma mesajı

15:32 - Gündem

Putin, geleneksel aile değerlerine karşı propagandayı yasaklayan yasayı imzaladı

15:27 - Dünya