?>

Türkiye, Malta'daki Türk Şehitliği'ne zarar verebilecek projeye karşı girişimde bulunuyor

Malta'da Türk Şehitliği yakınındaki araziye kurulmak istenen sanayi tesisi projesine karşı Türkiye'nin Valetta Büyükelçiliği, şehitliğin tarihi değeri, manevi önemi ve mimari yapısının zarar görmemesi için harekete geçti.

Dünya - 3 yıl önce

Roma

Osmanlı Sultanı Abdülaziz'in talimatıyla 1874'te başkent Valetta yakınlarındaki Marsa semtinde inşa edilen Türk şehitliği, yanındaki arazi sahibinin bir kez daha sanayi tesisi kurmak için başvurması üzerine ülkede yeniden gündem oldu.

2016'da bir akaryakıt istasyonu açmak isteyen ancak bu talebi diplomatik girişimlerle engellenen, 2019'da hafif sanayi tesisi için başvuran yine Büyükelçiliğin girişimleri ve tepkiler üzerine bu talebini son anda geri çeken arazi sahibinin, bu kez daha geniş ve yer altına da inecek şekilde bir sanayi tesisi için Malta Planlama Kurumuna başvurduğu ortaya çıktı.

Söz konusu başvuruyu haber alır almaz harekete geçen Türkiye'nin Valetta Büyükelçisi Kerem Kıratlı, süreçle ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

"Planlanan koskoca bir sanayi garaj kompleksi"

Kıratlı, girişimci grubun tam gizlilik içerisinde başvurusunu, projeye izin verecek makam olan Malta Planlama Kurumuna ilettiğini belirterek, "2019'dakine göre daha gelişmiş yerin altına inecek bir proje. Planlama Kurumunun gözüne hoş görünsün diye araya ağaçlar dikilmiş şekilde görüntüsü verilmiş." dedi.

Tarihi şehitliğin 1. derecede sit alanı olduğunu vurgulayan Kıratlı, "Proje sahipleri, bu kez el altından çalışarak başvurularını yaptıkları için Malta Planlama Kurumu nezdinde yasal itiraz süresi geçmiş durumda. Ancak biz yine de yasal yolları zorluyoruz. Maltalı bir avukat yoluyla girişimlerimizi yapıyoruz. Diplomatik düzeyde de gerekli girişimleri yaptık. Bir yandan hukuki bakımdan da ne yapılması gerekiyorsa onu yaptırıyoruz." diye konuştu.

Kıratlı, benzer bir projenin gündeme geldiği 2019'da hem Maltalıların hem de Malta'da yaşayan Türk vatandaşlarının ortak kültürel miraslarına sahip çıktığını hatırlatarak, kamuoyunun bu son girişim karşısında da aynı duyarlılığı göstereceğinden emin olduğunu, ilgili sivil toplum kuruluşlarından da itiraz seslerinin yükseldiğini belirtti.

Konuyu Ankara'nın da yakından takip ettiğini aktaran Kıratlı, "Önemli olan; buna geçen sefer olduğu gibi, ondan evvel 2016'daki yakıt istasyonu projesinde olduğu gibi Malta devletinin de karşı çıkması." ifadesini kullandı.

Büyükelçi Kıratlı, projeye onay çıkması halinde inşaat sırasında dahi şehitliğe zarar vereceği konusunda ciddi riskler olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Bir kere, her şeyden önce şehitlik 1. derecede sit alanı. Geçen sefer hangi gerekçelerle itiraz konu olduysa aynı gerekçeler yine geçerli. Kaldı ki bu sefer proje yerin altına da iniyor. Planlanan koskoca bir sanayi garaj kompleksi. Şehitliğin duvarlarını da çökertebilir. Halen restorasyonu Büyükelçiliğimizce sürdürülen şehitliğe tamiri imkansız veya çok güç hasar gelebilir. Dolayısıyla bitişiğinde böyle bir yapılaşmanın söz konusu olmaması gerekir. Çünkü 1. derece tarihi ve kültürel miras olduğu için gerek fiziki gerek görsel tehdide karşı çevresel bakımdan da koruma altında olması hükmü var."

Kıratlı, Malta Planlama Kurulunun projeyi 26 Ocak'ta görüşeceğinin açıklandığı bilgisini verdi.

"(Proje) Tarihi mezarlık ile tamamen uyumsuzdur"

Tarihi şehitliği, uzun yıllardır araştıran ve çalışmalarını 2016'da yayımladığı "Malta'daki Osmanlı-Müslüman Mezarlığı" kitabında toplayan Malta Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Conrad Thake de AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Evet, ne yazık ki aynı başvuru sahibi, üçüncü kez şehitlik yakınındaki bitişik arazi için girişimde bulunmuştur." dedi.

Projenin, şehitliğin dışarıdan görüntüsünü de olumsuz biçimde etkileyeceğini vurgulayan Thake, "Söz konusu sanayi kompleksinin, projede önerilen yüksekliği 12 metredir ki bu kalem tarzı minarelerin yüksekliği ile aşağı yukarı aynı. Bu proje, mezarlığın yapısal bütünlüğüne potansiyel olarak zarar verebilecek şekilde yer altı bölümü de içeriyor. Olumsuz görsel etkinin yanı sıra projede öngörülen sanayi tesisinin buradaki faaliyeti, tarihi mezarlık ile tamamen uyumsuzdur." diye konuştu.

Thake, Malta'daki Türk Büyükelçiliğinin yanı sıra bazı sivil toplum kuruluşlarının da önerilen projeye karşı itiraz ettiklerini ve ciddi endişelerin de yerel basında yer bulduğunu aktardı.

Şehitlik yakınındaki arazi sahiplerinden dönem dönem bu alan için farklı projelerin gündeme getirilmesine karşı bir öneride de bulunan Thake, şunları kaydetti:

"Sağduyunun hakim olacağı ve böyle bir projeye yeşil ışık yakılmayacağı umulmaktadır. Bir diğer ihtimal ise Malta ve Türk hükümetlerinin, mezarlığın gelecek nesiller için korunmasını sağlamak maksadıyla bitişik arazinin mevcut sahiplerinden satın almanın mümkün olup olmadığını araştırması olabilir."

Malta Türk Şehitliği

Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz Han tarafından verilen talimatla, 1565'teki Osmanlı kuvvetlerinin kuşattığı ve aralarında Turgut Reis'in de olduğu çok sayıda kayıp verilen Malta'da, 1874'te Türkler için şehitlik yapıldı.

Şehitliğin yapımını, Osmanlı Sultanı ile de arası iyi olan Malta'da dönemin ünlü mimarlarından Emanuele Luigi Galizia üstlendi.

Görkemli mimarisiyle hem Maltalıların hem Türklerin hem de adaya gelen yabancı turistlerin ilgi odağı olan şehitlikte, Malta kuşatmasında yaşamını yitirenlerin yanı sıra 1. Dünya Savaşı'nda İngilizler tarafından çeşitli cephelerde esir edilerek Malta'ya getirilen ve burada hayata gözlerini yuman 22 Türk ile farklı olaylarda yaşamlarını yitiren Müslümanların kabirleri bulunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yüreğir Belediye Başkanı Kocaispir’den, Siirt’teki köy okullarına kitap desteği

2022-01-12 23:03 - Özel Haber

İstanbul’da en ucuz daire fiyatları hangi ilçelerde?

2022-01-12 23:03 - İnsan&Hayat

Putin'in son 21 yıldaki en iyi esprileri kamerada -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2022-01-13 07:49 - Özel Haber

Ağalarov: Crocus Group, her zaman kendisinden beklenenden fazlasını yapmakta

2022-01-13 07:42 - Özel Haber

4 ilde eğitime kar engeli

2022-01-12 00:12 - Eğitim

Divan şairi Baki'nin tercüme ettiği eser asırlar sonra tespit edildi

2022-01-12 13:42 - Kültür Sanat

Türk mermer ihracatçıları 1,3 milyar dolarlık pazara hakim oldu

2022-01-12 12:27 - Ekonomi

Domenec Torrent, Galatasaray için İstanbul'da

2022-01-12 01:18 - Spor

İstanbul ve Kırklareli'nde fırtına etkili oldu

2022-01-12 00:21 - Gündem

İstiklal Marşı'nın kabulünü anlatan "O Günün Hikayesi" filminin galası yapıldı

2022-01-12 22:12 - Magazin

İlgili Haberler

İsrail, Beyrut'un Dahiye bölgesi ile Lübnan'ın güneyi için tahliye uyarısı yaptı

10:27 - Dünya

Trump, Gaetz'in çekilmesiyle Adalet Bakanlığına Pam Bondi'yi aday gösterdi

10:22 - Dünya

ABD'li Senatör Sanders, UCM'nin Netanyahu hakkındaki tutuklama emrine destek verdi

10:07 - Dünya

Putin, Kuzey Kore'ye aslan ve bozayı dahil 70'i aşkın hayvan hediye etti

09:17 - Dünya

Beyaz Saray, Senatör Sanders'ın İsrail'e silah satışının bloke edilmesi yönündeki adımına tepkili

00:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, Trendyol Süper Lig’de yarın Bellona Kayserispor’a konuk olacak

10:43 - Spor

Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz hakkında resen soruşturma başlatıldı

10:39 - Gündem

Yunanistan'a kaçmaya çalışan terör örgütü PKK üyesi yakalandı

10:36 - Asayiş

Finansal Hizmetler Güven Endeksi kasımda yükseldi

10:33 - Ekonomi

Bakan Kurum: Hatay'ımızı yeniden tarihin, kültürün, medeniyetin merkezi yapacağız

10:33 - Siyaset