?>

'Türkiye'nin coğrafi konumu onu önemli bir müttefik yapıyor'

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin coğrafi konumunun onu ittifak için önemli bir müttefik yaptığını söyledi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

BRÜKSEL

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, düşünce kuruluşu German Marshall Fund'un düzenlediği "Avrupa Savunması ve Transatlantik Güvenlik" konulu etkinlikte konuştu. Türkiye'ye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Stoltenberg, "Türkiye, bir çok sebepten ötürü NATO için önemli bir müttefik. Bu sebeplerden biri, Türkiye'nin konumu. Türkiye'nin doğuda, Karadeniz'de Rusya ve Gürcistan'la; güneyde de karışıklık, şiddet ve DEAŞ'ın bulunduğu Irak ve Suriye'yle sınırı var. Türkiye'nin bu coğrafi konumu, onu önemli bir müttefik yapıyor." dedi.

Türkiye'nin aynı zamanda 3 milyon kadar sığınmacıya ev sahipliği yaptığını da hatırlatan NATO Genel Sekreteri, "Türkiye, aynı zamanda bizim Afganistan, Kosova ve diğer yerlerdeki görevlerimize yaptığı katkıdan dolayı da önemli bir müttefik. Bu yüzden de, özellikle hem doğu hem de güneydeki zorlukları gördüğümüz zaman, Türkiye'nin ittifak için ifade ettiği büyük önemi hatırlamak zorunda kalıyoruz." diye konuştu.

"Erdoğan'ın Putin'le görüşmesini olumlu buluyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesine değinen Stoltenberg, "NATO ülkeleri liderlerinin Rusya lideri ile görüşmesini olumlu buluyorum. Bunu birçok lider yaptı ve normal bir durum. Görüşmeler, aynı fikirde olunduğu anlamına gelmiyor, ancak en azından diyalog içinde olduğumuzu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Bombalanan TBMM'yi gördüğümde etkilendim"

Eylül ayındaki Türkiye'yi ziyareti sırasında F16'larca bombalanan TBMM'yi gördüğünde etkilendiğini kaydeden Stoltenberg, "Darbe girişimi sırasında Meclis, milletvekilleri içerideyken bombalandı. Bu aynı zamanda Türkiye'deki demokratik kurumlara dönük de bir saldırıydı. Tüm partilerle görüştüm ve hepsi başarısız darbe girişimi nasıl kınadıklarını anlattı." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin darbe girişimi arkasında olan kişileri yargılama hakkı olduğunu vurgulayan NATO Genel Sekreter, ancak bunun hukukun egemenliği ilkesi çerçevesinde yapılmasının önemli olduğunu ifade etti. Stoltenberg, bu konuya dair Avrupa Konseyi ve Türkiye arasındaki irtibatı önemli bulduğunu dile getirdi.

"NATO'daki bazı Türk görevliler sığınma başvurusu yaptı"

Stoltenberg, "NATO komuta yapısında çalışan bazı Türk görevlilerin çalıştıkları ülkelerde sığınma başvurusunda bulunduğu doğru. Bu konuda karar vermek ülkelerin kendisine kalıyor. NATO komuta yapısındaki askeri görevlerdeki Türk personellerde değişiklik oldu. Türkiye'nin bu yerleri dolduracağını sanıyorum. Buralarda kimlerin görevlendirileceği de Türkiye'ye kalıyor." şeklinde konuştu.

"Avrupa'nın Türkiye'nin oynadığı rolün önemini anlaması önemli"

Türkiye'nin sığınmacı krizinde Avrupa için önemli bir noktada olduğunu hatırlatan NATO Genel Sekreteri, "Avrupa'nın geri kalanının sığınmacı krizinin yönetiminde Türkiye'nin oynadığı rolün önemini anlaması önemli." ifadesini kullandı.Muhabir: Hasan Esen

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

BUDO, Kabataş yerine Sirkeci'deki iskeleyi kullanacak

2016-11-11 19:02 - Gündem

Kayseri'de FETÖ'nün 'SGK bölge imamı' tutuklandı

2016-11-15 11:47 - Gündem

Rakiplerine 20 gol atınca primden oldular

2016-11-13 19:17 - Spor

FETÖ/PDY'nin TSK yapılanmasına operasyon

2016-11-17 13:08 - Gündem

30 milyon dolarlık cennet çürümeye terk edildi

2016-11-16 12:02 - Çevre-Hayat

'Türkiye'nin coğrafi konumu onu önemli bir müttefik yapıyor'

2016-11-18 17:02 - Dünya

Kısıtlı imkanlarla meslek lisesinde robot yapıyor

2016-11-16 17:27 - Eğitim

BMW 33 bin 600 aracı geri çağırdı

2016-11-17 18:08 - Dünya

Eroğlu: O müteahhitleri kara listeye alacağım

2016-11-13 02:47 - Siyaset

'Trump döneminde Suriye rejiminin ABD'deki meşruiyetini kaldırsın'

2016-11-18 01:47 - Dünya

İlgili Haberler

Fas'ta bir yılda 120 ölümün ardından 'kızamıkla mücadele planı'

00:03 - Dünya

İspanya Kralı 6. Felipe'den, Beyaz Saray'ın internet sitesinden İspanyolcayı kaldıran Trump’a tepki

23:27 - Dünya

Gazze'de şiddetli rüzgar ve yağış nedeniyle yüz binlerce Filistinli zor durumda

23:17 - Dünya

Trump, hava trafik kontrolü için yeni bilgisayarlı sistemler tasarlayacaklarını söyledi

23:12 - Dünya

Pentagon, Guantanamo Üssü'ne taşınan düzensiz göçmenlerin görüntülerini paylaştı

23:08 - Dünya

Günün Manşetleri

TFF, güncellenen Futbol Okulları Talimatı ile ilgili detayları açıkladı

00:56 - Spor

PFDK'den 8 Süper Lig kulübüne para cezası

00:24 - Spor

Fas'ta bir yılda 120 ölümün ardından 'kızamıkla mücadele planı'

00:03 - Dünya

Strateji ve Bütçe Başkanlığının raporu ile deprem bölgesine yatırımların tutarları belirlendi

00:01 - Ekonomi

IMF: ABD'nin dış yardım kesintisinin etkilerinin ölçülmesi için erken

23:38 - Ekonomi