?>

Türkiye, tarımda AB ülkelerinden daha az pestisit kullanıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarımda kimyasal kullanımını azaltmak amacıyla bir dizi çalışma gerçekleştirirken Türkiye'nin hektar başına Avrupa Birliği (AB) ortalamasından daha az pestisit kullandığı belirlendi.

Ekonomi - 2 ay önce

Ankara

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Bakanlık tarafından bitkisel üretimde zararlı organizmalar nedeniyle oluşabilecek verim ve kalite kayıplarının önlenmesi amacıyla zirai mücadele tedbirleri alınıyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gıda güvenliğinin üst seviyede sağlanması, verim ve kalite kayıplarının önlenmesi amacıyla gerekli durumlarda tarım ilaçları kullanılabiliyor.

Bakanlık, tarım ilaçlarının kullanımının azaltılması, insan sağlığı ve çevre üzerine olumsuz etkilerinin önlenmesi için son yıllarda çeşitli çalışmalar yürüttü.

Bu kapsamda, kimyasal kullanıma alternatif mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırılması amacıyla entegre mücadele projeleri uygulanıyor. Proje uygulama alanı 0,28 milyon dekar alandan 4,6 milyon dekara çıkarıldı.

Pestisit kullanımına alternatif olan biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerini kullanan üreticilere destekleme ödemesi yapılıyor. Desteklemenin başlamasıyla uygulama alanı hızla arttı.

223 aktif madde yasaklandı

Ülkede AB'ye uyum kapsamında çevre ve insan sağlığı açısından olumsuz etkileri tespit edilen 223 aktif madde yasaklandı. Üreticilerce bu aktif maddeler yerine daha güvenli pestisitlerin kullanılması sağlanıyor.

Ayrıca pestisit kalıntısı riski görülen ürünlerde 2022-2025 yıllarını kapsayan Kalıntı Eylem Planı uygulamaya alındı. Plan kapsamında 11 ürüne ilişkin (Biber, portakal, limon, mandalina, greyfurt, marul, maydanoz, ıspanak, üzüm, ayva, nar), 12 ilde (Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, Hatay, İzmir, Mersin, Muğla, Sakarya, Denizli ve Manisa) teknik personel eğitimi, üretici farkındalığının artırılması ve kalıntının önlenmesi amacıyla çalışmalar yürütülüyor.

Ticaret borsaları, ihracatçı birlikleri, ziraat odaları, TARİŞ, Tarım Kredi Kooperatifleri, bölgesel kalkınma ajansları, yerel idare müdürlükleri gibi kuruluşlarla işbirliği halinde çalışmalar yapılıyor.

Pestisit karnesi

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) İstatistik Bölümü tarafından her yıl sonunda ülkelerin pestisit tüketimine ilişkin bilgileri yayımlanıyor. Bu bilgilere, FAO Kurumsal İstatistik Veri Tabanı (FAOSTAT) üzerinden ulaşılabiliyor. Bu kapsamda FAO tarafından en son 2022 yılına ilişkin veriler açıklandı.

Bakanlık tarafından yürütülen çalışmaların sonuçları bu verilere de yansıdı

Söz konusu verilere göre, 2022'de hektar başına pestisit kullanımında dünya ortalaması 2,26 kilogram olarak hesaplandı. Türkiye'de de kullanım oranı buna paralel gerçekleşti.

Diğer ülkelere bakıldığında ise söz konusu oran Kanada'da 2,42, İngiltere'de 2,81 ve ABD'de 2,85 kilogram oldu.

AB ülkeleri ortalaması ise 3,2 kilogram olarak kayıtlara geçti. Oran, Fransa'da 3,67, Almanya'da 4,14, İtalya'da 5,38 ve Hollanda'da 10,86 kilogram oldu. Japonya'da söz konusu oran 11,24 kilogramı buldu.

Rapora göre, dünya ortalaması ve dikkati çeken diğer ülkelerin hektar başına kullandıkları pestisit miktarları (kilogram) şöyle:

Dünya2,26Türkiye2,26Kanada2,42İngiltere2,81ABD2,85AB ülkeleri3,2Fransa3,67Almanya4,14İspanya4,59İtalya5,38Hollanda10,86Japonya11,24

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe Beko, THY Avrupa Ligi'nde üst üste 2. mağlubiyeti aldı

2024-12-04 01:58 - Spor

Fenerbahçe teknik direktörü Mourinho: Kazanmamız gerekiyordu, başka opsiyonumuz yoktu

2024-12-02 23:47 - Spor

Dolar milyarderlerinin serveti 10 yılda iki kat artarak 14 trilyon dolara yükseldi

2024-12-05 14:02 - Ekonomi

Antalya'nın yüksek kesimleri beyaza büründü

2024-12-04 11:47 - Çevre-Hayat

'Meta' hakkındaki rekabet soruşturması taahhütle sonlandırıldı

2024-12-05 11:58 - Medya

Antalya'nın Gazipaşa ilçesi açıklarında 4,6 büyüklüğünde deprem

2024-12-04 13:08 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü

2024-12-03 21:12 - Siyaset

Fenerbahçe Beko, THY Avrupa Ligi'nde Real Madrid'e konuk olacak

2024-12-04 10:29 - Spor

Bakan Fidan, Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Camus ile Doha'da görüştü

2024-12-07 20:13 - Siyaset

Niğde'de plastik çerçeve fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

2024-12-03 10:07 - Asayiş

İlgili Haberler

Devlet başkanlarının adıyla çıkarılan kripto paralardaki hareketlilik tartışmalara neden oldu

12:11 - Ekonomi

Çiftçilere 3,2 milyar lirayı aşan destek ödemesi bugün yapılacak

12:02 - Ekonomi

AB'nin LNG terminalleri geçen yıl yarı kapasitesinin altında çalıştı

11:38 - Ekonomi

Türkiye'nin 2024'teki miktar bazında ihracatı 17 bin 250 Eyfel Kulesi ağırlığında

11:18 - Ekonomi

Belediyelerin yapı ruhsatı verdiği bina sayısı geçen yılın 4. çeyreğinde yüzde 16,7 azaldı

11:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Görevden uzaklaştırılan Esenyurt Belediye Başkanı Özer hakkında iddianame hazırlandı

13:23 - Gündem

Denizlispor Kulübünün doğal gazı borç nedeniyle kesildi

13:18 - Spor

Turizmde en çok karşılaşılan şikayetler tur iptali ve vaatlerin yerine getirilmemesi

13:13 - Gündem

İsrail, taahhütlerine rağmen Gazze'ye konteyner evlerin girişini engellemeyi sürdürüyor

13:08 - Dünya

İstanbul'da kar yağışının yarın da etkili olması bekleniyor

12:58 - Gündem