?>

Türkiye'nin enerjisini yükseltecek hidrojen için yerli elektrolizör üretildi

Enerjide arz güvenliğini sağlamaya yönelik yeni projeleri devreye alan Türkiye, stratejik bir adım daha atarak, yeşil hidrojen üretiminde anahtar rol oynayan elektrolizörü yerli olarak üretti.

Teknoloji - 3 ay önce

Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, iklim değişikliği ve savaşların en çok etkilediği alanlardan biri de enerji sektörü oldu. Son yıllarda petrolden doğal gaza, rüzgardan güneşe kadar çeşitli enerji kaynaklarını artırmaya odaklanan Türkiye, yeşil enerji kaynaklarından hidrojen için de çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Bu kapsamda Balıkesir'in Bandırma ilçesi merkez olmak üzere Güney Marmara'da Hidrojen Vadisi kurma çalışmaları sürerken ihtiyaç duyulan teknolojilerin yerli ve milli olarak üretilmesi için de projeler geliştiriliyor.

Son olarak, bu adımlardan biri de yeşil hidrojen üretiminde anahtar parçalarından "elektrolizör"ün yerli olarak üretimi oldu.

Bu doğrultuda, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Hidrojen ve Yakıt Pili Teknolojileri Araştırma Grubu tarafından yüzde 99,9 saflıkta hidrojen elde edilmesini sağlayacak Türkiye'nin en yüksek kapasiteli ilk yerli proton değişim membran (PEM) tipi elektrolizörü geliştirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da yaptığı açıklamada, temiz enerji kaynaklarına yönelik çalışmaları hızlandırdıklarını belirterek, "Güney Marmara Kalkınma Ajansımızın desteğiyle sürdürülen yeşil hidrojen üretimi projesinde ilk yerli elektrolizör üretimini TÜBİTAK enstitülerimizde gerçekleştirdik. Önemi yeniden artan ve temiz enerji kabul edilen nükleer enerji teknolojilerine yönelik AR-GE programı başlatacağız." ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye için örnek uygulama

TÜBİTAK'tan edinilen bilgiye göre, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Enerjisa Enerji Üretim AŞ'den eş finansmanla desteklenen "Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu Yeşil Hidrojen Üretim Tesisi Projesi" kapsamında Türkiye'nin ilk yeşil hidrojen üretim teknolojisinin saha uygulaması hayata geçirilecek.

Bu kapsamda söz konusu PEM elektrolizörün modül ve sistem bazında tasarım ve imalat çalışmaları tamamlandı. PEM elektrolizör sisteminin tasarımı, imalatı, montajı ve kurulumu, minimum saat başı 5 standart metreküp kapasiteli yeşil hidrojen üretim sisteminin saha uygulaması yapılacak. Üretilen yeşil hidrojen depolanacak ve Enerjisa'nın Bandırma'daki Doğalgaz Güç Santrali'nde kullanılacak. Böylece Türkiye için örnek bir uygulama hayata geçirilmiş olacak.

Proje sonucu, Türkiye'de yapılmış herhangi bir muadili olmayan PEM elektrolizör sisteminden elde edilecek yeşil hidrojen, EnerjiSa Doğalgaz Güç Santrali'ndeki türbin jeneratörlerinin soğutulmasında kullanılacak. Benzer şekilde diğer enerji santrallerindeki (>200 megavat) türbin jeneratörlerinin soğutulmasında geliştirilen sistem devreye girebilecek. Ayrıca sistemden elde edilecek hidrojenden, sanayide ve medikal amaçlı uygulamalarda yararlanılacak.

Montaj kısımları Gebze'de yapılıyor

Hidrojen Vadisi Proje Koordinatörü Mehmet Volkan Duman da AA muhabirine, Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Projesi'nde TÜBİTAK'ın yerli olarak, Eti Maden'in üreteceği sodyum borhidrür kimyasalını kullanarak yeni bir güç sistemi geliştireceğini söyledi.

Bunun da Balıkesir AFAD'ın lojistik deposuna koyacakları ilk prototip olduğunu belirten Duman, şunları kaydetti:

"Bu ürünün ticari olarak üretimi ve yurt dışına satılması da hedefleniyor. Vadi projesine entegre olarak geliştirdiğimiz Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu Güdümlü Projesini ise Güney Marmara Kalkınma Ajansı destekledi, buraya fon kaynağı ayırdı. TÜBİTAK da ilk defa PEM teknolojisini odağına alan yerli elektrolizör geliştiriyor. Proje henüz tamamlanmadı yani sahaya götürülmedi. Montaj kısımları TÜBİTAK'ın Gebze yerleşkesinde yapılıyor. Tamamlandığında Enerjisa Üretim'in Balıkesir'deki sahasına taşınacak."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Antalya'da çardaklardan temizlenen Kumköy Sahili eski haline döndü

2024-12-18 11:57 - Çevre-Hayat

Blinken: İsrail'in Gazze'de kalıcı işgaline karşıyız

2024-12-19 21:47 - Dünya

Prematürelerde erken dönemde göz tedavisi kritik önem taşıyor

2024-12-19 14:48 - Sağlık

Rize'de ayıların arı kovanların bulunduğu alana ulaşmaya çalışması kamerada

2024-12-18 13:57 - Çevre-Hayat

Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, 2025'te sektör bilançoları için rahatlama öngörüyor

2024-12-18 11:52 - Ekonomi

Trabzonspor, puan cetvelinde alışık olmadığı yerde bulunuyor

2024-12-18 15:58 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lübnan Başbakanı Mikati'yi resmi törenle karşıladı

2024-12-18 18:28 - Siyaset

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen: Türkiye’nin meşru güvenlik endişelerinin karşılanması gerekiyor

2024-12-17 14:23 - Dünya

FETÖ'ye yönelik 'Kıskaç-31' operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı

2024-12-18 08:18 - Asayiş

Milli yüzücü Emre Sakçı, dünya 2'ncisi oldu

2024-12-15 20:43 - Spor

İlgili Haberler

Azerbaycanlı öğrenciler İzmir'deki Uzay Kampı'nda eğitim aldı

15:42 - Teknoloji

Lise öğrencisi yapay zeka destekli doktor asistanı robot geliştirdi

15:38 - Teknoloji

İmam hatip lisesi öğrencileri, Kanada'daki robot yarışmasında dünya şampiyonu oldu

13:13 - Teknoloji

Kuantum teknolojileri "TÜBİTAK Ulusal Kuantum Enstitüsü" ile desteklenecek

11:18 - Teknoloji

BAYRAKTAR TB3 SİHA süpersonik füzeyle hedefi yine tam isabetle vurdu

01:58 - Teknoloji

Günün Manşetleri

ABD'de federal yargıç, Türk doktora öğrencisinin sınır dışı edilmesine karşı durdurma kararı ve

02:57 - Dünya

Yemen: ABD'nin düzenlediği hava saldırılarında 1 kişi öldü, 10 kişi yaralandı

02:53 - Dünya

Elon Musk'ın yapay zeka şirketi xAI, sosyal medya platformu X'i satın aldı

02:47 - Medya

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığından Uludağ'daki otel yangını soruşturmasına ilişkin açıklama

01:53 - Gündem

Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımland

01:28 - Gündem