İSTANBUL - AİŞE HÜMEYRA BULOVALI
Meksikalı genç yönetmen Ramiro Cantu, Suriyeli sığınmacıların sinemada doğru hikayelerle ele alınması gerektiğini belirterek, "Filmlere baktığınızda net bir şey söylemiyor, elle tutulur bir hikaye anlatılmıyor. Mültecileri ele alan filmler de öyle. Bizim gözümüzde mültecileri değerli kılabilecek filmler yok. Biz filmlerimizde düzgün hikayeler anlatabilirsek bu konularda duyarlılık oluşturabiliriz." dedi.
Suriyeli sığınmacılar üzerine "Mülteciler" adıyla kısa film çeken 17 yaşındaki genç yönetmen Cantu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisi de bir mülteci olduğu için Suriyelilerin yaşadığı acıları ve zorlukları daha iyi anlayabildiğini söyledi.
Cantu, Türkiye'de kaldığı süre içerisinde de burada yaşayan Suriyeli sığınmacılar hakkında belgesel hazırlamak için çalışmalar sürdürdüğünü kaydetti.
Henüz lise eğitimine devam eden Cantu, filmin çıkış noktasını şu sözlerle anlattı:
"Sinema dersinde hocamız bize Suriyelileri konu edinen bir film izletti. Bundan ilham alarak, aynı zamanda ben de bir Meksikalı olduğum ve Meksikalı göçmenlerin de neler yaşadıklarını, psikolojilerini bildiğim için mülteciler üzerine bir film çekmeye karar verdim. Diğer sınıflarda Suriyeli mültecileri ele alan başka bir film çekilmedi. Yaptığım kısa filmle okul arkadaşlarımı da bu konuda cesaretlendiriyorum."
"Türkler özellikle insan haklarına karşı çok saygılı"Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara karşı misafirperver tutumunu takdir ettiğini dile getiren genç yönetmen, "Türkler özellikle insan haklarına karşı çok saygılılar. Avrupa ve ABD'deki insanların ise sığınmacılara karşı bakış açıları, kafalarındaki mülteci portresi, medyada oluşturulan algılar sebebiyle değiştiriliyor. Umuyorum ki bu durum bir gün bir şekilde düzelecektir." ifadelerini kullandı.
Ramiro Cantu, sinemada doğru hikayelerle Suriyeli sığınmacıların ele alınması gerektiğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kayda değer hikayeler anlatmamız lazım. Filmlere baktığınızda net bir şey söylemiyor, elle tutulur bir hikaye anlatılmıyor. Mültecileri ele alan filmler de öyle. Bizim gözümüzde mültecileri değerli kılabilecek filmler yok. Biz filmlerimizde düzgün hikayeler anlatabilirsek bu konular düzelecektir. Büyük şirketler, yapımcılar, bu filmler konusunda kar odaklı oldukları için değerli hikayeleri anlatmaktan kaçınıyorlar. Biz yönetmenler ve film yapımcıları olarak, kameralarımızla mültecilere daha düzgün açılardan bakabilir, onları doğru gözlemleyebilirsek gerçek durumlarını daha net anlayabiliriz ve haletiruhiyelerini daha iyi tasvir edebiliriz. Bunları da insanlara düzgün bir şekilde aktarabilirsek, Batı'nın mültecilere karşı bakış açısı olumlu yönde değişecektir diye düşünüyorum. Ben de bunu başarmak istiyorum. En başta kendim yapmaya çalışıyorum. Artık mültecilere iyi bakılmasını istiyorum."
dikGAZETE.com