?>

Türkiye, uzay etkinlikleriyle dünya sıralamasında zirveye oynuyor

Türkiye, 51 ilde gerçekleştirilen 241 faaliyetle "Dünya Uzay Haftası" kapsamında en fazla etkinlik yapan 4. ülke olurken, bu etkinliklerde Ankara, İstanbul ve Bursa öne çıktı

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 2 gün önce

ANKARA

Türkiye, insanlı ilk uzay misyonunu gerçekleştirdiği 2024 yılında uzay temalı faaliyetlerini ikiyi katlayarak "Dünya Uzay Haftası"nda en fazla etkinlik yapan 4. ülke oldu.

Dünya Uzay Haftası Derneği, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen ve 4-10 Ekim'de kutlanan Dünya Uzay Haftası'na ilişkin 2024 yılı etkinlik raporunu yayımladı.

Derlediğimiz bilgilre göre, geçen yıl Dünya Uzay Haftası'na küresel katılım sağlanırken, uzay ve iklim değişikliği temasına yönelik 88 ülkede 15 binden fazla etkinlik gerçekleştirildi.

Dünya Uzay Haftası, geçen yıl Türkiye'de Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) tarafından koordine edildi. Türkiye, 2023'e göre etkinlik sayısını iki katına çıkarırken, 51 ilde düzenlenen 241 etkinlikle uzay temasına dikkat çekildi.

Böylece Türkiye, Dünya Uzay Haftası'nda en çok etkinlik düzenleyen 4. ülke oldu. İlk üçte ise sırasıyla Pakistan, Suudi Arabistan ve İrlanda yer aldı.

Türkiye'de en çok etkinlik düzenlenen ilk üç şehir ise 31'le Ankara, 30'la İstanbul ve 23'le Bursa oldu.

Ses getiren etkinlikler düzenlendi...

Söz konusu haftada katılımcılar, çeşitli dersler, atölyeler, film geceleri, yarışmalar ve sergiler aracılığıyla bir araya getirilerek hem bilimsel yenilik hem de iklim değişikliği farkındalığı kazandı.

İstanbul'da tarihi Rami Kütüphanesi'nde düzenlenen Rami Astronomi Festivali'nde, önde gelen Türk astronomi bilginlerine yönelik etkileşimli atölyeler, film gösterimleri ve eğitim panelleri gerçekleştirildi. Bu etkinlik 20 bin katılımcıyı çekti.

Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız ile Bilkent Senfoni Orkestrası işbirliğiyle Ankara'da besteci Gustav Holst'un The Planets süiti seslendirildi.

GUHEM eğitimler düzenledi...

GUHEM, hafta kapsamında öğretmenleri uzay bilimi ve bilim iletişimi konularında destekleyen "GUHEM Öğretmen Ağı"nı genişletme çalışmalarını sürdürdü. 2024'te bini aşkın öğretmenin yer aldığı ağda, uzay araştırmaları, iklim değişikliği ve bilim iletişimi alanlarında uzman isimlerin katılımıyla 5 farklı eğitim buluşması gerçekleştirildi.

"Gece Gece GUHEM" etkinliği kapsamında film gösterimi, yarışmalar, deneyler ve teleskopla gökyüzü gözlemi yapıldı.

Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız ile "Don't Look Up" başlıklı çevrim içi konferans gerçekleştirildi. Asteroitlerin dünya üzerindeki potansiyel etkileri üzerine gerçekleşen konferansa 300 okuldan yaklaşık 30 bin öğrenci katılım sağladı.

"Çalışmalarımızı sürdüreceğiz"

GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu da Türkiye'nin uzay alanındaki yükselişinin, Dünya Uzay Haftası'nda da kendini gösterdiğini söyledi.

Ulusal koordinatörü oldukları hafta kapsamında Türkiye'nin dört bir yanında 241 etkinlik düzenlenmesini sağladıklarını belirten Mirahmetoğlu, şunları kaydetti:

"Astronotlarımız Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever'in uzay yolculukları, halkımızın uzaya ilgisini artırdı, etkinlik sayımızı iki katına çıkararak Türkiye'yi Dünya Uzay Haftası'nda üst sıralara taşıdık.

GUHEM olarak, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle kurulduğumuz 2020'den bu yana uzay farkındalığını artırmak için çalışıyoruz. Türkiye'nin uzayda güçlü bir geleceğe sahip olması için toplumun her kesiminde merak ve heyecan uyandırmak için çalışmayı sürdüreceğiz."

Dünya Uzay Haftası...

Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Dünya Uzay Haftası, her yıl 4-10 Ekim tarihlerinde kutlanıyor. Bu hafta, uzay bilimi ve teknolojisinin topluma yaptığı önemli katkıları sergileyen dünyadaki en büyük uzay etkinliği konumunda bulunuyor.

Dünya Uzay Haftası, uzay ajanslarını, havacılık şirketlerini, okulları, müzeleri ve astronomi kulüplerini bir araya getirerek insanları uzay keşfinin faydaları ve geleceği hakkında eğitiyor.

Dünya Uzay Haftası Derneği de Dünya Uzay Haftası'nın küresel koordinatörlüğünü yapıyor. Uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olan dernek, BM Uzayın Barışçıl Kullanımları Komitesinde daimi gözlemci statüsünde bulunuyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Yeni Gelenler İçin En İyi TV Oyunları Nasıl Seçilir

2025-03-27 17:54 - İnsan&Hayat

Darbukayı bidonla öğrenen ilkokul öğrencileri 'Şenlik Grubu'nda bir araya geldi

2025-03-25 12:57 - Magazin

Kapıkule'de çıkış sırası bekleyen tır şoförleri bayrama ailelerinden uzakta girdi

2025-03-30 10:13 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Tarım sigortalarında geçen yıl en fazla hasar ödemesi kurutmalık üzüme yapıldı

2025-03-29 12:07 - Ekonomi

Bakan Göktaş, ABD'de gözaltına alınan Türk doktora öğrencisi Öztürk'ün babasıyla telefonda görüştü

2025-03-29 14:07 - Siyaset

Moskova Büyükelçisi Bilgiç: Türkiye, Rus turistler için Karadeniz kıyılarını geliştirecek

2025-03-24 14:35 - Özel Haber

Lise öğrencisi yapay zeka destekli doktor asistanı robot geliştirdi

2025-03-28 15:38 - Teknoloji

Kanada Başbakanı Carney, Trump'ın ülkesinin egemenliğine "saygı duyduğunu" belirtti

2025-03-29 13:48 - Dünya

Kayserispor konuk ettiği Atakaş Hatayspor'u 5 golle yendi

2025-03-28 23:02 - Spor

'Külliye'de Ramazan' etkinlikleri konserlerle devam ediyor

2025-03-23 18:02 - Magazin

İlgili Haberler

Trump'ın uyguladığı gümrük vergileri küresel ticaret savaşının kapısını aralıyor

11:52 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İsrail'in bayramın ilk gününde Gazze'de öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 13'ü çocuk 33'e yükseldi

21:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Senegalli 'Plastik Adam'a göre Afrika, dünyanın çöp kutusu değil

12:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 5 yılda yüzde 58,1 arttı

11:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Türkiye, otomotiv sektöründeki yatırımlarla küresel üretim üssü oluyor

11:18 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Bölgesel çatışmalar ve iklim krizi gıda arz güvenliğini olumsuz etkiliyor

13:07 - Ekonomi

OpenAI 40 milyar dolarlık fon topladı

13:03 - Ekonomi

Tekirdağ'da üzüm çekirdekleri ekonomiye kazandırılıyor

12:57 - Ekonomi

Şanlıurfa'da fıstık için lisanslı depo inşa ediliyor

12:53 - Ekonomi

Myanmar'daki depremlerde can kaybı 2 bin 700'ü geçti

12:48 - Dünya