?>

Türkiye MR ve BT kullanımında dünyada ilk 10'da

OECD verilerine göre, Türkiye, dünya genelinde manyetik rezonans görüntüleme uygulamasında birinci, bilgisayarlı tomografide ise sekizinci sırada yer alıyor.

Sağlık - 8 yıl önce

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) son verilerine göre, Türkiye, manyetik rezonans görüntüleme (MR) uygulamasında dünya genelinde birinci, bilgisayarlı tomografide (BT) sekizinci sırada bulunuyor. Uzmanlar ise gerekmedikçe radyolojik yöntemlerin kullanılmasının yanlış olduğunu belirtiyor.

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tamer Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "tıbbın görünen yüzü" olarak ifade edilen X ışınlarının en yaygın kullanıldığı alanlardan birinin röntgen olduğunu, BT, ultrasonografi ve MR yöntemlerinin röntgeni izlediğini söyledi.

Bu yöntemler sayesinde, vücudun derinliklerindeki tüm dokuların en ince detayına kadar görüntülenebildiğini, tanının çok daha net konulabildiğini anlatan Kaya, girişimsel radyolojiyle de tedavi imkanı sağlanabildiğini vurguladı.

Türkiye'nin, bu yöntemlerin kullanım sıklığı açısından dünya genelinde ilk sıralarda yer aldığına işaret eden Kaya, "OECD'nin 'Avrupa Birliği Sağlık İstatistikleri ve Türkiye' başlıklı raporuna göre, Türkiye, dünya genelinde MR uygulaması sıklığında birinciydi. OECD'nin son açıkladığı verilere göre, bin kişiye düşen MR sıklığında Türkiye birinciliğini koruyor. MR kullanımında ikinci sırayı Almanya alırken, onu ABD, Fransa ve Lüksemburg izliyor." diye konuştu.

BT kullanımında Fransa'dan sonra ikinci olan Türkiye'nin, son verilere göre sekizinci sıraya gerilediğini bildiren Kaya, "Bin kişiye düşen BT kullanım sıklığında birinci sırada yer alan Estonya'yı, ABD, Lüksemburg, Fransa, Yunanistan, İzlanda, Belçika ve Türkiye izliyor." bilgisini verdi.

Kaya, sağlık hizmeti almak için başvuran vatandaşların, bu tür görüntüleme tetkiklerini yaptırmak için ısrarcı olduğunu dile getirdi.

"Gerekmedikçe radyolojik yöntemler kullanılmamalı"

Radyolojik tetkiklerin sağlığa olumsuz etkisinin, yararlarıyla kıyaslandığında önemsiz düzeyde olduğuna dikkati çeken Kaya, "X ışınları ve cep telefonlarında kullanılan enerjiler aynı gruba girer. Her ne kadar aynı enerji seviyesine ve aynı fiziksel özelliklere sahip olmasa da ikisi de aynı grupta yer alır ve zararı olmadığını söylemek mümkün değil. Gerekmedikçe kesinlikle radyolojik yöntemlerin kullanılması yanlıştır ancak gereklilik halinde şüphesiz uygulanmalıdır." dedi.

Röntgen, BT, anjiografi ve mamografide de X ışını kullanıldığını, en yüksek dozun BT'de bulunduğunu anlatan Kaya, hastalık belirtisi ya da daha önce bilinen hastalığın takibinin olmaması durumunda gereksiz yere tomografi yaptırılmasının da uygun bulunmadığını söyledi.

"Mamografinin yararı, olası zararının çok üzerinde"

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşenur Oktay ise 8 Kasım 1895'te Wilhelm Conrad Röntgen tarafından X ışınlarının bulunduğunu ve bu günün, her yıl "Uluslararası Radyoloji Günü" olarak kutlandığını ifade etti.

Bu yılın temanın "meme radyolojisi" olarak belirlendiğini dile getiren Oktay, meme kanserinin, kadın kanserleri içinde görülme sıklığıyla birinci, kansere bağlı ölümler içinde ise ikinci sırada yer aldığını kaydetti.

Meme hastalıklarında radyolojik yöntemlerin sık kullanıldığını belirten Oktay, bu yöntemlerle kuşkulu lezyonları saptama, iğne biyopsisiyle örnek doku alma, tedaviye yön verme ve tedavi sonrası izlem yapıldığını dile getirdi.

"Mamografi ve kanser riski" konusunun en sık sorulan sorular arasında yer aldığına değinen Oktay, "Mamografide kullanılan dozlar, göz ardı edilecek kadar düşük orandadır. Özellikle yeni teknolojiye sahip cihazlarda bu doz çok düşüktür. Mamografinin erken tanıyla sağladığı yarar, teorik olarak hesaplanan olası zararının çok üzerindedir. Bu nedenle günümüzde halen toplum taramasında kullanılan tek yöntemdir." diye konuştu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Inter’de De Boer dönemi kısa sürdü

2016-11-01 18:47 - Spor

Beyin kanaması geçirdi, 5 yıldır pes etmiyor

2016-11-01 17:27 - Sağlık

Fenerbahçe'den tarihi zafer

2016-11-04 02:02 - Spor

Süper Lig'de 10. hafta programı

2016-11-03 13:17 - Spor

Liseli Nazlı'nın sosyal medyada tanıştığı adam tarafından kaçırıldı iddiası

2016-11-03 14:09 - Asayiş

UEFA'dan Türk kulüplerine 58,5 milyon avro

2016-11-01 23:02 - Spor

Yedigöller sonbahar renklerine büründü

2016-11-07 13:52 - Çevre-Hayat

Çin'de turuncu alarm verildi

2016-11-05 12:22 - Dünya

Fetullah Gülen'in 2 yeğeni tutuklandı

2016-11-02 17:09 - Asayiş

Milli Savunma Bakanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı sınırda

2016-11-02 18:03 - Asayiş

İlgili Haberler

Yüksekova'da yolu kardan kapanan köylerdeki 4 hasta ekiplerce hastaneye ulaştırıldı

01:12 - Sağlık

Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneğinden doğurganlık oranını artırmak için en az 3 çocuk önerisi

16:37 - Sağlık

Aile hekimleri 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm illerdeki hastanelerden tetkik isteyebilecek

15:03 - Sağlık

DSÖ'nün Suriye'de dağıtacağı 50 ton tıbbi malzeme Türkiye'ye ulaştı

16:02 - Sağlık

Sahte alkol zehirlenmelerinde ilk 24 saat hayati önem taşıyor

15:42 - Sağlık

Günün Manşetleri

DSÖ, Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesinin baskın nedeniyle hizmet dışı kaldığını bildirdi

02:32 - Dünya

ABD Hazine Bakanı Yellen'dan "borç limiti" uyarısı

02:27 - Dünya

Beyaz Saray, Çinli hackerların bir Amerikan telekom firmasını daha hedef aldığını açıkladı

02:18 - Dünya

Trump, TikTok yasağının ertelenmesi için Yüksek Mahkemeye başvurdu

02:13 - Dünya

Bazı bakanlık ve kurumlarda atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

01:59 - Gündem