?>

Türkiye’de ilk kez bir Atatürk heykeli dijitalleşiyor

Türkiye’de ilk kez bir Atatürk Heykeli’nin 3 boyutlu dijital modelinin çıkartılması çalışmaları Samsun’da yapılıyor.

Gündem - 9 yıl önce

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun’un simgesi Atatürk Heykeli’ni ölümsüzleştirmek ve herkese ulaşabilir hale getirmek için Türkiye’de ilk kez kullanılan bir yönteme başvurdu. Dijital tekniklerin kullanılarak yapılacak olan 3 boyutlu modeller, Büyükşehir Belediye’nin web sayfasından paylaşılacak.

“BU SİSTEMİN BİR ÖRNEĞİ DE UZAY MEKİĞİNDE KULLANILIYOR” Samsun Atatürk Heykeli’nin Dijitalleştirilmesi Projesi Koordinatörü Burhan Uyan, “Türkiye’de ilk defa uygulanan 2 ayrı yöntemle bir Atatürk Heykeli’nin 3 boyutlu dijital modelini ve 3 boyutlu baskı makinelerinde üretilmesi gereken dosyayı hazırlamak üzere çalışmalar yapıyoruz. 2 ekip halinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir grup arkadaşımızı fotogrametrik yöntemle çalışma yapıyor. Diğer gurubumuz da uzay mekiğinde bir örneği bulunan 3 boyutlu tarama sistemleri ile Atatürk Heykeli’nin modelini çıkartmaya çalışıyor. Biz daha sonra bütün bu verileri bir araya getirerek klasik heykeltıraşlık sanatını da kullanarak dijital bir model oluşturacağız. Bu sayede dünyanın her yerinde bulunan insanlar Samsun Büyükşlehir Belediyesi’nin web sayfasından yayınlanacak kamuya açık dosyasını kullanarak Atatürk Heykeli’nin dijital bir kopyasını istediği bir şekilde üretebilir hale gelecek” dedi.

PROJE 50 GÜN SONRA TAMAMLANACAK Bu proje Türkiye’de ilk olma özelliği taşıdığını vurgulayan Uyan, proje hakkında şu bilgileri verdi:“Bu projenin gerçekleşmesinde bize destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz Bey’e çok teşekkür ediyoruz. Bu bir sosyal sorumluluk projesi, maliyet söz konusu olmadan hazırlandı. Bugün 2 ayrı işlem gerçekleştirdik. İlk olarak Atatürk Heykeli’nin her açıdan 600’e yakın yüksek çözünürlüklü fotoğrafını elde ettik. Günün 2. bölümünde ise dijital tarama yöntemi ile Atatürk’ün modellemesini çıkarmaya çalışıyoruz. Daha sonrada bunları bir araya getirerek tek bir model halinde kamuya sunacağız. Bu 2 teknoloji ile yaptığımız çekimi bugün bitirmek istiyoruz. Bunların bilgisayar alt yapısında kullandığımız çok ayrıntılı ve teknik çalışmaları var. Bize göre 50 gün içerisinde bu proje bitirilecek. Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edilecek.”

“İSTEYEN HERKES ATATÜRK HEYKELİ’NE BİREBİR SAHİP OLABİLECEK” İsteyen herkesin Atatürk Heykeli’nin birebir aynısına sahip olabileceğini ifade eden Proje Koordinatörü Uyan, “Bu projenin sonuçlarından birisi de Atatürk Heykeli’nin 3 boyutlu baskı makineleriyle yeniden üretilmesi konusundaki bir dosyanın kamuya açılacak olmasıdır. Böylece vatandaşlar günün herhangi bir saatinde zaman ve mekan sınırlaması olmaksızın bu heykelin dosyasını indirip 3 boyutlu baskı makinesinde teknik imkanlar ölçüsünde birebir aynı olacak şekilde, maket olacak şekilde, retrica olacak şekilde yeniden basabilir ve yeniden üretebilir. Böylece atçılık sanatına meraklı bir insan olabilir, bir heykeltıraşçılık öğrencisi olabilir, bir bilimsel araştırma olabilir veya vatanını özlemiş bir Türk vatandaşı olabilir, bu heykeli yeniden kendi imkanlarına göre istediği bir şekilde üretim masasına üzerine, çantasına, cebine ve evinin herhangi bir yerinin köşesinde kullanılabilecek şekilde üretmek imkanına sahip olabilecek. Biz aslında Atatürk Heykeli’ni dijitalleştirerek, adeta ölümsüz hale getiriyoruz. Çünkü Atatürk Heykeli Samsun halkı tarafından Atatürk’e hediye olarak yaptırılmıştır. Biz 2016 yılında bu kez Atatürk Heykeli’ni dijital olarak üreterek kültürümüzün sürekliliğine hediye etmiş olduğumuzu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

ATATÜRK HEYKELİ NE ZAMAN KİM TARAFINDAN YAPILDI? Samsun'un İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı'nda yer alan Atatürk Heykeli, Samsun Valisi Kazım Paşa tarafından Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel'e 1927 yılında sipariş edildi, aynı yıl 19 Mayıs günü kaidenin resmi temel atma töreni yapıldı, 1928 yılında Viyana'da başlayan heykelin yapım süreci 1931 yılında sonlandı ve heykel kaidesine 29 Ekim 1931 tarihinde dikildi. 15 Ocak 1932 tarihinde anıtın resmi açılışı yapılarak Cumhuriyet tarihinin 13. anıtı, Heinrich Krippel'in ise Türkiye'deki dördüncü anıt çalışması oldu. Tunçtan yapılmış olan heykelin yüksekliği 4,75 metre, taş blok kaidenin yüksekliği 4,10 metre, tüm anıtın yüksekliği ise 8,85 metre.

dikGAZETE
Haftanın Öne Çıkanları

İhlas ev aletlerine iF Tasarım Ödülü

2016-03-01 13:04 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Cerattepe yorumu: Bunlar da yavru Gezici

2016-02-27 18:35 - Politika

Bir zamanlar çöplüktü, şimdi model oldu!

2016-02-24 12:54 - Çevre-Hayat

Mars Gıda, Türkiye'deki ürünlerini geri çağırdı

2016-02-25 16:04 - Ekonomi

Atatürk Havalimanı'nın büyük başarısı

2016-03-01 13:34 - Ekonomi

Bu kare, -Gökyüzündeki atlı savaşçılar- Çanakkale’de çekildi!

2016-02-25 14:59 - Günün Fotoğrafı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a doğum günü klibi ile pasta ikram ettiler!

2016-02-26 14:32 - Genel

Emel Müftüoğlu ile yeniden

2016-02-24 18:34 - Magazin

Kilo vermek için spora başladı: Dünya 3’üncüsü oldu

2016-02-25 12:04 - Spor

2016 yılı ihracat hedefini açıkladı

2016-02-25 14:13 - Ekonomi

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 10 Ocak İdareciler Günü paylaşımı

23:27 - Gündem

Hrant Dink cinayeti tetikçisi Samast'ın 'FETÖ adına suç işlemek'ten yargılandığı davada karar

21:48 - Gündem

Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırıya ilişkin davada ara karar açıklandı

18:28 - Gündem

Türkiye hafta boyunca yağışlı havanın etkisi altında olacak

16:38 - Gündem

Türkiye'de şirketlerin yüzde 78'i yapay zeka becerilerine sahip çalışanları işe almayı pla

16:03 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD'de uçuşu iptal edilen uçaktan yolcular tahliye edilirken 4 kişi yaralandı

23:42 - Dünya

Gabriel Sara'nın bağlarında zorlanma ve kanama tespit edildi

23:37 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 10 Ocak İdareciler Günü paylaşımı

23:27 - Gündem

Dışişleri Bakanlığından, ABD'nin Los Angeles kentindeki yangınlarda ölenler için taziye mesajı

23:23 - Siyaset

Kenya'da uçak kazasında 3 kişi hayatını kaybetti

23:17 - Dünya