?>

Türkiye'nin ilk jet motoru 'Gökbey'le semada olacak

TEI tarafından üretilen ilk milli helikopter motoru TS1400, ilk yerli genel maksat helikopteri Gökbey'le Türk mühendislerinin imzasını gökyüzüne taşıyacak.

Gündem - 4 yıl önce

ESKİŞEHİR

TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) tarafından üretilen ilk milli helikopter motoru TS1400, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ana yükleniciliğinde geliştirilip, üretilen ilk yerli genel maksat helikopteri Gökbey'le semada olacak.

Eskişehir'de hafta sonu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle katıldığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yer aldığı törenle görücüye çıkan TS1400, 700 kişilik bir ekip tarafından geliştirildi.

Türk mühendislerinin tasarlayıp, geliştirdiği 1660 beygir güç üretimiyle öne çıkan TS1400 için Türkiye'nin ilk tek kristal türbin kanadı üretimi, yenilikçi termal bariyer kaplama metotları kullanılarak TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi tarafından yapıldı.

Milli motorla, muadillerine göre kalkışta, sürekli uçuş gücünde, acil durum kalkışında ve tek motorla kaçış modunda 67-120 beygir daha fazla güç elde etme başarısı yakalandı.

Kilogram başına 6 bin dolar ihracat değerine sahip TS1400’de kullanılmak üzere Türkiye’de ilk kez nikel ve titanyum alaşımları için havacılık kalitesinde dövme teknolojisi geliştirildi. TS1400’ün üretiminde imalat ve malzeme teknolojisi alanında pek çok ilke imza atıldı.

Milli helikoptere yerli motor

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve diğer ihtiyaç sahibi makamların, genel maksat helikopteri ihtiyaçlarının özgün bir platform ile karşılanması hedefiyle yürütülmekte olan Özgün Helikopter Programı kapsamında tasarlanan Gökbey, sertifikasyon sürecinin ardından 2024'ten sonra milli motorla uçacak.

Hem askeri hem sivil amaçlı kullanılacak Gökbey, VIP, kargo, hava ambulans, arama kurtarma ve kıyı ötesi taşıma gibi birçok görevde kullanılabilecek.

Aviyonik sistemleri, gövde, rotor sistemi, iniş takımı gibi sistemlerinin tamamı TUSAŞ imzası taşıyan Gökbey'in testleri de bundan sonra milli motor TS1400 ile yapılacak.

En zorlu iklim ve coğrafyalarda, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin bir şekilde faaliyet göstermek üzere tasarlanan Gökbey'in ilk prototipi, ilk test uçuşunu 6 Eylül 2018'de başarıyla gerçekleştirdi.

Gökbey'in seri üretiminin 2021'de gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Filiz Gıda'nın sahibi Barilla, Rusya'da değirmen ve fabrika açıyor

2020-12-02 10:13 - Özel Haber

Uzmanından “pasif içicilik de kansere neden oluyor“ uyarısı

2020-12-04 19:04 - Sağlık

Himmet paralarını öğrencilerle yurt dışına kaçıran Hüseyin Kara

2020-12-04 15:55 - Gündem

Ferrari’den İstanbul’a özel yeni showroom konsepti

2020-12-04 15:40 - Genel

TİM Başkanı Gülle: Kasım ayı ihracatımız 16 milyar doları aştı

2020-12-02 20:19 - Ekonomi

Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği Kovid-19 aşısının İngiltere'de uygulanmasına gelecek hafta başlanacak

2020-12-02 17:56 - Dünya

AA'nın geleneksel 'Yılın Fotoğrafları' oylaması başladı

2020-12-01 13:16 - Genel

ABD Kongresi 740 milyar dolarlık savunma bütçesine son halini verdi

2020-12-04 13:16 - Dünya

Fransa'da güvenlik yasa tasarısına karşı yapılan eylemlerin sürdürülmesi çağrısı

2020-12-06 23:41 - Dünya

“Türkiye Hanehalkı Finansal Algı ve Tutum Araştırması” sonuçları açıklandı

2020-12-04 17:21 - Ekonomi

İlgili Haberler

Yargıtay, İzmir darbe davasında 46 sanığa verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını onadı

13:23 - Gündem

Ege'de şubat ayı yağışları normaline göre yüzde 74 azaldı

13:18 - Gündem

Türkiye'nin yaşlıları 96 ülkenin nüfusundan daha fazla

13:13 - Gündem

Tarihi Gelibolu Yarımadası 18 Mart Zaferi'nin 110. yıl dönümü törenlerine hazırlanıyor

13:03 - Gündem

"Sahipsiz köpekler için doğal yaşam alanları oluşturulabilir" önerisi

12:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Yargıtay, İzmir darbe davasında 46 sanığa verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını onadı

13:23 - Gündem

Ege'de şubat ayı yağışları normaline göre yüzde 74 azaldı

13:18 - Gündem

Türkiye'nin yaşlıları 96 ülkenin nüfusundan daha fazla

13:13 - Gündem

YEKA GES-2024 yarışmalarının sözleşmeleri imzalandı

13:08 - Ekonomi

Tarihi Gelibolu Yarımadası 18 Mart Zaferi'nin 110. yıl dönümü törenlerine hazırlanıyor

13:03 - Gündem