?>

Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Başkanı Doğan: Dil müşterek bir anlaşma zeminidir

Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Başkanı D. Mehmet Doğan, "Dil müşterek bir anlaşma zeminidir. Eğer siz bu zemini bırakır, kendiniz bir dil icat etmeye kalkışırsanız o zaman dili tahrip edersiniz. Düşünce zeminlerini ortadan kaldırırsınız." dedi.

Kültür Sanat - 4 yıl önce

İstanbul

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucu Başkanı D. Mehmet Doğan, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen ve ana teması "İlim Membaı Maveraünnehir" olarak belirlenen "5. Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri"ne konuk oldu.

TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı'nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Ortak Bir Dil Kurmak" başlıklı söyleşi, yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında aynı zamanda merkezin YouTube kanalından canlı olarak yayınlandı.

"Ortak bir dil geliştirmek büyük bir müştereklik sağlar"

Türkçe'ye Arapça ve Farsça'dan birçok kelimenin geçtiğini aktaran Doğan, "Yüzyıllar boyunca bu dillerle birlikte Türkçe'yi geliştirmişiz. Bu aslında çok da tuhaf değil. Bugün eğer Avrupa dillerini tetkik edersek, bu dillerin müşterek kelimelerinin esas olarak Latince'den geldiğini görürüz. Ortak bir dil geliştirmek büyük bir müştereklik sağlar. Başka bir dil öğreneceği zaman bu dillerden birini kullananlardan biri, büyük bir kolaylık bulunur elinin altında." dedi.

Doğan, Avrupa'da bir icat olduğunda bunun dildeki karşılığının Latince ve ortak bir şekilde ortaya konduğunu anlatarak, "Doğu dünyasında da böyleydi. Biz diyelim ki 19. yüzyılda yeni kavramlarla karşılaştığımızda ona karşı kelime bulmamız gerektiğinde bir medeniyet tavrı gösterdik. İslam medeniyetini temsil eden kelimelerle bunu karşılamaya çalıştık." diye konuştu.

Doğu medeniyetlerinde ortak dilin Kuran-ı Kerim'in Arapça olmasından dolayı bu dil üzerinde kurulduğunu belirten Doğan, "Latince nasıl Avrupa dünyasında ortak bir kavram alanı meydana getiriyorsa, sözlükte neredeyse üçte bir oranında kelimeyle temsil ediliyorsa, bizde de Arapça kelimeler böyledir. 19. yüzyılda yeni terimleri çoğunlukla Arapça üzerinden inşa ettik. Bunların en meşhuru Medine kelimesinden türetilmiş olan medeniyet kelimesidir." dedi.

Doğan, Arapça'dan Türkçe'ye geçen kelimelerin sürekli konuşulduğunu dile getirerek, "Türkçe'den de Arapça'ya geçmiş, birçoğu günlük hayatta kullanılan terimler var. Yeme içmeyle ilgili, askerlik ve idarecilik alanında kullanılan terimler bugün de Arap dünyasında, Cezayir'den Irak'a kadar kullanılmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.

"Müslüman toplulukların ortak kelimelerini, ortak hafızasını zayıflatmak isteniyor"

Bugün Türkçe'de kullanılan birçok kelimenin yerini Batı'dan gelen ifadelerin aldığının altını çizen Doğan, şunları kaydetti:

"Türkçe'nin diğer bütün lehçelerinde mektep kelimesi kullanılıyor. Biz mektep kelimesini bıraktık, Fransızca'dan gelen ekol kelimesini kullanmaya başladık. Böyle çok sayıda kelime var. Türkçeleştirme adı altında müşterek kelimelerin birçoğunu ortadan kaldırıldı. Türkiye'de dil devrimi çok sert bir şekilde cereyan etti. Arap dünyasında, mesela Mısır'da da, İran'da da yine bizim dil devrimine benzeyen ama daha düşük yoğunluklu faaliyetler yapılmıştır. Mesela Mısır'da Türkçe kelimelerden Arapça'yı arındırmak için çalışmalar yapılmıştır. Bu sanki dışarıdan bir ortak aklın telkini gibi görünüyor. Müşterek kelimeleri mümkün olduğu kadar azaltmak isteniyor. Dolayısıyla bu Müslüman toplulukların ortak kelimelerini, ortak hafızasını mümkün olduğu kadar zayıflatmak isteniyor."

Doğan, Türkçe akademik makalelerde bazen tek kullanımlık, sadece yazan kişinin kullandığı kelimelere rastlandığını söyleyerek, "Bir defa kullanılıyor, kendisi anlamını biliyor, başka kimse bilmiyor. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir dil böyle bir durumla karşı karşıya kalmamıştır. Dil müşterek bir anlaşma zeminidir. Eğer siz bu zemini bırakır, kendiniz bir dil icat etmeye kalkışırsanız o zaman dili tahrip edersiniz. Düşünce zeminlerini ortadan kaldırırsınız." değerlendirmesinde bulundu.

Arapça Kitap ve Kültür Günleri

Bu yıl beşincisi düzenlenen "Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri", 12 Kasım'a kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.

"İslam dünyasından alimler ve akademisyenlerle geleneğimizin izinde çevrim içi buluşuyoruz!" sloganıyla gerçekleştirilen ve ana teması, "İlim Membaı Maveraünnehir" olarak belirlenen program, çevrim içi olarak takip edilebilecek.

İslam dünyasının dört bir yanından ilim adamları ve akademisyenlerin katılacağı seminer, konferans ve paneller sosyal medyadan ve "www.arapcakitapgunleri.com" üzerinden canlı yayınlanacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hitay Holding, Fujitsu'nun Türkiye'deki şirketini satın aldı

2020-11-04 18:15 - Genel

Türkmenistan Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov, Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak’la işbirliğini görüştü,

2020-11-05 07:27 - Özel Haber

Haluk Levent: “Hz. İsa’yı gördüm”

2020-11-07 14:26 - Özel Haber

Ülker 2020’nin 9 ayında büyümesini sürdürdü

2020-11-05 22:28 - Genel

42. İstanbul Maratonu yarın koşulacak

2020-11-07 13:20 - Gündem

Büyüksün babannem -2- Ulvi Alacakaptan yazdı...

2020-11-10 08:45 - En Son Yazılar

PTT'den 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü için özel gün zarfı

2020-11-10 13:41 - Gündem

Kapadokya'yı ekimde 175 bin 612 turist gezdi

2020-11-05 19:31 - Kültür Sanat

'Osman Hamdi Bey Dijital Sergisi' 9 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek

2020-11-07 18:36 - Kültür Sanat

Libya'da petrol üretiminin artması fiyatları baskılıyor

2020-11-05 23:08 - Dünya

İlgili Haberler

Zamana meydan okuyan antika eserler usta ellerde yeniden hayat buluyor

12:22 - Kültür Sanat

12. Ajyal Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

01:55 - Kültür Sanat

Afrika'nın en büyük çağdaş sanat etkinliği Dakar'da devam ediyor

15:56 - Kültür Sanat

Gaziantep'in tescilli kutnu kumaşından özel tasarımlarla kadın çantası üretiyor

13:37 - Kültür Sanat

'Analogdan Dijitale Fotoğrafın Yolculuğu Sempozyumu' düzenlendi

23:57 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

ABD, Ukrayna'nın Rusya topraklarında uzun menzilli füze kullanımına onay verdiğini teyit etti

22:57 - Dünya

Sivas ve Samsun'da mahsur kalan çobanlar ve hayvanlar krutarıldı

22:53 - Gündem

Van'da tırmanış sırasında ayağı kırılan dağcıyı arkadaşları kilometrelerce taşıyarak kurtardı

22:47 - Gündem

UNESCO'da, İsrail'in UNRWA'nın faaliyetlerine son verme kararına karşı çıkan tasarı k

22:37 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bir evi bombalaması sonucu 4 Filistinli hayatını kayb

22:32 - Dünya