?>

Türkiye 'yapay zeka' bilimsel makale sayısıyla zirveye oynuyor

ODTÜ University Ranking by Academic Performance Laboratuvarı'nın (URAP) yaptığı çalışma, Türkiye'nin, yapay zeka alanındaki bilimsel makalelerin sayısı açısından 137 ülke arasında 13'üncü sırada yer aldığını ortaya koydu.

Gündem - 3 yıl önce

ANKARA

ODTÜ URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut, yapay zeka alanında Türkiye kaynaklı bilimsel makalelerin sayısını dünyadaki 136 ülke ile kıyaslayan araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Çalışmalarında, Türkiye'de yüksek öğretimde yapay zeka araştırmalarının dünyada olduğu gibi genel bilgisayar bilimleri alt alanları arasında öne çıkan bir alan olduğunun görüldüğünü dile getiren Akbulut, şöyle devam etti:

"Türkiye'de yapay zeka araştırmaları gelişmiş ülkelere benzerlikler göstermekle birlikte farklılıklar da sergilemektedir.

Örneğin, birçok ülkede araştırmacılar yayınlarını dergilerde olduğu gibi çalıştay, konferans, sempozyum gibi etkinliklerde bildiri olarak da yayınlamaktadır.

Günümüzde üniversite sıralamaları çoğunlukla dergi yayınlarına ağırlık vermekle birlikte bilgisayar bilimleri gibi bazı alanlarda konferans bildirileri de dergi yayınları kadar önemlidir.

Yapay zeka alanındaki araştırma çıktılarına bakıldığında, dünya genelinde, indislenen yayınların yüzde 36,9'u dergi yayını, yüzde 58,6'sı ise konferans bildirisi olarak yayınlandığı görülmektedir.

Türkiye'de ise bu oran yüzde 58 dergi yayını, yüzde 39 konferans bildirisi olarak gerçekleşmiştir. Dergi makalesi oranının yüksek olduğu ülkelere bakıldığında bu durum sadece İran ve Türkiye'de yüksek farklılık olarak göze çarpmaktadır. "

URAP'ın her yıl dünya alan sıralaması yaptığını, bu yılki sıralamayı da yakında açıklayacaklarını belirten Akbulut, "Bu yılki dünya alan sıralamalarında, Türkiye'nin yapay zeka alanındaki bilimsel makale sayısında dikkat çekici sonuçlara ulaştık.

Dünyada yapay zeka alanında bilimsel makale üreten ülkeler ile Türkiye'yi kıyaslayan bir sıralama yaptık.

Buna göre, Türkiye yapay zeka alanındaki bilimsel makalelerin sayısı açısından 137 ülke arasında 13'üncü sırada yer aldı.

Türkiye'nin sıralamadaki yeri itibarıyla gelişmekte olan ülkeler arasında en başarılı ülkelerden birisi olduğunu gösteriyor." diye konuştu.

YÖK'ün çalışmaları önemli

Akbulut, yapay zeka alanında konferans bildirilerinin önemine işaret ederek, "Türkiye'deki araştırmacıların bu alanda önde gelen bilimsel toplantılara katılması, uluslararası çalışmalarda daha aktif rol almasını sağlayarak yapay zeka alanındaki yayınlarımızın güçlenmesini sağlayacak, bu da etki değeri olan yayın sayısının artmasına yol açacaktır." dedi.

Ural Akbulut, yapay zeka araştırmacılarının bir kısmının akademik araştırmacı değil bilişim firması çalışanı olmasının, yapay zeka araştırmalarına özgü bir diğer boyut olduğuna dikkati çekti.

Yapay zekanın bilgi ve iletişim teknolojileri ile entegre olarak gelişmesi sonucunda bilişim firmalarının bu alanda yapılan yayınlarda, halen ağırlığı elinde tutan akademik kurumların yanında varlık göstermeye başladığını anlatan Akbulut, son 10 yıldaki yayınlara bakıldığında ABD'de bilişim firmaları tarafından yapılan yayınların yapay zeka alanındaki tüm yayınların yüzde 7,4'ünü oluşturduğunu aktardı.

Bu oranın Japonya'da yüzde 8.3, Almanya'da yüzde 8,4, Güney Kore'de yüzde 4,9, Türkiye'de ise yüzde 2.2 olarak gerçekleştiğini dile getiren Akbulut, şunları kaydetti:

"Akademik yayın ağırlığına bakıldığında Türkiye'de akademik kökenli yayınların payı yüzde 94,1'i bulmaktadır.

Türkiye'de yapay zeka araştırmalarının üniversiteler yanında bilişim firmaları, kamu kurumları ve sivil toplum örgütleri tarafından yürütülmesi ülkenin yapay zeka alanında global ölçekte söz sahipliğini artıracaktır.

Bu doğrultuda YÖK'ün Türkiye genelindeki üniversitelerde yapay zeka bölümleri kurmasına yönelik atılımların sürdürülmesi ve veri bilimi araştırmaları ile zenginleştirilmesi Türkiye için bu alanda çalışabilecek insan kaynağının yaratılması için önemli bir fırsattır.

Yapay zeka alanındaki bilimsel araştırmalar için en kısa sürede bu konuda başarılı olan üniversitelere ek araştırma bütçeleri verilmesi çok yararlı olacaktır.

Üniversitelerde yapay zeka alanında çalışan akademisyenlerin uluslararası sempozyumlara katılarak uluslararası iş birlikleri geliştirmeleri için ek bütçe ayrılması önem taşımaktadır.

Benzer şekilde bu alanda başarılı olan bilişim şirketlerine de teşvikler verilmesi ve mali kolaylıklar sağlanmasında büyük yarar vardır."

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

SAVORAS ve ANESİAD ile milli seferberlik! Proje, üniversite, sanayi omuz omuza

2021-06-27 13:03 - Özel Haber

Trabzon'da tatil köyü konforundaki gençlik kampı kültürel kaynaşmayı sağlıyor

2021-06-24 16:17 - Çevre-Hayat

'12 Punto TRT Senaryo Günleri'nin ödülleri sahiplerini buldu

2021-06-30 14:02 - Medya

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan İtalyan gazetesine demeç

2021-06-28 17:06 - Medya

ABD'de hükümetin ve eyaletlerin çoğu tarafından Facebook'a açılan dava reddedildi

2021-06-29 11:06 - Teknoloji

İspanya'da futbol ve basketbol maçları gelecek sezon tam seyirci kapasiteli oynanacak

2021-06-25 02:59 - Spor

İstanbul Havalimanı sefer sayısında Avrupa 2.'si oldu

2021-06-29 18:06 - Ekonomi

Yerli hız tespit sisteminde teslimat hazırlığı

2021-06-28 16:45 - Ekonomi

Yönetmen Nazif Tunç: Sinema salonları 'Karınca' ile açılıyor

2021-07-01 15:31 - Kültür Sanat

Kanada’da 2035 yılından itibaren trafiğe çıkacak yeni otomobiller elektrikli olacak

2021-06-30 01:31 - Teknoloji

İlgili Haberler

Deprem bölgesinde tamamlanan konut sayısı 155 bine ulaştı

11:43 - Gündem

Esenyurt Belediye eski Başkan Yardımcısı Yalçın hakkında gözaltı kararı

10:48 - Gündem

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de

05:03 - Gündem

Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi Komisyonda kabul edildi

23:22 - Gündem

MSÜ Kara Harp Okulu Türk Dili Kompozisyon ve Hitabet Dersi kitabının editöründen açıklama

19:37 - Gündem

Günün Manşetleri

TCMB Başkanı Karahan: Parasal aktarım mekanizması güçleniyor

11:58 - Ekonomi

BM Genel Sekreteri Guterres, BM'nin Filistin halkına desteğini yineledi

11:47 - Dünya

Deprem bölgesinde tamamlanan konut sayısı 155 bine ulaştı

11:43 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Terörsüz Türkiye’nin oluşturulabilmesi milli bir meseledir

11:37 - Siyaset

Avrasya Kalkınma Bankası yeni projeler ve yatırımlarda Türkiye ile işbirliğine ilgi duyuyor

11:33 - Ekonomi