?>

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım: Türkiye'yi uzay alanında birinci lige çıkartacağız

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım, Milli Uzay Programı kapsamındaki hedefleri hayata geçirerek Türkiye'yi uzay alanında birinci lige çıkartacaklarını söyledi.

Teknoloji - 4 yıl önce

Bakü

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan'da gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin yaklaşık 20 yıldır uzay faaliyeti sürdürdüğünü fakat diğer gelişmiş ülkelerden farklı olarak bir ajansa sahip olmadıklarını belirten Yıldırım, bu eksikliğin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TUA'nın kurulmasıyla giderildiğini ifade etti.

Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güçlü bir iradeyle Milli Uzay Programı'nı açıkladığını hatırlatarak 10 sene içerisinde 10 büyük hedef için yürüyeceklerini kaydetti.

Türkiye'nin bu konuda kendi başına yürümeye muktedir olduğunu vurgulayan Yıldırım, dost ve kardeş ülkelerle de beraber yürüme arzusunda olduklarını belirtti.

Yıldırım, "Bu program, hem bizim hem de dost ve kardeş ülkelerin yüzünü ağartacaktır. Büyük hedeflerimiz var. 2023'te aya ulaşmak, 2028'te ise yumuşak inişle gezen araç indirerek bilimsel çalışmalar yapmak gibi hedeflerimiz var.

Bunu yaptığımız zaman Türkiye birinci lige çıkmış olacaktır." dedi.

İlk 10 senelik dönemde insanlı bir uzay uçuşu planlamadıklarını bildiren Yıldırım, "Bunu söylersek ayakları yere basmayan bir şey söylemiş oluruz. Çok zor ve riskli bir iş. Dünyada insanlı uzay uçuşlarını sadece 3 ülke yapabiliyor.

Biz bunu uluslararası iş birliği ile yapacağız. Hedefimiz uzayda bilimsel çalışmaları yürütmektir. Çünkü yer çekimi olmayan ortamda bazı bilimsel deneyler daha net yapılabiliyor. Çok çeşitli hedeflerle ülkemizi birinci lige çıkaracağız" dedi.

Yıldırım, Azerbaycan'ın uzay ajansı ve uydu işletmesi yapan Azerkosmos isimli kuruluşuyla belli bir kapasiteye sahip olduğunu, Milli Uzay Programı kapsamında hangi konularda iş birliği yapabileceklerini Azerbaycanlı yetkililerle görüşeceğini bildirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Gürsel Tekin’den “Anayasa” vurgusu ve AK Parti’ye çağrı (!)

2021-02-13 03:00 - Gündem

Pençe Kartal-2 Harekatında şehit olan askerler son yolculuklarına uğurlandı

2021-02-12 19:47 - Gündem

Amazon 2020’nin çok satan kitaplarını açıkladı

2021-02-16 14:40 - Genel

Şair Ayhan İnal son yolculuğuna uğurlandı

2021-02-16 16:46 - Kültür Sanat

İsrail askerleri Filistinli tutuklunun Batı Şeria’daki evini havaya uçurdu

2021-02-11 02:21 - Dünya

'Yeditepe Huzur' asayiş uygulamasında aranan 246 kişi yakalandı

2021-02-16 05:41 - Asayiş

Suzuki'den SUV tutkunları için şubata özel kampanya

2021-02-13 17:53 - Genel

Diyarbakır annelerine Memur-Sen'den destek ziyareti

2021-02-12 18:36 - Gündem

Gazze'de Kovid-19 nedeniyle kamu kurumlarında aylardır kısmi yürütülen faaliyetler yeniden başladı

2021-02-14 20:21 - Dünya

Milli boksörlerden Macaristan'da 2 altın, 2 bronz madalya

2021-02-13 02:31 - Spor

İlgili Haberler

Çin, yapay zeka için su altı bilgisayar ağı kurdu

19:27 - Teknoloji

Savunma KOBİ'leri geliştirdikleri yeteneklerle teknoloji ihraç ediyor

14:48 - Teknoloji

Zırhlı muharebe aracı ANACONDA'ya Türk silahı

14:22 - Teknoloji

Yapay zeka destekli çağrı merkezi, belediyeye iş gücü ve zamandan tasarruf sağlıyor

13:28 - Teknoloji

9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi Dismal Adası’ndaki çalışmalarını tamamladı

11:53 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya