?>

Türkiye uydularıyla "uzay vatan"daki sınırlarını da koruyor

Türkiye, uydularıyla haberleşme ve televizyon yayıncılığı alanında faaliyet göstermesinin yanı sıra yörünge haklarına da sahip çıkarak, "uzay vatan"daki sınırlarını da koruyor.

Teknoloji - 6 ay önce

Ankara

Anadolu Ajansının (AA) "Türkiye'nin Uzaydaki Gözleri" başlıklı dosyasının 6'ncı haberinde, uzayda yörünge haklarının önemi ele alındı.

AA muhabirinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ilişkili kuruluşu Türksat'tan edindiği bilgiye göre, uydu yörünge ve spektrum hakları Uluslararası Telekomünikasyon Birliği nezdinde yürütülen uluslararası koordinasyon faaliyetleri kapsamında belirleniyor.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 20 kurucu üyeyle Uluslararası Telgraf Birliği (ITU) olarak 1865'te kurulan Birlik, 15 Ekim 1947'de Birleşmiş Milletler'e bağlı olarak faaliyet gösteren, devletlerarası hukuk tüzel kişiliğine haiz bir uzmanlık kuruluşu haline geldi.

Birlik, her çeşit telekomünikasyon aracının rasyonel kullanımına yönelik olarak üyeleri arasında işbirliğini sağlamayı amaçlarken, üç alt sektöründen biri olan radyokomünikasyon sektörüyle, doğal kıt kaynak olan "frekans spektrumu" ve uydu yörüngelerinin küresel anlamda yönetiminde hayati rol oynuyor.

"Frekans spektrumu"nun ilk dönemlerde oldukça basit olan idaresi, teknolojideki gelişmeler, spektruma olan talebin artması ve telsiz haberleşmesinin her geçen gün daha yaygınlaşmasıyla karmaşık hale geldi. Artık sabit, mobil ve yayıncılık haberleşme hizmetleri, uzay araştırmaları, küresel konumlandırma sistemleri, hava, deniz ve karada can güvenliğine ilişkin haberleşme sistemleri gibi pek çok sistem söz konusu kıt kaynağa ihtiyaç duyuyor.

Yörünge hakları ülkeler açısından önemli

Uydu yörüngelerinin rasyonel, adil, etkin ve verimli kullanımını sağlamakla yükümlü Birlik, idarelerin yörünge ve frekans kullanım taleplerinin ITU Radyo Tüzüğü hükümlerince uluslararası alanda koordine edilmesini sağlamak ve Uluslararası Frekans Kayıt Kütüğü'nü muhafaza etmek konularında rol alıyor. Söz konusu kayıtlar, ülkelerin haberleşme sistemlerinin uluslararası tanınma ve korunma hakkı kazanması açısından önem arz ediyor.

Gelişmişlik ve refah seviyelerini artırmak için uzay tabanlı sistemlerden azami ölçüde faydalanmak gerektiğini gören ülkeler, özellikle 21. Yüzyıl'da yörünge ve frekans hakkı elde etmek için ciddi bir yarışa girmiş bulunuyor. Ancak söz konusu kıt kaynakların uluslararası alanda ITU Radyo Tüzüğü hükümleri gereğince ilk başvuru yapanın kullanım önceliğine sahip olması ilkesi çerçevesinde yönetilmesi ve halihazırda önemli ölçüde kullanılması bu yarışı daha da hızlandırıyor.

Türkiye'nin uyduları 3 yörüngede faaliyette

Haberleşme uyduları, sabit yörünge, orta yörünge, yakın yörünge ve yüksek eliptik yörüngede konumlu bulunuyor.

Türksat, ulusal egemenlik kapsamında Türkiye'nin 31, 42 ve 50 derece doğu yörüngelerinde bulunan kayıtlı frekans haklarını başarıyla yönetip işletiyor.

Uydu frekans ve yörünge haklarının korunması ve yeni haklar elde edilmesi görevini yürüten Türksat, halihazırda 3 farklı yörüngede Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A ve Türksat 5B olmak üzere toplam 5 haberleşme uydusuyla faaliyetlerine devam ediyor.

Temmuz ayında uzaya gönderilecek ilk yerli ve milli uydu Türksat 6A'yı hizmete alacak olan kuruluş, bu yıldan itibaren 6 haberleşme uydusuyla hizmete devam edecek.

​​​​​​​Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da "Ülke olarak uzay vatandaki yörünge hakkımızı da güvence altında aldık. Sadece deniz ve karada değil uzaydaki haklarımızın da sonuna kadar takipçisi olacağız." demişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İtalya'nın Hırvatistan'a karşı şansı tutmuyor

2024-06-23 10:52 - Spor

Eczacılardan "takviye edici gıda" uyarısı

2024-06-24 10:53 - Sağlık

Zaharova fotoğrafını paylaştı, takipçileri ‘güzellik mesajları’ ile karşılık verdi

2024-06-22 20:28 - Özel Haber

Küresel LNG piyasasında Norveç'in ağustostaki bakım çalışmaları nedeniyle sıkılaşma bekleniyor

2024-06-28 10:08 - Ekonomi

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ile Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Bilgiç ekonomik işbirliğini görüştü

2024-06-28 23:48 - Özel Haber

Milli uydu haberleşme çözümlerinde rota ihracat

2024-06-25 13:57 - Teknoloji

Tokyo'da Gazze'deki hastanelerde ölenleri temsilen gösteri düzenlendi

2024-06-22 15:22 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (Suriye'yle ilişkiler) Kurulmaması için hiçbir sebep yok

2024-06-28 15:38 - Siyaset

Safranbolu bayram tatilinde 1 milyon 225 bin misafirini doğa ve tarihle iç içe ağırladı

2024-06-25 12:48 - Magazin

Çocukluk arkadaşı beyaz yakalı kadınlar, kültür eviyle yeni nesillere köy sevgisi aşılıyor

2024-06-25 13:52 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Musk, Starlink'in Kosova'da da mevcut olduğunu açıkladı

18:43 - Teknoloji

Nörolojik hastalıkların tanı ve tedavisinde yapay zeka etkin rol üstlenecek

13:32 - Teknoloji

Su kalitesini belirlemek için geliştirilen indeks patent aldı

12:37 - Teknoloji

Güney Kore üçüncü casus uydusunu başarıyla uzaya fırlattı

17:58 - Teknoloji

Çin, iletişim test uydusu fırlattı

16:42 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kayserispor Kulübü Başkanı Ali Çamlı, istifa ettiğini açıkladı

19:17 - Spor

Beşiktaş'ta denizde kaybolan 2 kardeşi arama çalışmaları sürüyor

19:13 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan: PKK/YPG'ye Suriye’de yer olmadığını bir kez daha ifade etmek istiyoruz

18:58 - Siyaset

Suriye’deki yeni yönetimin lideri Ahmed eş-Şera: Dost ülke Türkiye, devrimin başından beri Suriye halkının yanında durdu

18:44 - Dünya

Kayserispor deplasmanından farklı galibiyetle dönen Galatasaray, zirvede puan farkını açtı

18:42 - Spor