'Türkiye Okuma Kültürü Haritası' açıklandı

"38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı" kapsamında düzenlenen "Aslında Okuyoruz: Türkiye'nin Güncel Okuma Kültürü Araştırması" başlıklı panelde Türkiye'de kitap okuma oranının 11 yılda yüzde 30'dan yüzde 42'ye yükseldiği açıklandı.

Kültür Sanat - 5 yıl önce

İstanbul

"38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı" kapsamında düzenlenen etkinlikte "Türkiye Okuma Kültürü Haritası" açıklandı.

Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle düzenlenen fuar kapsamında "Aslında Okuyoruz: Türkiye'nin Güncel Okuma Kültürü Araştırması" başlıklı panel düzenlendi.

Türkiye Yayıncılar Birliği ve Okuyay Platformu tarafından gerçekleştirilen etkinlik, Konda analisti Aydın Erdem'in araştırmaya ilişkin sunumuyla başladı.

"Türkiye Okuma Kültürü Haritası"na ilişkin araştırma sonuçlarını grafiklerle anlatan Erdem, araştırmanın nasıl yapıldığına, sorular sorulara ve cevapların nasıl değerlendirildiğine ilişkin bilgi verdi.

Kitap okuma oranı yüzde 42'ye yükseldi

Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, panelde yaptığı konuşmada 2008'de yaptıkları araştırmaya göre Türkiye'de kitap okuma oranının yüzde 30 olduğunu anımsatarak, "Araştırmanın önemli bulgularından biri Türkiye'de kitap okuma oranının 2008'den 2019'a kadar yüzde 30'dan yüzde 42'ye yükselmesi" ifadesini kullandı.

Karamsar düşünmenin ve konuşmanın doğru olmadığının altını çizen Ağırdır, "Ben kendi hesabıma hayattan ve ülkeden umutluyum. Kendi gözlemlerimize takılı kaldığımız için çoğu zaman bütünü gözümüzden kaçırıyoruz. Türkiye'de 2008'den bu yana elimizde sayılar var. Arzuladığımız hızda olmayabilir ama elimizdeki 11 yıllık bütün sayılarda her şey iyiye doğru gidiyor. Yavaş da olsa, hızlı da olsa. Burada da aynı şeyi görüyoruz 30'dan 42'ye artmış." diye konuştu.

Ağırdır, okumanın yararı konusunda toplumda genel bir kabul olduğunu, Türkiye'de insanların daha iyi bir hayata ulaşma arzusunun taşıyıcısı olarak sadece eğitimi gördüklerini vurguladı.

Gençlere yönelik olumsuz bir ön yargının bulunduğunu ve bunun yanlış olduğunu anlatan Ağırdır, "30 yaş altı 19 milyon gencin en az yarısından fazlası, efsanelerdeki gibi beceriksiz çocuklar değil, dünyaya açık, hayata açık ve başarmak için yırtınan çocuklar." dedi.

Araştırmanın sonuçlarının da bu yönde olduğunu anımsatan Ağırdır, "Avrupa'dan farklı olarak en önemli bulgu şu, Batı Avrupa'da sosyal medyanın etkisiyle görselliğin ağırlık kazanması nedeniyle gençlerde kitap okuma azalırken, bizde tam tersi her ikisi birden artıyor. Çünkü bu gençlerin başarılı olmak için okumak ve kendilerini geliştirmenin dışında şansları yok." değerlendirmesini yaptı.

Tarih kitaplarına ilgi artıyor

Ağırdır, araştırmaya göre en çok okunan kitap türünün tarih kitapları olduğunu anımsatarak, toplumda farklı tarih anlayışlarının bulunduğunu, herkesin doğruyu öğrenme çabasıyla tarih kitaplarına yöneldiğini söyledi.

Daha önceki araştırmalarla karşılaştırıldığında bu çabanın altında sınıf atlama arzusunun dışında farklı bir durumun bulunduğunu ifade eden Ağırdır, şunları kaydetti:

"Türkiye gecikmiş bir modernleşme yaşıyor. Son 11 yılda 2008'den bu yana dahi yüzde 10'a yakın insanımız göç etmiş. 1980'den bu yana yetişkin nüfusun yarısı göç etmiş. Modern tarihte hiçbir Batı toplumunda böyle bir hareket yok. 60-65 milyon yetişkin, 15 yaş üstü nüfusun yarısı 1980'den bu yana göç etmiş. 2008'de apartmanlarda oturanlar yüzde 30 iken 11 yılda yüzde 60'a çıkmış."

Bu mekansal değişimin toplumun zihin dünyasının da değiştirdiğini ve etkilediğini belirten Ağırdır, "İstesek de istemesek de, gündelik hayatın ritmindeki değişmeyle beraber gündelik hayat pratiklerimiz de değişiyor. Bir yandan bireyselleşiyoruz ama bir yandan da kalabalıkların içinde sosyalleşmeye çalışıyoruz. Mekansal değişimden dolayı artık komşularımızı tanımıyoruz, aynı binada oturuyoruz ama komşumuzun ismini bilmiyoruz." şeklinde konuştu.

Sosyal medyada takip edilen kişilerle ilgili apartman komşularından daha çok şey bilindiğini aktaran Ağırdır, "Çocuklarımız da biz de şimdi sosyal medyada takip ettiğimiz insanlarla komşuluk ilişkisi kuruyoruz. Bu apartman tarlaları içinde, mahalle kavramının olmadığı bir yerde mahalle kitapevlerinin hayatta kalması da çok zor."

Türkiye'de gençlerin daha fazla okuduğu sonucunun çıktığı araştırmaya göre, okuma oranının yüksekliğinde birinci etken aileden gelen destek. Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu (Okuyay) tarafından gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarının derlenerek, gelecek haftalarda detaylı olarak açıklanması planlanıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İşadamı Erman Ilıcak, ünlü Rus iş ve siyaset yetkililerinin katılacağı Moskova forumunda konuşacak

2019-11-03 07:08 - Özel Haber

Yazarımız İrade Celil'e Azerbaycan'da Devlet Madalyası; Bu beni çok sevindirdi!

2019-10-30 03:37 - Özel Haber

'Türk sineması özellikle yeni yönetmenler açısından umut vaat ediyor'

2019-10-30 17:12 - Kültür Sanat

Yargıtaydan FETÖ'cü askerler için 'ağırlaştırılmış müebbet' istemi

2019-10-31 15:50 - Genel

Azerbaycanlı ünlü işadamı Mansimov'dan anlamlı 29 Ekim kutlaması

2019-10-29 21:04 - Özel Haber

Ağzıkarahan Kervansarayı yıllara meydan okuyor

2019-10-30 14:42 - Kültür Sanat

'Aziz İstanbul'un aziz şairi: Yahya Kemal Beyatlı

2019-10-31 16:57 - Kültür Sanat

Beşiktaş, Antalya deplasmanında

2019-11-01 12:07 - Spor

'Türkiye Genom Projesi resmen başladı'

2019-10-30 15:07 - Sağlık

Türkiye fındık üretimini 776 bin tona çıkardı

2019-10-30 15:37 - Ekonomi

İlgili Haberler

Lübnan'daki Türkoloji bölümü öğrencileri hem Türkçeyi hem Türk kültürünü öğreniyor

12:02 - Kültür Sanat

Samsun'dan Elbistan'a depremzedelerle kurulan 'Gönül Köprüsü' mektupları kitaplaştı

14:18 - Kültür Sanat

Tarlalardaki halılar kadın işçilerin emekleriyle pastelleşiyor

12:58 - Kültür Sanat

Müzisyen kalaycı, ailesiyle köy köy gezerek ata mesleğini yaşatıyor

14:12 - Kültür Sanat

Telkari ustası 38 yıldır altın, gümüş ve bakıra ateşle şekil veriyor

14:08 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Tarife ve fiyat listesi denetimlerinde işletmelere 47 milyon lira ceza kesildi

10:27 - Ekonomi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, UEFA'nın Merih Demiral'a verdiği cezayı kınadı

10:02 - Dünya

İran'da seçimde Pezeşkiyan'a karşı kaybeden Celili, sonuçlara saygı gösterdiğini söyledi

09:48 - Dünya

TPAO'nun "Derin Öğrenme Süreçleri ile Fosil Tanıma Yöntemi" tescillendi

09:22 - Ekonomi

ABD Başkanı Biden, münazarada Trump'ın bağırmasının dikkatini dağıttığını savundu

09:12 - Dünya