?>

'Türkiye ve Libya oldubittilere izin vermeyecek'

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, Türkiye'nin Libya ile deniz yetki alanları konusunda imzaladığı mutabakat muhtırasına ilişkin, "Libya ile imzalanan son anlaşmayla iki ülkenin oldubittilere izin vermeyeceği en açık şekilde ortaya konmuştur." dedi.

Gündem - 5 yıl önce

Ankara

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" ile ilgili Yunanistan ve Mısır'ın açıklamaları hakkındaki bir soruya yazılı yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fayez Al Sarraj'ı kabul etti

Libya ile imzalanan anlaşma ile Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarının batıdaki sınırlarının bir bölümünün belirlendiğini kaydeden Aksoy, "Bu, başta uluslararası hukuk içtihatlarını oluşturan mahkeme kararları olmak üzere, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesinin ilgili maddeleri dahil, uluslararası hukuka uygun olarak imzalanmış bir anlaşmadır." ifadelerini kullandı.

Aksoy, esasen tüm tarafların, Doğu Akdeniz'de en uzun anakara kıyısına sahip ülke olan Türkiye'nin kıyı projeksiyonunun adalarla kesilmeyeceğinin, iki anakara arasındaki ortay hattın ters tarafında kalan adaların karasuları dışında deniz yetki alanı yaratamayacağının ve deniz yetki alanları hesaplaması yapılırken kıyıların uzunluklarının ve yönlerinin hesaba katıldığının farkında olduğunun da altını çizdi.

"Anlaşma, oldubittilere izin verilmeyeceğini ortaya koydu"

Türkiye'nin bu anlaşmayı imzalamadan önce tarafları hakkaniyet çerçevesinde bir uzlaşı için görüşmelere çağırdığını ve halen de görüşmelere hazır olduğunu belirten Aksoy, şunları kaydetti:

"Ancak, Türkiye'nin uluslararası hukuka dayalı ve hakkaniyeti temel alan bu yaklaşımı karşısında görüşmelere başlamak yerine sadece tek taraflı adımlar atarak Türkiye'yi suçlamak tercihine gidilmiştir. Bu anlayışın altında örneğin Türkiye'nin anakarasının karşısında küçük bir ada olan Meis'e kendi yüz ölçümünün 4 bin katı kadar deniz yetki alanı kazandırmaya çalışan maksimalist ve uzlaşmaz Yunan-Rum tezleri yatmaktadır. Bu anlayış, zamanında Mısır'a 40 bin kilometrekare alan kaybettirmiştir. Libya ile imzalanan son anlaşmayla iki ülkenin oldubittilere izin vermeyeceği en açık şekilde ortaya konmuştur."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Morales, Interpol'ün hakkında çıkardığı mavi bültenle arama kararını eleştirdi

2019-11-28 03:42 - Dünya

Karanlıkdere Kanyonu'nda sonbahar güzelliği

2019-11-28 15:57 - Gündem

Motor sesini, bağlamanın melodileriyle birleştirerek hayalini gerçekleştirdi

2019-11-30 16:12 - Çevre-Hayat

Üniversiteli Güleda'nın katilinin ifadesinin detayları ortaya çıktı

2019-11-25 22:07 - Genel

Hint Ulema Cemiyetinden Babri Camisi kararına itiraz

2019-11-28 18:37 - Dünya

Beymen Club, 55. mağazasını Ankara'da açtı

2019-11-28 15:04 - Genel

CHP'li Kılıç'tan 'aile psikolojik danışmanlığı' kurulması teklifi

2019-11-25 18:06 - Politika

Milli rüzgar sörfçü Lena Erdil yeni sezondan umutlu

2019-11-27 13:39 - Spor

'Bugün çok farklı bir Türkiye ile karşı karşıyayız'

2019-11-27 17:32 - Ekonomi

Onur Air'in A330 sayısı 11’e yükseldi

2019-11-26 16:27 - Ekonomi

İlgili Haberler

Küçükçekmece'de metrobüs durağına bağlanan alt geçidi su bastı

22:32 - Gündem

Türk devletleri, parlamenter diplomaside daha güçlü işbirliği hedefi koydu

22:07 - Gündem

YTB heyetinden Bayırbucak Türkmen bölgesine ziyaret

20:43 - Gündem

Sakarya'da Gazze'ye destek gösterisi düzenlendi

20:28 - Gündem

Türkiye ile Ukrayna arasında 2 anlaşma imzalandı

19:32 - Gündem

Günün Manşetleri

Milan'ı eleyen Feyenoord, son 16 turuna yükseldi

23:47 - Spor

Lübnan'da İsrail'in çekildiği beldelerde 23 kişinin cansız bedenine ulaşıldı

23:43 - Dünya

Vatikan, hastanede tedavi altındaki Papa Franciscus'ta zatürre geliştiğini açıkladı

22:57 - Dünya

İsrail ordusu, Gazze'deki Filistinlilere ateş açtı

22:38 - Dünya

Küçükçekmece'de metrobüs durağına bağlanan alt geçidi su bastı

22:32 - Gündem