?>

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Akdoğan: Şu anda TÜSEB destekli 6 ayrı aşı geliştirme projesi yürütülüyor

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Erhan Akdoğan, "Şu anda TÜSEB destekli 6 ayrı aşı geliştirme projesi Erciyes, Hacettepe, Yıldız Teknik, Marmara, Atatürk ve Akdeniz üniversitelerinde yürütülüyor." dedi.

Sağlık - 4 yıl önce

ANKARA (AA) - Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, Kovid-19'a yönelik 6 ayrı aşı projesini desteklediklerini ve 2 aşı projesi için de destek hazırlığı aşamasında olduklarını belirterek, "Bugünün bilimi yarının teknolojisi dediğimizde 'yarın' yakın." dedi.

Akdoğan, AA muhabirine Kovid-19 ile mücadele sürecinde TÜSEB bünyesinde desteklenen yerli aşı çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

TÜSEB tarafından Türkiye'de Kovid-19 vakalarının görülmesinin hemen ardından aşı geliştirilmesi için bilimsel proje destekleri vermeye başladıklarını anlatan Akdoğan, "Halihazırda TÜSEB altında 6 aşı projesi destekleniyor ve 2 aşı projesi de destek sürecinde, şu anda işlemleri devam ediyor." ifadesini kullandı.

Akdoğan, projeler hakkında, "Şu anda TÜSEB destekli 6 ayrı aşı geliştirme projesi Erciyes, Hacettepe, Yıldız Teknik, Marmara, Atatürk ve Akdeniz üniversitelerinde yürütülüyor." diye konuştu.

Bu çalışmalar içinde Erciyes Üniversitesindeki aşı adayının Faz-2 aşamasında olduğunu aktaran Akdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Üniversitede hala çalışmalar devam ediyor. Bugünün bilimi yarının teknolojisidir. Dolayısıyla, aşı geliştirilmesi için bilimsel süreçler sürüyor. Aşı en kısa zamanda gelecek diye umut ediyoruz. Bu konuda gerek bilim insanları gerek TÜSEB gerekse de TÜBİTAK araştırma geliştirme için gerekli destekleri çok hızlı bir şekilde verdi ve vermeye de devam ediyor. Erciyes Üniversitesinde geliştirilen aşı için çalışmalar devam ediyor, ön sonuçların açıklanması için biraz daha vaktimiz var."

İnsan deneylerinin temelde Faz-1, Faz-2 ve Faz-3 olmak üzere 3 aşamada değerlendirildiğini belirten Akdoğan, öncelikle Faz-1 aşamasında küçük bir grupla çalışma yapıldığını aktardı. Akdoğan, "Bu aşamada güvenliğinin kontrol edildiği 10'lu sayılarla, 40-50 kişi gibi çalışmalar yapılıyor, daha sonra Faz-2'ye geçildiğinde sayı 100'lü rakamlara ulaşıyor. Faz-3 aşamasına gelindiğinde de binlerle ifade edilen rakamlara ulaşılıyor." diye konuştu.

Burun spreyi şeklinde uygulanacak aşı adayı da desteklenenler arasında

TÜSEB bünyesinde destek verilen aşıların özelliklerine ilişkin açıklama yapan Akdoğan, Erciyes Üniversitesinde inaktif aşı geliştirildiğini söyledi.

Akdoğan, bunun dışında çok farklı tiplerde aşı çalışmalarının da yürütüldüğünü belirtti. Destekledikleri projeler arasında burun spreyi şeklinde uygulanan aşının da olduğunu bildiren Akdoğan, "Bu, dünyada da yeni bir teknoloji. Nazal aşı dediğimiz burun spreyi şeklindeki aşı çalışmasının da Ar-Ge süreci devam ediyor. Bu aşı adayı için henüz insan deneylerine başlanmadı. Bu aşı adayı, özel bir kuruluş tarafından geliştirilen farklı bir aşı. " dedi.

Yerli aşılara ilişkin bilimsel çalışmaların tamamlanmasından sonra ürünün ortaya çıkacağını dile getiren Akdoğan, şöyle konuştu:

"Ar-Ge çalışmaları bir süreç gerektirdiğinden şu an bu çalışmaların devam ettiğini demekle iktifa ederim. Ama bugünün bilimi yarının teknolojisi dediğimizde 'yarın' yakın. Aşıların Faz-3 aşaması tamamlandıktan, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan gerekli onaylar alındıktan sonra üretim gerçekleştirilecek ve yaygın aşılamaya geçilecek. Üretim de Türkiye'de gerçekleştirilecek."

Yerli aşı çalışmasında yer alan bilim insanları bir araya geldi

TÜSEB Başkanı Akdoğan, destek verdikleri Kovid-19 aşı projelerinin araştırma ekiplerinin 21-22 Mart'ta Aziz Sancar Araştırma Merkezi'nde düzenlenen çalıştayda bir araya geldiğini ifade etti.

Bilim insanlarının yerli aşı çalışmalarında önemli tecrübeler kazandığına dikkati çeken Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu süreçte elde edilen kazanımların ve tecrübelerin paylaşılması, bilim insanlarının birbiriyle etkileşime girmesi, problemlerin ele alınması, cihaz ve sarf malzemelerinin paylaşılması gibi iş birlikleri olması amacıyla araştırmacılarımızı bir araya getirdik."

Süreç boyunca araştırmacıları gerek üniversitelerinde ziyaret ederek destek olduklarını gerekse de çevrimiçi toplantılarla çalışmaları takip ettiklerini vurgulayan Akdoğan, "Çalışmalar belirli aşamalarla gidiyor ve bu aşamalar da belirli aralıklarda araştırmacılarımız tarafından raporlanıyor, ardından da Aşı Bilim Kurulu tarafından değerlendirilerek yönlendirme ve destekleme sürecinin devam etmesi için çalışma yapılıyor." ifadelerini kullandı.

TÜSEB Başkanı Akdoğan, hayvan deneyleri yapılan merkezlerdeki uzmanların da çalıştayda yer aldığına işaret ederek, bilim insanlarının hayvan deneyleri aşamasında karşılaşılabilecek problemler ve hazırlıklar konusunda tecrübelerini aktardığını söyledi.

Yeşim Sert Karaaslan

Haftanın Öne Çıkanları

Hepsiburada yöneticisi Esra Beyzadeoğlu, global “Top 100 Women in Fintech“ listesinde

2021-03-17 15:59 - Yerel haber-Şirket Haber

TBMM Başkanı Şentop: Özellikle salgın süreci gösterdi ki güçlü hükümet sistemlerine ihtiyaç var

2021-03-17 23:41 - Siyaset

Nevruz Bayramı'nın kadim geleneği: Semeni

2021-03-21 16:42 - Kültür Sanat

Borsa ikinci kez devre kesti

2021-03-22 14:06 - Ekonomi

Orta Çağ'ın münzevi yıldızı İbn Haldun'un vefatının 615. yılı

2021-03-18 02:47 - Kültür Sanat

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Zaimler: Bundan sonraki yatırımlarımızı yenilenebilir üzerine planladık

2021-03-18 17:38 - Yerel haber-Şirket Haber

AK Parti'li Turan, Türkiye'nin 'İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini değerlendir

2021-03-20 22:01 - Siyaset

Fitch, Türkiye'ye ilişkin büyüme tahminlerini yükseltti

2021-03-18 03:21 - Ekonomi

Adana'da FETÖ sanığı eski astsubaya 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi

2021-03-23 15:01 - Gündem

Ankara Düşünce Atölyesinin bahar dönemi eğitimlerine ilk gün 8 bin 829 kişi başvurdu

2021-03-21 19:06 - Eğitim

İlgili Haberler

Aşırı tuz tüketimi böbrek ve kalp hastalıkları riskini artırıyor

13:57 - Sağlık

10 yaşa kadar düşen kozmetik kullanımı, çocuklarda cilt hastalıklarını artırıyor

11:27 - Sağlık

Yapay zeka teknolojileri göz hastalıklarının tanı ve tedavisinde etkin rol üstlenecek

14:13 - Sağlık

Gençlerde kalp ve damar hastalıkları artıyor

12:48 - Sağlık

Kahramanmaraş Nurhak'ta 50 yataklı devlet hastanesi haftaya hasta kabulüne başlayacak

23:52 - Sağlık

Günün Manşetleri

Olumsuz hava şartları nedeniyle Gazzelilerin sığındığı 10 bin çadır parçalandı

20:43 - Dünya

İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda can kaybı 3 bin 768'e yükseldi

20:27 - Dünya

Kahramanmaraş'taki Yedikuyular Kayak Merkezi'ne mevsimin ilk karı yağdı

20:12 - Gündem

Apple CEO'su Cook: Çinli tedarikçilerimiz olmasaydı Apple olmazdı

20:08 - Dünya

Bolu'da ayı ve yavruları cep telefonuyla görüntülendi

20:02 - Gündem