?>

Türkiye'de iki kişiden biri araç kullanırken telefonla konuşuyor

- Aviva’nın, "Direksiyon Başında Telefon Kullanımı" araştırmasına göre her iki Türk vatandaşından birisi araç kullanırken telefonla konuşuyor - AvivaSA Üst Yöneticisi Kuruca: - "Araştırmada çıkan belki de en ilginç sonuç, trafikte en çok sosyal medyada gezinen ve paylaşım yapan Avrupa ülkesinin Türkiye olması" -"Ayrıca, İtalya’dan sonra, araç kullanırken mesaj yazma oranı en yüksek Avrupa ülkesiyiz. Bunlar maalesef, önlem almamız gereken üzücü sonuçlar"

Genel - 8 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Aviva’nın, Türkiye de dahil toplam 13 ülkede gerçekleştirdiği “Direksiyon Başında Telefon Kullanımı” araştırması, her iki Türk vatandaşından birinin, araç kullanırken telefonla konuştuğunu ve bu oranın global ortalamanın üstünde olduğunu ortaya koydu.

AvivaSA, İngiliz ortağı Aviva’nın "direksiyon başında telefon ve internet kullanımının trafik üzerindeki etkisini" ortaya koymak amacıyla, Ipsos MORI işbirliğiyle gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Türkiye’nin yanı sıra, ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya, İrlanda, Polonya, Çin, Hindistan, Singapur, Endonezya’nın yer aldığı araştırma 17 Mart ve 1 Mayıs 2017 tarihleri arasında, kentsel nüfusu temsil eden gruplar üzerinde yapıldı.

Araştırmaya göre trafik kurallarına en saygılı ülke İngiltere oldu. Her beş İngiliz sürücüden sadece birisi, hands-free kit yardımı olmadan direksiyon başında telefon kullanıyor. Araştırmanın yapıldığı tüm ülkelerde direksiyon başında hands-free kit yardımı olmadan telefonla konuşmak yasak. İngiltere bu konuda en iyi sonuca sahip olmasına rağmen, çok daha katı cezaları uygulamaya koydu. Bu konuda en olumsuz sonuçlara sahip iki ülke ise, Amerika ve Çin. Araştırmada, direksiyon başındayken mesaj yazmak ve sosyal medyada dolaşıp, paylaşım yapmak konuları da irdelendi.

- Türkiye, Global Ortalamanın Üzerinde

Yapılan araştırmada Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında, İtalya’dan (yüzde 59) sonra, Polonya (yüzde 53) ile birlikte en çok “direksiyon başında telefonla konuşan” ülke çıktı. Araştırmada en yüksek orana yüzde 76 ile Çin sahip olsa da, Türkiye yüzde 53 ile global ortalamanın üzerinde yer alıyor.

Araç kullanırken telefonla konuşmanın yanı sıra, "direksiyondayken mesaj yazmak" ve "sosyal medyada dolaşıp, paylaşım yapmak" konularının da sorgulandığı araştırmada, bu konudaki en dikkat çekici noktalardan birisi, Türkiye’nin yüzde 34 ile, İtalya’dan sonra (yüzde 41) "en çok araç kullanırken mesaj yazan" Avrupa ülkesi olması. Global olarak bakıldığında ise, Endonezya yüzde 53 ile bu alanda en yüksek orana sahip olsa da; Türkiye, Amerika ile 5. sırayı paylaşıyor. Bu konuda “trafik kurallarına en sadık ülke” ise, yüzde 13 oranıyla İngiltere.

-Türkiye, Araç Kullanırken Sosyal Medyada En Çok Gezinen veya Paylaşım Yapan Ülke

Araştırmaya göre, Türkiye yüzde 22 ile "trafikte en çok sosyal medyada gezinen ve paylaşım yapan" Avrupa ülkesi konumunda yer alıyor. Avrupa’da, Türkiye’nin hemen ardından yüzde 17 ile İtalya gelirken, global ortalama baz alındığında, Türkiye bu oranla averajın üzerinde yer alıyor. Global olarak bakıldığında ise, yüzde 41 ile Hindistan, trafikte en çok sosyal medyada gezinen ülke olurken; İngiltere yüzde 7 ile yine en az orana sahip ülke konumunda bulunuyor.

Araştırma, trafik kazalarının yüksek olduğu ülkelerde, yeni trafik düzenlemelerinin zorunluluğunun yanı sıra; Hayat ve Ferdi Kaza sigortalarının önemini de gösteriyor.

- " Bunlar maalesef, önlem almamız gereken üzücü sonuçlar"

Araştırma sonuçlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan AvivaSA Üst Yöneticisi (CEO) Fırat Kuruca, trafik kazalarının, Türkiye'de en yaygın yaşanan felaketlerden birisi olduğunu belirtti.

Kuruca, “Bu araştırma, Türkiye dahil dünyanın 13 ülkesinde gerçekleştirilen çok önemli bir araştırma. Alınacak önlemler konusunda önemli bir güncel kaynak olacağını düşünüyoruz. Araştırmada çıkan belki de en ilginç sonuç, trafikte en çok sosyal medyada gezinen ve paylaşım yapan Avrupa ülkesinin Türkiye olması. Ayrıca, İtalya’dan sonra, araç kullanırken mesaj yazma oranı en yüksek Avrupa ülkesiyiz. Bunlar maalesef, önlem almamız gereken üzücü sonuçlar." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de 2016 yılında 1 milyonun üzerinde gerçekleşen trafik kazaları sonucunda 7 bin 300 kişinin hayatını kaybettiğini ve 303 bin 812 kişinin yaralandığını hatırlatan Kuruca; "Vatandaşlarımız, kaza riskine karşı arabalarını sigortalatmalarına rağmen, kendilerini bu riske karşı güvence altına alabilecekleri Hayat ve Ferdi Kaza sigortalarına maalesef mesafeli duruyor. Ancak bu rakamlar, vatandaşların sevdiklerini ve kendilerini koruma altına almaları gerektiğini bir kez daha vurguluyor." ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Suriye tatlıları bayramda ağızları tatlandıracak

2017-06-23 17:21 - Kültür Sanat

İHH'dan 65 bin yetime bayramlık

2017-06-23 13:52 - Gündem

'Türkiye hayvancılıkta kendi kendine yeten ülke haline gelecek'

2017-06-23 02:27 - Ekonomi

Diyarbakır'da TOMA'ya patlayıcılı saldırı

2017-06-29 01:32 - Asayiş

Suriyeli çocuklar için 'Umut Projesi'

2017-06-22 22:47 - Gündem

WADA'dan Rusya'ya izin

2017-06-28 02:57 - Spor

CHP kortejindeki polise motosiklet çarptı

2017-06-27 17:52 - Genel

Srebrenitsalı savaş mağdurlarından Hollanda kararına tepki

2017-06-27 17:32 - Dünya

Foseptik çukurunda ölen kadının cenazesi yakınlarına teslim edildi

2017-06-26 12:47 - Asayiş

Bayram tatilinin ilk gününde kazalar 17 can aldı

2017-06-25 01:17 - Gündem

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Gazze'de zorla yerinden edilen Filistinlilerin güneyden kuzeydeki topraklarına dönüşü devam edi

19:37 - Dünya

Türkiye ile Ukrayna arasında 2 anlaşma imzalandı

19:32 - Gündem

İslamabad'daki F-8 kavşağına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adı verildi

19:03 - Dünya

TBMM Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, çalışma takvimini belir

18:52 - Siyaset

İsrail ordusunun Suriye'de işgal ettiği bölgede 7 askeri nokta inşa ettiği ortaya çıktı

18:38 - Dünya