?>

Türkiye "uzay ekonomisi"ne imzasını kritik teknolojilerle atacak

Türkiye, 596 milyar dolarlık uzay ekonomisine entegrasyonunu hızlandırarak üretici olmayı hedefliyor. Bu doğrultuda konumlama sistemleri, robotik ve yapay zeka gibi kritik teknolojilere odaklanarak bu alandaki yetkinliğini artıracak.

Teknoloji - 21 saat önce

Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türkiye, Milli Uzay Programı kapsamında bir yandan tarihi adımlar atarken diğer yandan özel sektörün de payını artırarak uzay ekonomisindeki gücünü büyütmeyi hedefliyor.

Geleneksel olarak devletler eliyle yürütülen uzay çalışmalarına son dönemde özel sektör şirketlerinin de eşlik etmesi bu pazardaki yarışı hızlandırdı.

"Yeni uzay" adı verilen süreci başlatan yatırımlarla bu alandaki yatırımcı sayısı da artışa geçti. 2000'lerin başında uzaya yatırım yapan ülke sayısı 30 civarındayken 2020'lere gelindiğinde 80'i geçti. 2015-2020 döneminde uzay harcamaları yüzde 20 arttı.

Uzay pazarında büyüme trendi bekleniyor

Geçen yıl küresel uzay ekonomisi, 596 milyar dolar olarak hesaplandı. "Uzay pazarı", 224 milyar dolarlık hacimle devlet ve özel sektör aktörlerinin doğrudan dahil olduğu, uzay faaliyetlerinin merkezinde yer alan pazar segmenti olarak belirlendi.

"Kullanıma hazır çözümler" ise 308 milyar dolarlık hacmiyle uzay tabanlı altyapıyı kullanan hizmet ve uygulaması kapsayan segment oldu.

Uzay ekonomisinin büyüklüğünün 2033'te yaklaşık 1 trilyon dolara ulaşması ve bunun büyük ölçüde uydu verilerini kullanan çözümler tarafından tetiklenmesi öngörülüyor.

Uzay ekonomisinde gelecek dönemde yıllık ortalama yüzde 9 büyüme tahmin ediliyor. Bu oran, küresel gayri safi yurt içi hasılanın (yıllık yüzde 5) büyüme oranının oldukça üzerinde yer alıyor.

Geçen yıl uydu pazarındaki farklı faaliyet alanları arasında en büyük payı, uydu haberleşme (Satcom) sektörü aldı. Takım uyduları da özellikle Satcom ve yer gözlem alanında yüksek sayıları ve kısa ömürleri nedeniyle pazarın büyük bölümünü oluşturdu.

Türkiye stratejik adımlar atacak

Türkiye de bu süreçte ilgili kurum ve kuruluşların yanı sıra özel sektör şirketleriyle de baş aktörlerden biri olma hedefiyle çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Milli Uzay Programı kapsamında ilk insanlı uzay yolculuğunu gerçekleştiren Türkiye, Ay Programı kapsamındaki projelere de devam ediyor. Bu süreçte özellikle "kritik teknolojiler" olarak adlandırılan cihaz ve teçhizatların üretimine odaklanılacak. Bu süreçte geliştirilecek roket ve uydu motorları, kritik bileşenler, iniş sistemleri, navigasyon gibi teknolojiler sayesinde Türkiye'nin küresel uzay ekosisteminde güçlü bir oyuncu haline gelmesi amaçlanıyor.

Aynı zamanda, Türkiye'nin bölgesel konumlandırma ve zamanlama sistemi kurma hedefinin, ülkeye ekonomik anlamda büyük bir fırsat sunması öngörülüyor. Söz konusu sistemle bölgesel hizmet sunarak dışa bağımlılığın azaltılması ve ülkenin küresel pazarda kendine önemli bir yer edinmesi planlanıyor.

Öte yandan, Türkiye'nin kendi uzay limanını kurma hedefi doğrultusunda, uydu pazarının büyümesiyle birlikte birçok ülke ve şirketin uygun maliyetli fırlatma hizmetleri talebine karşılık verilerek ekonomik kazanç elde edilmesi hedefler arasında yer alıyor.

Ayrıca, uzay destek sistemleri üzerine yapılan yatırımlar ve çalışmalar sonucunda da geleceğin şekillendiricisi olarak görülen derin uzay çalışmaları ve ekonomisinde öncelikli yer edinilmesi öngörülüyor.

Milli Uzay Programı'nın her bir hedefinin, Türkiye'nin uzay ekonomisine entegrasyonunu hızlandırması ve ülkeyi sadece bir tüketici değil, bu alanın teknoloji üreticisi haline getirmesi amaçlanıyor.

Yeni nesil malzemeler üretilecek

Türkiye'nin uzay araştırmaları kapsamında geliştirmesi hedeflenen kritik teknolojilerden biri gelişmiş itki sistemi teknolojileri olacak.

Ayrıca, entegre ve uyarlanabilir uydu yönetim sistemlerinin geliştirilebilmesi için "Yazılım Tanımlı Radyo (SDR)" teknolojileri üretilecek.

Yüksek hızlı ve güvenli haberleşme için "optik haberleşme", uyarlanabilir kapsama alanlı haberleşme uydularının geliştirilebilmesi için "faz dizili anten", enerji yoğunluğu yüksek güvenli "güç depolama" teknolojileri geliştirilecek.

Bunun yanı sıra robotik, otomasyon, yapay zeka gibi uzay görevlerinin yeteneklerini ve verimliliğini artıran teknolojiler, dayanıklı ve hafif uzay araçları inşa etmek için gelişmiş yeni nesil malzemeler geliştirilmesine ön ayak olacak malzeme bilimi uygulamaları ve eklemeli üretim teknolojilerinin de üretimi yapılacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rapor: Columbia Üniversitesindeki öğrenci eylemleri polis müdahalesi olmadan sonlanabilirdi

2025-04-03 01:13 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

"Medeniyetler şehri" Diyarbakır'da bayram tatilinde ziyaretçi yoğunluğu yaşandı

2025-04-02 15:02 - Çevre-Hayat

Boykot çağrılarına ilişkin resen soruşturma başlatıldı

2025-04-01 21:34 - Gündem

Rusya: Ukrayna krizinin temel nedenlerinin ortadan kaldırılması için uğraşacağız

2025-04-02 16:37 - Dünya

Ankaralılar bayramda park ve bahçelerde vakit geçirdi

2025-04-01 17:03 - Magazin

Dışişleri Bakanı Fidan Fransız mevkidaşı Barrot ile Paris'te görüştü

2025-04-02 23:34 - Siyaset

Çankırı'daki Yer Altı Tuz Şehri bayram tatilinde ziyaretçilerle doldu

2025-04-01 19:59 - Magazin

ABD Başkanı Trump, karşılıklı tarifeleri açıkladı

2025-04-03 01:17 - Dünya

Kupada derbinin galibi Galatasaray, yarı finalde Konyaspor'un rakibi oldu

2025-04-02 23:16 - Spor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, Berlin'de Türk vatandaşı yaşlılar ve gençlerle buluştu

2025-04-02 22:48 - Siyaset

İlgili Haberler

İskoçya'nın Skye Adası'ndaki etçil ve otçul dinozorların aynı su kaynaklarını kullandığı k

17:07 - Teknoloji

TEKNOFEST Girişim Programı'nda 4. dönem başlıyor

17:03 - Teknoloji

Kutuplaşmanın aracı haline gelen Grok, kullanıcıların yönlendirmesine uygun cevaplar veriyor

16:13 - Teknoloji

MKE, Samsun'da 2 milyar liralık savunma sanayi yatırımı yapacak

15:53 - Teknoloji

Üniversite-sanayi işbirliğiyle üretilen çipler dünyaya ihraç ediliyor

13:38 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Bakan Bolat: ABD'nin gümrük vergisi oranları Türkiye açısından 'kötünün iyisi'

10:02 - Ekonomi

Putin'in ekonomi temsilcisi Dmitriyev, ABD ile Ukrayna konusunda ilerleme sağladıklarını söyled

09:58 - Dünya

Rusya: Ukrayna'ya ait 107 İHA'yı gece bölgelerimiz üzerinde yok ettik

09:48 - Dünya

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin kuzeyinde işgalini genişletiyor

09:21 - Dünya

Küresel piyasalarda satış baskısı devam ediyor

09:09 - Ekonomi