?>

Türkiye, yurt dışı müteahhitlikte dünya üçüncüsü oldu

Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR'nin, "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" 2021 yılı listesinde Türkiye'den 40 firma yer aldı.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

Türkiye, "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" 2021 yılı listesinde, 40 firma ile dünyada üçüncü sırada yer aldı.

Türkiye Müteahhitler Birliğinden (TMB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Uluslararası inşaat sektörü dergisi Engineering News Record'ın (ENR) müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayımladığı listede Türkiye, 40 firma ile Çin (78 firma) ve ABD’nin (41) ardından üçüncü oldu.

Uluslararası proje gelirlerine göre listedeki ilk 100 firma arasına giren Türk müteahhitlerin sayısı 7 oldu. Bir Türk müteahhitlik firması da ilk 30 uluslararası müteahhitlik firması arasında yer aldı.

İnşaat firmalarının elde ettikleri 18,3 milyar dolar gelirle Türkiye, küresel pazardan yüzde 4,4 pay alarak ülkeler sıralamasında sekizinci oldu.

Türk firmaların faaliyetleri, en büyük pazar Rusya’nın da dahil edilerek değerlendirildiği Avrupa (8 milyar dolar) ve ardından Orta Doğu (5,9 milyar dolar) bölgesinde yoğunlaştı.

ENR'ın "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi"ndeki Türk firmaları şöyle:

​​​​​​​"Rönesans, Limak, Ant Yapı, Yapı Merkezi, Enka, Tekfen, Onur, TAV, Nurol, Esta, Gülermak, Aslan, Sembol, Kuzu, Kolin, Yüksel, Eser, IC İçtaş, Çalık, İlk, GAP, Polat Yol, Alarko, Dekinsan, Gürbaş, Tepe, Makyol, Metag, Üstay, Yenigün, Summa, Gama, NATA, Cengiz, MBD, Feka, IRIS, SMK, STFA, Doğuş."

"Dünya ikinciliğini bir firma farkla, geri almak üzere ABD’ye ödünç verdik"

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TMB Başkanı Erdal Eren bir kez daha müteahhitlik firmalarının ve teknik müşavirlerin yurt dışındaki başarılarının, dünyaca ünlü ENR Dergisi tarafından tescil edilişini kutladıklarını belirtti.

Her geçen gün zorlaşan rekabet şartlarının 2020 yılından başlayarak tüm dünyayı sarsan salgın ve daralan pazarın ortaya çıkardığı olağanüstü şartlara rağmen firmaların elde ettikleri bu başarının çok önemli olduğuna dikkati çeken Eren, şunları kaydetti:

"Firmalarımızın bu performansları neticesinde ülkemiz, Çin ve ABD’nin ardından dünya sıralamasında üçüncü oldu. Uzun süredir elimizde tuttuğumuz dünya ikinciliğini de bir firma farkla, geri almak üzere bu yıl ABD’ye ödünç verdik. Listede yer alan 40 firmamızın 34’ünün birliğimiz üyesi olması bizi ayrıca gururlandırıyor. TMB olarak kendimizi yurt dışı müteahhitlik hizmetlerimizin merkezi olarak görüyoruz."

"Orta vadede yurt dışında yıllık 50 milyar dolarlık yeni proje üstlenme hedefi"

Eren, önümüzdeki dönem için dünya ekonomisinde toparlanmayı destekleyecek büyük altyapı projelerinin hayata geçirilecek olmasının kendilerine umut verdiğini belirterek, "Bu nedenle salgın öncesinde ortaya koyduğumuz yurt dışında kısa vadede 20 milyar dolar büyüklüğünde yıllık yeni projeye ulaşma hedefimiz sürüyor. Orta vadede ise yurt dışında yıllık 50 milyar dolarlık yeni proje üstlenmeyi hedefliyoruz. Müteahhitlerimiz ve müşavirlerimizin uluslararası başarıları, hizmet ve mal ihracatımızda da artış ile ekonomimize daha fazla döviz girdisi sağlanması ve Türk iş gücüne daha çok istihdam olanağı yaratılması anlamına geliyor. Küresel başarılarımız, ekonomimiz için önemli bir kaynak oluşturuyor." değerlendirmelerinde bulundu.

Uluslararası inşaat pazarı yüzde 11 daraldı

ENR'nin listenin yer aldığı "Toparlanmaya Giden Yolu Açmak" başlıklı bülteninde, listenin en tepesindeki firmaların bile zorluklarından kaçamadığı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ortaya çıktığı 2020 yılında, uluslararası inşaat pazarının bir önceki yılki 473,1 milyar dolar seviyesinden yüzde 11’lik daralma ile 420,4 milyar dolara gerilediği kaydedildi.

Pazarda yaşanan bu daralmanın listenin yayımlanmaya başladığı 2003 yılından bu yana yıllık bazda yaşananların en büyüğü olduğuna dikkat çekilen bültende, salgınla geçen 1,5 yılın ardından birçok uluslararası müteahhitlik firmasının operasyonlarını daha esnek hale getirecek adımlar attığı belirtildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sanatçı ve AFAD gönüllüsü Murat Kekilli, sel felaketinin yaşandığı Bozkurt'u ziyaret etti

2021-08-20 17:11 - Magazin

Türkiye'nin üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın vefatının üzerinden 35 yıl geçti

2021-08-21 16:10 - Gündem

LG, 6G THz bandında önemli bir aşama kaydetti

2021-08-20 14:36 - Yerel haber-Şirket Haber

TÜRİB tarımsal ürün endekslerinde işlem hacmi 7,6 milyar lirayı geçti

2021-08-24 14:26 - Ekonomi

Kuveytli koleksiyoncunun açtığı uluslararası futbol müzesi büyük ilgi topluyor

2021-08-20 15:31 - Dünya

Süper Lig'de 9 kulübe para cezası

2021-08-20 00:31 - Spor

Sel bölgesinde yardım çalışmalarına katılan Somalili Said Ali Nur vefa örneği gösteriyor

2021-08-24 15:17 - Çevre-Hayat

Migros'tan yapılan kırtasiye alışverişleri eğitimin geleceğine katkı sağlıyor

2021-08-24 13:47 - Yerel haber-Şirket Haber

Sağlıkçıların sel bölgesinde ulaştığı 88 yaşındaki Behiye Yıldırım gözyaşlarını tutamadı

2021-08-20 16:56 - Çevre-Hayat

80 yaşında fındık hasadı yapan Muhittin dede çalışma azmiyle örnek oluyor

2021-08-21 13:51 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Fitch: ABD'nin yeni çelik ve alüminyum tarifeleri emtia piyasalarında dalgalanmayı artıracak

22:18 - Ekonomi

Altının ons fiyatı Trump'ın yeni gümrük vergisi tehditleriyle rekor kırdı

20:48 - Ekonomi

Türk fındığı Hindistan'daki etkinlikte tanıtıldı

18:28 - Ekonomi

Rus iş dünyası yaptırım baskısının azalmasını beklemiyor

17:38 - Ekonomi

İngiltere’de enflasyon ocakta 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı

17:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsveç Başbakanı Kristersson: Trump'ın Zelenskiy'e yönelik 'diktatör' tanımlaması

00:02 - Dünya

Trump yönetimi, 8 Latin Amerika kartelini "yabancı terör örgütü" olarak nitelendirdi

23:57 - Dünya

İtalya'da bazı banka ve firmaların internet siteleri, tekrar siber saldırıların hedefi oldu

23:47 - Dünya

Bursa Deniz Otobüslerinde sefer iptalleri

23:46 - Çevre & Seyahat

Elon Musk'tan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e 'seçim' çağrısı

23:32 - Dünya