Türkiye'nin sualtı güzelliklerine derin dalış

Dünyanın en iyi serbest dalış merkezine sahip Türkiye, yüzlerce dalış merkezi ve eşsiz sualtı zenginlikleri sayesinde donanımlı ve serbest dalışta dünyanın çekim merkezlerinden bir tanesi.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

ANKARA - ÖMER HAKAN KİBAR

Yerli ve yabancı sporcular ile meraklılar, bu dalda dünyanın çekim merkezi haline gelen Türkiye'de çeşitli noktalarda donanımlı ve serbest dalışlar gerçekleştirebiliyor.

Dünyanın en iyi serbest dalış merkezine sahip Türkiye, yüzlerce dalış merkezi ve eşsiz sualtı zenginlikleri sayesinde donanımlı ve serbest dalışta dünyada ilk sıralarda yer alıyor.

Deniz ve güneş turizminin yıllardır en çok tercih edilen ülkelerinden olan Türkiye, donanımlı dalışta (tüplü dalış) son yıllarda yüzlerce dalış merkezi ve deneyimli eğitmeniyle dünyanın parlayan yıldızı haline geldi.

Turizmi sportif etkinlikle birleştiren 254 dalış merkezi şu anda aktif olarak yerli ve yabancı dalış meraklılarına hizmet veriyor. Akdeniz 83 dalış merkeziyle en yoğun bölge olarak dikkati çekiyor.

Ege Denizi kıyılarında 75, Marmara Bölgesi'nde 71, İç Anadolu Bölgesi'nde 17, Karadeniz Bölgesi'nde 6, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki birer dalış merkezinde şu anda 626 eğitmen ve 334 rehber hizmetlerini sürdürüyor.

Özellikle Kaş, Kemer, Çanakkale, Fethiye, Ayvalık, Antalya, Mersin, Bodrum en çok rağbet gören dalış noktaları olarak öne çıkıyor. Dalış merkezleri arasında Van Gölü'ne olan ilgi de her geçen gün artıyor.

"254 dalış merkezi hizmet veriyor"

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Başkanı Şahin Özen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dalış merkezlerinin, turizme önemli katkı sağladığını ifade etti.

Türkiye'nin eşsiz bir sualtı zenginliğine sahip olduğunu anlatan Özen, "Yaz mevsimiyle birlikte dünyanın çok farklı ülkelerinden yabancı ve yerli dalış meraklıları, sualtında yatan tarihi kalıntıları, batıkları, renkli sualtı habitatını görmek için dalış merkezlerimizi ziyaret etmektedir. İlgi ve dalış yoğunluğunun her geçen yıl arttığını söyleyebiliriz." diye konuştu.

Özen, sualtı dünyası zenginliği açısından Türkiye'nin çok şanslı olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bunu dünyaya tanıtmak ve dünyanın bunu keşfetmesi için şu an itibarıyla aktif olarak deniz kıyılarımızda ve iç sularımızda 254 dalış merkezimiz donanımlı dalış için hizmet vermektedir. Yüzlerce dalış eğitmeni ve rehberlerimiz yoğun bir çalışma temposu içinde. Dalış eğitmenlerimiz, son derece tecrübeli ve güvenli dalış için gereken eğitim ve uluslararası deneyime sahipler. 1, 2 ve 3 yıldızlı eğitmenlerimiz görev yapmaktadır. 3 yıldızlı dalış eğitmenlerimiz sayesinde 30 metreye kadar dalış yapılmakta ve dalış yaptırılabilmektedir. Dalış merkezlerimiz, sahil güvenlik tarafından periyodik olarak denetleniyor. İyi bir koordinasyon söz konusu."

Türkiye'de donanımlı dalışa yönelik ilginin her yıl arttığını belirten Özen, "Sualtı dünyasını keşfetmek isteyen vatandaşlarımız, farklı kategorilerde dalıcı belgeleri alıyorlar. Şu anda ülkemizde aktif olan 1 yıldız dalıcı sayımız 106 bin 173, 2 yıldızlı dalıcı sayımız 31 bin 488 ve 3 yıldız dalıcı sayımız 11 bin 674'tür. Engelli vatandaşların da donanımlı dalış yapmalarının önünü açan Engelli Dalıcı Talimatı da bu yıl yürürlüğe girdi. Şu anda 52 engelli dalıcı eğitmenimiz var." ifadelerini kullandı.

"Dünyanın en iyi dalış merkezi Kaş'ta

Özen, Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS) ile federasyonunun birlikte açtığı Kaş Başka Antrenman Merkezi'nin bu yıl faaliyete geçtiğini vurguladı.

Kaş bölgesinin donanımlı dalışta da çok rağbet gördüğünü ifade eden Özen, şunları kaydetti:

"Dalış merkezleri içinde Kaş, uluslararası serbest dalış şampiyonalarına ev sahipliği yapması nedeniyle sportif dalışlarda dünyanın en iyi serbest dalış merkezi durumunda. 2018 yılında 20 ülkeden sporcular bu merkezimizde dalış antrenmanları için rezervasyon yaptırdı. Ev sahipliği yaptığımız Avrupa ve dünya serbest dalış şampiyonalarında dünyada ilk kez bizlerin gerçekleştirdiği, dalış yapan sporcuların güvenliğine yönelik acil müdahale sistemi, CMAS ve diğer ülke federasyonlarından büyük övgü aldı. Derin dalışlarda sporcuların yaşayabileceği acil durumlarda acil müdahale butonu, özel kamera ve kılavuz kablodan oluşan sistemle saniyede 1,5 metreyle sporcuları hızla yukarı çekebiliyoruz. Bu sistemi dünyaya ihraç ediyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yazarının yayınlandığını göremediği kitap! "Allah ile Tanışmak” tüm kitapçılarda

2018-07-21 09:45 - Kültür Sanat

15 Temmuz şehidi ikiz polislerin eşleri de polis oldu

2018-07-19 23:12 - Gündem

Anne Marie Antalya'da konser verdi

2018-07-18 12:32 - Magazin

Gazze şehitlerini toprağa verdi

2018-07-21 21:42 - Dünya

Ferdi Tayfur ile Necla Nazır'ın kızı Tuğçe: Benim için sadece bir şarkının ruhu önemli

2018-07-17 17:32 - Magazin

Tarihçilerin kutbu: Halil İnalcık

2018-07-24 15:02 - Kültür Sanat

Trabzonspor'dan yeni transferler

2018-07-21 18:02 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika turuna çıkıyor

2018-07-22 19:23 - Genel

Sünnet yatağı süsleme geleneği mesleği oldu

2018-07-19 15:32 - Çevre-Hayat

'Fındık fiyatı 15 lira olmalıdır'

2018-07-23 05:32 - Siyaset

İlgili Haberler

Almanya'dan baba ocağı Adıyaman'a bisikletle yolculuk hayalini gerçekleştirdi

11:02 - Çevre-Hayat

Gökyüzünden süzülen parlak ışık kümesi heyecan uyandırdı

23:47 - Çevre-Hayat

Çubuklu kadınların annelerinden öğrendiği hamur işleri geçim kaynakları oldu

22:33 - Çevre-Hayat

Çıralı Sahili'nde caretta caretta yavrularının yuvalarından denize yolcuğu başladı

21:22 - Çevre-Hayat

Mavi ve yeşilin buluştuğu Uçmakdere'de 6 ayda 24 bin kişi yamaç paraşütüyle uçtu

13:53 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

E-ticaret yapan kadın kooperatiflerine tek platformdan erişim imkanı

11:03 - Gündem

Hatay'da sağanak etkili oldu

10:58 - Gündem

Tarife ve fiyat listesi denetimlerinde işletmelere 47 milyon lira ceza kesildi

10:27 - Ekonomi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, UEFA'nın Merih Demiral'a verdiği cezayı kınadı

10:02 - Dünya

İran'da seçimde Pezeşkiyan'a karşı kaybeden Celili, sonuçlara saygı gösterdiğini söyledi

09:48 - Dünya