?>

Türkiye ve Libya'nın egemenlik haklarını koruyan deniz yetki anlaşması 5'inci yılını doldu

Türkiye ve Libya'nın Doğu Akdeniz'deki haklarını koruyan anlaşma olarak dikkati çeken "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması" beşinci yılını doldurdu.

Gündem - 3 ay önce

Ankara

27 Kasım 2019'da imzalanan anlaşma, iki ülkenin Akdeniz'de belirlenen sınırlar içinde doğal kaynaklarda hak talep edebilecekleri anlamına geliyor.

Dönemin Libya Başbakanı Fayiz es-Serrac ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmesinin ardından Libya'da kalıcı barış, istikrar ve güvenliğin sağlanmasına katkıda bulunmak ve karşılıklı fayda temelinde mümkün olan tüm alanlarda ilişkiler geliştirmek amacıyla imzalanan anlaşma, 2020'de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından BM Şartı'nın 102. maddesi gereğince onaylandı.

Hakkaniyet ilkesi ve uluslararası hukuk kurallarına uygun düzenlenen Türkiye-Libya deniz yetki alanları anlaşması, her iki ülkenin de Doğu Akdeniz'deki hak ve çıkarlarını korumayı amaçlıyor.

Anlaşma, BM tarafından onaylanmasına rağmen tepki çekti

BM'nin onayına rağmen Mısır, Avrupa Birliği (AB), Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) anlaşmaya karşı durdu.

Anlaşmaya tepki göstermek amacıyla Yunanistan, o dönem Libya'nın Atina Büyükelçisi olan Muhammed el-Menfi'ye mutabakatın içeriğini sunması için ültimatom verdi. El-Menfi, verilen ültimatoma uymayınca Yunanistan tarafından istenmeyen adam ilan edildi.

El-Menfi'nin, Aralık 2019'da Yunanistan'ı 72 saat içinde terk etmesi istendi ve Libya'ya döndükten yaklaşık 1,5 yıl sonra Libya Başkanlık Konseyi Başkanı olarak ülke yönetiminin başına geldi.

El-Menfi, bu göreve geldikten bir ay sonra ise kendisini istenmeyen adam ilan eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ı, Trablus'ta kabul etti.

"Türk dış politikası için başarılı bir anlaşma"

Arel Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve Uluslararası Diplomatlar Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Özgöker, anlaşmanın imzalanmasının beşinci yılında, AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Özgöker, 2019'da Türkiye-Libya arasında imzalanan anlaşmanın BM tarafından da tanındığını hatırlattı.

Anlaşmanın ardından Yunanistan'ın tepki gösterdiğini dile getiren Prof. Dr. Özgöker, "Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi, ikisi de AB üyesi olması hasebiyle Türkiye'yi Doğu Akdeniz'den enerji yollarından dışlamak için çeşitli stratejiler geliştirdiler." dedi.

Özgöker, Türkiye'nin akıllı politikalar izlediğini vurgulayarak Yunanistan'ın söz konusu planlarını boşa çıkardığını, Yunanistan'ın GKRY'nin AB üyeliğini kullanarak "Seville Haritası" çıkardığını kaydetti.

"Sonra Amerika'yı da yanlarına alarak bir East-Med yani Doğu Akdeniz projesi geliştirdiler. ABD vardı bunun içinde, İsrail vardı bunun içinde, Mısır vardı." diyen Özgöker, o dönemde Türkiye'nin hem Mısır hem de İsrail ile ilişkilerinin iyi olmadığını hatırlattı.

Prof. Dr. Özgöker, Yunanistan'ın, GKRY, Mısır, İsrail ve ABD'nin Doğu Akdeniz Gaz Projesi'ni imzaladığını anımsatarak bunun, Türkiye'yi ve Kıbrıslı Türkleri baypas etme projesi olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin "East Med" (Doğu Akdeniz) projesine itiraz ettiğini anlatan Özgöker, "Yunanistan'ın ve Kıbrıs'ın Rum kesiminin Akdeniz kaynaklarından Doğu Akdeniz enerji kaynaklarından, fosil enerji, doğal gaz ve petrol kaynaklarından dışlama projeleri boşa çıkmış oldu." diye konuştu.

Uğur Özgöker, "Bu anlaşma Lozan'dan sonra belki de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yaptığı en başarılı anlaşmalardan biri. Türkiye'nin bütün Akdeniz'deki mevcudiyetini, enerji kaynakları üzerindeki söz hakimiyetini sağlayan bir anlaşma çok başarılıdır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Depremzede öğretmen zor günleri atlatıp ara verdiği mesleğine Adana'da tutundu

2024-11-23 12:17 - Çevre-Hayat

İstanbul'da yağış sonrası metrobüsün tavanından su aktı

2024-11-21 19:58 - Gündem

Gazprombank, ABD'nin yaptırımları nedeniyle banka faaliyetlerinin etkilenmeyeceğini açıkladı

2024-11-21 20:37 - Ekonomi

Türk savunma sanayisi Pakistan ordusuna güç katacak

2024-11-21 12:28 - Gündem

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: (Netanyahu hakkındaki tutuklama emri) saygı duyulmalı ve uygulanmalı

2024-11-21 17:22 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: UCM'nin Netanyahu hakkında çıkardığı tutuklama kararını destekliyoruz

2024-11-23 15:18 - Siyaset

Özel gereksinimli çocuklar "Sevgiyle el ele" yastıkları ile mutlu edilecek

2024-11-21 13:12 - Çevre-Hayat

El Clasico'daki ırkçı hakaretten 3 kişi gözaltına alındı

2024-11-23 16:47 - Spor

Kapadokya'da sıcak hava balon turlarına rüzgar ve tipi engeli

2024-11-24 19:22 - Gündem

ABD'nin çip şirketi GlobalFoundries'e 1,5 milyar dolarlık desteği kesinleşti

2024-11-20 20:58 - Ekonomi

İlgili Haberler

Diyarbakır anneleri ramazanda da evlat nöbetini sürdürüyor

20:07 - Gündem

Hyundai, Türkiye'de gelecek yıl elektrikli otomobil üretimine başlıyor

19:22 - Gündem

Samsun'da Ramazan Sokağı kuruldu

18:23 - Gündem

İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan "trafik" konulu güvenlik toplantısına ilişkin paylaşım

18:18 - Gündem

Ramazanın ilk iki haftası bahar havasında geçecek

16:18 - Gündem

Günün Manşetleri

Türk müziğinin usta ismi Edip Akbayram vefat etti

22:55 - Kültür Sanat

Fidan: Amerika'daki son ortaya konulan politikanın Avrupalı liderlerde birtakım soru işaretleri oluşturduğu artık malum

22:55 - Siyaset

Fenerbahçe, zirveyle arasındaki puan farkını 4'e indirdi

22:54 - Spor

Gazze'deki hükümet: 60 bin konteyner evden sadece 15'i Gazze'ye girebildi

22:38 - Dünya

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen: Avrupa'yı acilen yeniden silahlandırmamız gerek

22:33 - Dünya