?>

'Türkiye'nin bilimsel zihin gücü çok arttı'

Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hotamışlıgil, "Bilimsel zihin gücümüz çok artmış vaziyette. Onu artık zihin göçü olarak değil, zihin gücü olarak düşünmek lazım." dedi.

Teknoloji - 7 yıl önce

BOSTON - AHMET SEL

ABD'de çalışmalarını sürdüren Türk bilim adamı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, "Bilimsel zihin gücümüz çok artmış vaziyette. Onu artık zihin göçü olarak değil, zihin gücü olarak düşünmek lazım. O gücü nasıl kullanacağız? O güçle ülkemizdeki köprüleri nasıl oluşturacağız? Onlara örnekleri nasıl teşkil edeceğiz? Artık çok basit şeyler. Bu birkaç basit aşamayı gerçekleştirebilirsek, Türkiye'nin çok büyük hamleler yapabileceğini düşünüyorum." dedi.

Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanlığı görevini yürüten Hotamışlıgil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Harvard Üniversitesi'ndeki laboratuvarında yaptığı çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi, Türkiye'deki genç bilim adamlarına da tavsiyelerde bulundu.

Hotamışlıgil, üniversitedeki laboratuvarda metabolizma üzerinde yoğunlaştıklarını belirterek, vücuttaki enerji akışları, hücrelerin, organların enerji kullanımları, enerji kullandıktan sonra atık malzemelerle nasıl uğraşıldığı, kendilerine hasar vermeden çalışan sistemin temel mekanizması üzerinde uğraştıklarını anlattı.

Yaşlanmayla, yaşam tarzıyla beraber ortaya çıkan ve şu anda dünyanın en büyük sağlık tehdidi olan metabolik hastalıklar kümesinin altında yatan en önemli nedenlerden birinin metabolizma olduğuna dile getiren Hotamışlıgil, şişmanlık, diyabet, kalp hastalıkları gibi bütün kronik hastalıkların temelinde metabolizma sistemindeki bozuklukların yattığını vurguladı.

"Yaşam süresiyle sağlıklı yaşam süresi örtüşmeli"

Hotamışlıgil, tüm bu hastalıkların beraber ortaya çıkması durumunda bunun altında yatan ortak bir bozukluğun olabileceğine dikkati çekerek, bu ortak bozukluğu tamir ederek, insanlara bu hastalık kümesiyle baş edebilecek bazı ihtimallar sunmak istediklerini anlattı.

İnsanların ölene kadar büyük bir sağlık problemi yaşamadan, şişmanlamadan, diyabet geliştirmeden, kalp hastalıklarından vesaireden korunarak yaşamlarını tamamlamalarını istediklerini dile getiren Hotamışlıgil, yaşam süresiyle sağlıklı yaşam süresinin birbiriyle tamamen örtüşmesini arzuladıklarını ifade etti.

Türkiye'nin son 25 yılda tanınmaz bir şekilde dönüşüme uğradığını söyleyen Prof. Dr. Hotamışlıgil, bu dönüşümün içerisinde şu anda en ağırlıklı olanın üniversite sayıları, üniversitelerdeki araştırma alt yapıları olduğunu söyledi.

"Bilim insanları kendilerini güvende hissetmeli"

Türkiye'de üniversitelerin araştırma birimlerinin organizasyon sıkıntısı ve eğitim alanındaki araştırma sisteminde sıkıntıların bulunduğunu dile getiren Hotamışlıgil, o sıkıntıların bir kısmının yeterli kritik kütleyi bir arada tutmayı sağlamadığını söyledi.

Türkiye'de aşılması gereken meselelerin varlığına işaret eden Hotamışlıgil, araştırmacıların rahat olarak çalışabilecekleri, işlerine istedikleri şekilde uzun süreli devam edebilecekleri ortamlar, güvenlik duygusu ve gelecek kaygılarının giderilmesi gerektiğini belirtti.

Bilim insanları kendilerini güvende hissetmedikçe, rahat etmedikçe, geleceklerinin garanti altında olduğunu görmedikçe üretken olamayacaklarını dile getiren Hotamışlıgil, "Burası 300 senelik çok gelişmiş bir üniversite. Buranın yönetimi, bize kendimizi güven altında olduğumuzu, kendimizi rahat, özgür hissetmemizi sağlayamazsa üretken olamayız." diye konuştu.

Bu insanlarla bir birlikteliğin kurulması gerektiğine vurgu yapan Hotamışlıgil, "Bilimsel zihin gücümüz çok artmış vaziyette. Onu artık 'zihin göçü' olarak değil, zihin gücü olarak düşünmek lazım. O gücü nasıl kullanacağız? O güçle ülkemizdeki köprüleri nasıl oluşturacağız? Onlara örnekleri nasıl teşkil edeceğiz? Artık çok basit şeyler. Bu birkaç basit aşamayı gerçekleştirebilirsek, Türkiye'nin çok büyük hamleler yapabileceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İngiltere'de silahlı rehin alma iddiası

2017-10-22 22:17 - Dünya

Bankaların kredileri tarıma aktı

2017-10-27 14:00 - Ekonomi

'Yüzyılın en şık lideri'

2017-10-25 16:32 - Kültür Sanat

ABD B-52 bombardıman uçaklarını teyakkuza geçiriyor

2017-10-24 10:32 - Dünya

Beton mikserini yıkarken akıma kapılan işçi öldü

2017-10-23 20:17 - Asayiş

TUSKON davası yarın Silivri’de başlıyor

2017-10-22 18:57 - Gündem

Büyükelçi Atamaları kararı Resmi Gazetede

2017-10-26 10:27 - Gündem

Basın İlan Kurumu, şimdi de “Sevgili” tartışmasıyla çalkalanıyor

2017-10-23 19:46 - Özel Haber

Eski ABD başkanları konserde bir araya geldi

2017-10-22 14:02 - Dünya

Alacabel Tüneli milyonlarca liralık tasarruf sağlayacak

2017-10-23 15:52 - Ekonomi

İlgili Haberler

TEKNOFEST'in İnsansız Deniz Aracı Yarışması'nın finali Mersin'de sürüyor

22:18 - Teknoloji

TEKNOFEST Drone Şampiyonası'nın ikinci etabı Mersin'de başladı

18:28 - Teknoloji

ASELSAN'ın İnsansız Su Altı Sistemleri ile Deniz Aracı yarışmaları genç beyinleri buluşturdu

16:52 - Teknoloji

Yeni araştırmayla kara deliklerin nasıl geliştiği ve çevresi gözlemlendi

16:28 - Teknoloji

Savunma sanayii firmaları Nusret-2024 Davet Tatbikatı kapsamında teknolojilerini sergiledi

16:07 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'deki Türkevi girişinde sevgi gösterileriyle karşılandı

02:02 - Dünya

Galatasaray'a Florya'da coşkulu karşılama

01:53 - Spor

Ürdün, Lübnan'daki vatandaşlarına ülkeyi terk etmeleri çağrısı yaptı

01:42 - Dünya

Galatasaray teknik direktör Okan Buruk: Çok önemli bir galibiyet aldık

01:18 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM 79. Genel Kuruluna katılmak üzere ABD'ye geldi

01:03 - Dünya