?>

Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ve Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü (HÜNEE) iş birliğinde, İsveç Hükümeti'nin finansal desteğiyle yürütülen 2023 Türkiye Gençlik Araştırması tamamlandı

Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika - 2 ay önce

Ankara

Araştırma kapsamında Türkiye genelinde 67 ilde, farklı hayat şartlarına sahip 3 bine yakın hanede 15-24 yaş grubunda temsil yeteneğine sahip 1300 genç ile görüşme gerçekleştirildi.

Bu kapsamda gençlerin demografisi, yaşama alanları, eğitim ve istihdam durumu, cinsel sağlık ve üreme sağlığı, çocuk yaşta evliliğe bakışı ile ilgili önemli veriler toplandı.

Gençlerin yüzde 92'si sosyal medya kullanıyor...

Araştırmada ortaya çıkan bulgulara bakıldığında gençlerin yüzde 92'si sosyal medya kullanırken, en çok tercih edilen platformlar "Instagram", "Tiktok" ve "X" oldu.

Gençlerin yüzde 88'inin kadına yönelik şiddeti sosyal medyadan öğrendiği tespit edilen araştırmada, gençlerin yüzde 69'unun cinsel sağlığı ve üreme sağlığını, yüzde 64'ünün çocuk yaşta evlilikleri, yüzde 61'inin de gençlik ve şiddet ile ilgili bilgileri sosyal medyadan aldığı belirlendi.

Gençlerin eğitim durumları da araştırma kapsamında ele alındı. Gençlerin yüzde 17'sinin ortaokul mezunu ya da daha az eğitimli olduğu ortaya çıktı. Yine, gençlerin yüzde 37'sinin lise öğrencisi, yüzde 23'ünün lise mezunu, yüzde 23'ünün üniversite öğrencisi ya da mezunu olduğu gözlemlendi.

Araştırmada, lise düzeyindeki gençlerin yüzde 31'inin ailesinin maddi durumu iyi olmadığı ya da çalışması gerektiği için okulu bıraktığını beyan ettiği kaydedildi.

Gençlerin yüzde 42'si çalışıyor...

Gençlerin çalışma durumuna bakıldığında yüzde 42'sinin çalıştığı, yüzde 20'sinin ne eğitimde ne istihdamda ne de bunlara yönelik yetiştirme programlarına dahil olduğu ortaya çıktı.

Araştırma raporunun sonuçlarında, "Demografik Profiller ve Yaşam Koşulları", "Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı", "Evlilik ve Çocuk Yaşta Evlilikle İlgili Algılar" başlıkları da yer alıyor.

"Sonuçların politika geliştirilmesine katkıda bulunacağını düşünüyoruz"

​​​​​​​Raporun tanıtım programında konuşan Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Müdürü İsmet Koç, veriye dayalı politika ve strateji geliştirme süreçlerine katkıda bulunmak amacıyla yaptıkları çalışmaların birçok kamu kurumu tarafından politika ve strateji gerçekleştirmede kullanıldığını söyledi.

Türkiye Gençlik Araştırması'nın eğitim, araştırma ve politika geliştirmede önemli olduğunu dile getiren Koç, şunları söyledi:

“Bu araştırmada 15-24 yaş grubundaki gençleri ele aldık. Sosyoekonomik ve demografik profillerini, cinsel sağlık ve üreme sağlığı, çocuk ve erken yaşta erken evlilikler konusundaki görüşlerini, deneyimlerini, ihtiyaçlarını ortaya koyduk. Sonuçların gençlere ilişkin politika ve stratejilerin geliştirilmesine katkıda bulunacağını düşünüyoruz."

Programda ayrıca İsveç Büyükelçiliği Müsteşarı Nasrin Pourghazian ve Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Mariam A. Khan da birer konuşma gerçekleştirdi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İzmir'de tekstil fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

2024-12-13 00:08 - Asayiş

Yalova'da gönüllü polisler zorlu eğitimlerle gemi adamı olmaya hazırlanıyor

2024-12-13 13:47 - Çevre-Hayat

Hollanda Ticaret ve Kalkınma Bakanı, Hollanda iş dünyasıyla Türkiye'ye geliyor

2024-12-12 13:17 - Ekonomi

İsrail askerlerince öldürülen aktivist Eygi'nin ailesi ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüşec

2024-12-11 20:23 - Dünya

Evde bakım yardımları hesaplara yatırıldı

2024-12-16 13:53 - Gündem

Stratcom Summit'24'te "yapay zekada iletişim etiği ve şeffaflık" konusu ele alın

2024-12-14 20:27 - Gündem

Şehitlerimizi uğurladık

2024-12-10 17:02 - Gündem

ABD yönetimi, Suriye'de geçiş sürecine desteğini yineledi

2024-12-11 00:32 - Dünya

İsrail, yazar, şair ve gazetecileri kasıtlı olarak hedef alıyor

2024-12-16 18:02 - Kültür Sanat

Dışişleri Bakanı Fidan'dan diplomasi trafiği

2024-12-16 22:28 - Gündem

İlgili Haberler

Almanya, 23 Şubat'ta yeni seçim yasası ve 53 Türk kökenli adayla seçime gidecek

11:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Transatlantik güvenlikte yol ayrımı mı?: Münih Güvenlik konferansı ve ötesi

11:22 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

5 soruda Emlak Konut'un orta gelirlilere yönelik kampanyası

13:52 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Almanya'da yaşayan Türkler, 23 Şubat seçimleri öncesi AfD'nin oy oranlarının yükselişinden endişeli

12:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

BM İnsan Hakları Konseyi Başkanı Lauber: İHK üyesi ülkeler toplantıya katılmalı ve endişelerini dile getirmeli

12:16 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda İskoç ekibi Rangers ile eşleşti

15:47 - Spor

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Türkiye'de kim siyaset yapmak istiyorsa buyursun siyasetin alanına gels

15:43 - Gündem

Bakan Kurum: 5 milyon dar gelirli vatandaşımıza yeni yuva imkanı sunduk

15:37 - Siyaset

Hamas, yarın serbest bırakacağı 6 İsrailli esirin isimlerini açıkladı

15:33 - Dünya

Borsa İstanbul'da gong Bulls GSYO için çaldı

15:28 - Ekonomi