?>

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi, Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılmasını talep etti

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, Suriye'deki yeni süreç ışığında ülkeye yönelik yaptırımların kaldırılması ve kısıtlamaların gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Siyaset - 2 ay önce

New York

BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Suriye'deki siyasi ve insani durum ele alındı.

Burada söz alan Yıldız, Suriye’de Esed rejiminin sona ermesinin Suriye halkı ve bölge için bir umut ışığı olmasına rağmen zorlukların büyük bir ciddiyetle ele alınması gerektiğini dile getirdi.

"Esed rejiminin ihlallerinden sorumlu tutulması gerekiyor"

Uzun yıllardır süren tarifsiz acı ve yıkımın Suriye’yi harap ettiğinin altını çizen Yıldız, "Rejimin ciddi insan hakları ihlalleri, kimyasal silah kullanımı ve insani krizin boyutları açıkça ortada. Türkiye, Esed rejiminin insan hakları ihlallerinden ve kimyasal silah kullanımından sorumlu tutulması gerektiğini vurguluyor. Türkiye, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) bu saldırıları araştırma ve failleri adalet önüne çıkarma çabalarını desteklemeye devam ediyor." bilgisini verdi.

Diğer taraftan Suriye’de hızla değişen dinamikler ışığında, Suriyelilerin acil ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde yaklaşımların yeniden gözden geçirilmesinin elzem olduğuna işaret eden Yıldız, "Uluslararası toplum, Suriye’de yumuşak bir geçiş sürecini kolaylaştıracak yapıcı bir yaklaşım benimsemelidir." dedi.

Büyükelçi Yıldız, Suriye halkının ülkelerini yeniden inşa etmelerine yönelik uluslararası destek beklentilerine yanıt verme zamanının geldiğinin altını çizerek, "bekle-gör" yaklaşımının artık sürdürülebilir olmadığını söyledi.

Suriyelilerin günlük yaşamlarında normale dönmelerini sağlamak için birçok alanda hızlı ve somut adımlar atılması gerektiğine dikkati çeken Yıldız, "İnsani yardıma odaklanmanın ötesine geçerek, Suriye’nin istikrarını, erken toparlanmasını ve yeniden inşasını aktif olarak destekleme zamanı gelmiştir." vurgusunu yaptı.

Yıldız, "Türkiye'nin bu süreçte yaptırımların kaldırılması ve kısıtlamaların yeniden değerlendirilmesi gerektiğine inanıyor." diyerek, yeniden inşa çabalarında bu alanda kararlı adım atılamadan ilerleme sağlanamayacağını ifade etti.

"Suriye’de PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerine yer yoktur"

Tüm tarafların Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve ulusal birliğini koruma konusundaki kararlılıklarını yineleyen Yıldız, "Suriye’de PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerine yer yoktur." vurgusunu yaptı.

Yıldız, Türkiye'nin mevcut durumu istismar etmeye çalışan DEAŞ’ın yeniden canlanmasını önleme konusundaki kararlılığını sürdürdüğünü dile getirdi.

Terör örgütü PKK/YPG’nin kendini yeniden "isimlendirme" çabalarının başarısız olduğunun, YPG/SDG'nin PKK'dan ayrı olmadığının altını çizen Yıldız, PKK'nın Suriye topraklarının önemli bir bölümünü işgal ettiği sürece barışçıl ve başarılı bir Suriye'nin mümkün olamayacağına dikkati çekti.

Büyükelçi Yıldız, terör örgütün Suriye’nin doğal gaz ve petrol kaynakları üzerindeki kontrolüne son verilmesi gerektiğini belirterek, bu kaynakların gerçek sahipleri olan Suriye halkına iade edilmesinin elzem olduğunu dile getirdi.

Yıldız, "Terörün ortadan kaldırılması, barışçıl ve siyasi olarak birleşik bir Suriye inşa etmek için ön koşuldur." vurgusunda bulundu.

Diğer taraftan İsrail’in Suriye topraklarındaki askeri operasyonlarının da derin endişe yarattığının altını çizen Yıldız, bu tür eylemlerin Suriye’nin toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini ve bölgeyi istikrara kavuşturma çabalarını baltaladığını belirtti.

Yıldız, uluslararası toplumun bu yasa dışı eylemleri ele almak için somut adımlar atması gerektiğini kaydetti.

"Türkiye aktif rol oynamaya devam edecek"

Büyükelçi Yıldız, Türkiye'nin yeni Suriye hükümetiyle yaptığı görüşmelerde kapsayıcı ve çoğulcu bir yönetim anlayışının önemine sürekli vurgu yaptığını, yeni yönetimin, Suriye’nin zengin toplumsal dokusunu koruyan, temel hak ve özgürlükleri güvence altına alan bir anayasa benimsemesi beklentisini de dile getirdiğini söyledi.

Suriye ihtilafının ilk gününden itibaren Türkiye'nin milyonlarca Suriyeliye kapılarını açarak hayat kurtardığı ve kardeş halkın yanında yer aldığını anımsatan Yıldız, "Türkiye, Suriye’nin kurumsal, ekonomik ve fiziki altyapısının yeniden inşasında aktif rol oynamaya ve normalleşme çabalarına destek vermeye devam edecektir." diyerek sözlerine son verdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sağlık Bakanı Memişoğlu 1616 yeni hekimin atandığını açıkladı

2025-01-07 09:28 - Sağlık

Rusya: Kiev yönetiminin yıkıcı siyaseti, Moldova'da enerji krizini körüklüyor

2025-01-06 21:57 - Dünya

Güney Kore'deki uçak kazasının ardından Ulaştırma Bakanı "istifa" mesajı verdi

2025-01-07 19:03 - Dünya

Türksat Model Uydu Yarışması'nın 10'uncusu için başvurular başladı

2025-01-07 15:03 - Teknoloji

Ayrık omurga hastalığıyla mücadele eden Yusuf Efe, milli forma hedefiyle kulaç atıyor

2025-01-08 15:37 - Spor

Şırnak'ta yaralı bulunan 2 puhu tedaviye alındı

2025-01-07 16:47 - Çevre-Hayat

Van'da çocuklar plastik bidonlarla kayarak eğlendi

2025-01-08 16:33 - Çevre-Hayat

Türk ve Ürdün heyetleri yarın 3+3 formatında Ankara'da bir araya gelecek

2025-01-05 18:17 - Dünya

Kürekte sezonun açılışı İstanbul'da yapılacak

2025-01-08 16:48 - Spor

Küresel piyasalar 2025'in ilk işlem gününde negatif seyrediyor

2025-01-02 09:21 - Ekonomi

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Başbakanı Tusk'ı resmi törenle karşıladı

18:41 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş: İstiklal Marşı, milletimizin bağımsızlığı ve istikbali için vatanına bağlılığının ifadesidir

18:19 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'yi 'barış diplomasisinin' merkez üslerinden biri halin

15:38 - Siyaset

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma G

13:08 - Siyaset

Yabancı plakalı araçlar, özel otoyollardaki geçiş ücretlerini ödemeden Türkiye'yi terk edemeyec

11:48 - Siyaset

Günün Manşetleri

Pakistan'da tren saldırısına yönelik operasyon sona erdi

21:08 - Dünya

Rangers Teknik Direktörü Ferguson: Elimizdeki bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor

21:03 - Spor

İlaç şirketi Roche, Zealand Pharma’nın obezite ilaç adayını 5,3 milyar dolara satın alıyor

20:57 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, bugün Ruslarla Ukrayna ile ateşkes konusunda konuşacağını söyledi

20:37 - Dünya

İsrail'in BM kuruluşlarına yönelik kısıtlamalarından doğan sorumluluklar, UAD'de görüşülec

20:33 - Dünya