?>

'Türkiye'nin Irak'taki varlığı meşrudur'

Irak'ın eski Diyala Valisi Mehdavi, Türkiye'nin Başika'daki varlığının meşru olduğunu ve Türk askerinin Irak hükümetinin davetiyle orada bulunduğunu belirtti. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

İSTANBUL - Muhammed Şeyh Yusuf

Halihazırda İstanbul'daki Nasr Ulusal Araştırma İnceleme Basın Yayın ve Organizasyonu Başkanlığını yürüten Irak'ın eski Diyala Valisi Abdunnasır el-Mehdavi, AA muhabirine verdiği özel mülakatta, Ankara-Bağdat hattında yaşanan gerilim, terör örgütü DEAŞ'ın kontrolündeki Musul'un durumu ve yabancı güçlerin ajandalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin Türkiye'nin Başika'daki askeri varlığıyla ilgili sert açıklamaları nedeniyle gerilen ilişkiler hakkında görüşlerini aktaran Mehdavi, "Türkler kardeşlerimizdir. Sorunlar sakince bir diyalog, karşılıklı anlayış ve tarafların vereceği güvencelerle çözülebilir. Türkiye'nin kendi sınır güvenliğini sağlamaktan başka amacı olmadığı konusunda güvence vermesi gibi. Zaten Türkiye bunu daha önce defalarca yaptı." ifadelerini kullandı.

DEAŞ'ın Haziran 2014'te Musul ve çevresini ele geçirmesinin ardından Irak hükümetinin Türkiye'yi örgütle mücadele hattına çağırdığını hatırlatan Mehdavi, "Türkiye'nin Başika'daki askeri varlığı meşrudur. (Türk askeri) Irak hükümetinin davetiyle oradadır. Irak Başbakanı İbadi'nin, dönemin Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na DEAŞ'tan kurtulmaları için Iraklılara yardım etmeleri yönünde yaptığı çağrıyı bizzat takip ettim." dedi.

Mehdavi, Irak hükümetinin tutumundaki değişikliğin akıllarda birçok soru işareti oluşturduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Irak hükümetinin Türkiye'ye askerlerini çekmesi yönünde yaptığı çağrılar, iradesinin çalındığının delilidir. Burada Irak hükümetine ajandalarını dayatan bir dış iradenin varlığı söz konusu. İbadi hükümetine göre egemenlik mevzubahis ise 60 ülkenin Irak'a girmesini ve burada yaptıklarını konuşalım. Ama Irak hükümetinden gelen egemenlik açıklamaları sadece samimi ve Müslüman komşu ülke Türkiye'yle sınırlı kalıyor."

'Burada hedef, Musul halkı ve kentin sosyal yapısı olabilir'

Bağdat yönetimine ilk tutumuna geri dönmesi tavsiyesinde bulunan Mehdavi, birçok kez terörün hedefi olan Türkiye'nin milli güvenliğini ve sınırlarını korumak istemesinin son derece doğal olduğunu vurguladı.

Mehdavi, bu bölgelerdeki (Musul) terörist unsurları yenilgiye uğratmak için Irak ile Türkiye'nin iş birliği yapması ve söz konusu bölgelerin Irak güçlerince desteklenen yerel halk tarafından temizlenmesi gerektiğini kaydetti. Böylece bölgede herhangi bir etnik grubun hedef alınmamış olacağının altını çizen Mehdavi, şehirlerinin terörist unsurlardan temizlenmesi için Musul halkının hükümetleriyle ve uluslararası koalisyonla iş birliği yapmak istediğini aktardı.

Bölgenin demografik yapısı dikkate alındığında da Türkiye'nin uyarılarını "gerçek ve meşru" şeklinde nitelendiren Mehdavi, şöyle devam etti:

"Irak'taki en zayıf halka Sünni Araplar ve Türkmenler. Kürtler uluslararası destek alıyor, Şiiler iktidarda. Türkmenlerin ise hamisi yok. Türkiye'nin onları önemsemesi çok normal ve burada mezhepçi bir tutum edinmiş değil. Başbakan İbadi'nin, zor gününde yardım isteyip daha sonra yadırganacak bir tavır takınması kabul edilebilir değil. Burada hedef, Musul halkı ve kentin sosyal yapısı olabilir."

Eski Diyala Valisi Mehdavi sözlerini şöyle tamamladı: 

"Musul iki yıl önce neden düştü ve ordu neden çekildi? Burada dış ajandalar ve siyasetler etkili olabilir. Hepsi, demografik yapıyı değiştirmek ya da bölgeyi yeniden dizayn etmek için planlı şekilde yapıldı. Tüm bunların arkasında da ABD olabilir."Muhabir: Muhammed Shekh Yusuf, Hacer Başer

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Facebook kurucusuna Iron Man'den ilginç teklif

2016-10-15 01:54 - Medya

Modric 2020'ye kadar Real Madrid'de

2016-10-18 19:08 - Gündem

'Türkmen köylerimiz birer birer özgürlüğüne kavuşmaya başladı'

2016-10-13 18:22 - Dünya

Sporda rekorlar yılı

2016-10-13 19:47 - Spor

Antalya Balıkçı barınağında patlama

2016-10-14 14:22 - Asayiş

Sahte 'FBI' kimliğiyle yakalanan zanlı tutuklandı

2016-10-18 00:52 - Gündem

'İngiltere AB ile yollarını ayırdığı gün STA devreye girecek'

2016-10-19 13:02 - Ekonomi

Hakkari'de 5 terörist etkisiz hale getirildi

2016-10-12 22:02 - Gündem

Bu videolar Google Pixel ile çekildi!

2016-10-15 02:57 - Teknoloji

Tokat'ta 293 gündür süren aramalardan sonuç çıkmadı

2016-10-17 18:17 - Gündem

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığından sağlık çalışanlarına yönelik açıklamalarda "hassasiyet" çağrısı

22:03 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan The Economist'e tepki

21:12 - Gündem

Türkiye ile Irak'ın, su konusunda işbirliğine yönelik komite toplantısı Bağdat'ta yapıldı

18:08 - Gündem

Kartepe'de hafta sonu yoğunluğu yaşandı

17:17 - Gündem

Türk savunma sanayisi yoğun katılımla IDEX ve NAVDEX 2025'te boy gösterecek

17:03 - Gündem

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor