?>

Türkiye-Irak Güvenlik Zirvesinde iş birliğini derinleştirecek yol haritası belirlendi

Türkiye-Irak Güvenlik Zirvesinde, iki ülke arasındaki iş birliğini derinleştirecek yol haritası belirlendi.

Gündem - 1 yıl önce

Ankara

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, dün Ankara'da Türkiye-Irak Güvenlik Zirvesi gerçekleştirildi.

Zirvede Türk tarafı, bölgesel stratejik iş birliği vizyonunu hayata geçirmek istediğini vurgulayarak, bölgenin güvenliği, istikrarı ve refahının bölge ülkelerinin ortak işbirliği projelerine imza atmasıyla ve müşterek sorunlara çözüm aramaya başlamasıyla mümkün olabileceğini kaydetti.

Irak'ın, bölgede güven, istikrar ve refahın sağlanması hususunda "resmin en önemli parçalarından biri" olduğuna işaret eden Türk tarafı, Irakla ilişkilerin en kritik özelliğinin "ülkelerin birinde herhangi bir alanda yaşanan bir gelişmenin diğer ülkeyi de doğrudan etkileyebilmesi" olduğuna dikkati çekti.

Türk tarafı, Irak ile ortak gündemdeki konuların ekseriyetinde olumlu yönde ilerleme sağlandığının altını çizerek, işbirliğinin artırılması, derinleştirilmesi ve kurumsallaştırılması gereken konular olduğunu kaydetti.

Toplantıda söz konusu konuların kapsamlı bir şekilde masaya yatırıldığı ve ilişkileri derinleştirecek bir yol haritasının hazırlandığını aktaran Türk tarafı, belirlenen yol haritasının Dışişleri Bakanlıkları eşgüdümünde ilgili kurumlarla takip ve tatbik edileceğini bildirdi.

Diplomatik kaynaklar, toplantıda "ilişkileri yıpratan PKK sorununun" ele alındığını belirterek, Irak tarafının da "egemenliklerine meydan okuyan terör örgütünün" topraklarından tasfiye edilmesini istediğini bildirdi.

Türk tarafı, "En fazla bölge halkına zarar veren, başka ülkelerin taşeronu haline dönüşmüş terör örgütüyle mücadelede her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu" vurguladı.

Su meselesinde çalışmalar sürüyor

"Su meselesinin" ortak gündem maddesi olarak ele alındığı ve iklim değişikliğinin bölgeyi en olumsuz şekilde etkilediğine işaret edilen toplantıda, Irak'ın da bu olgudan kayda değer şekilde etkilendiği kaydedildi.

Türk tarafı, kuraklığın artmasının bölge ülkelerinin suyu en verimli şekilde kullanmasını gerektirdiğine dikkati çekti.

Ağustos ayında iki komite kurulduğu ve bu komitelerin süratle çalışmalara başladığı kaydedilen toplantıda, suyun paylaşımına ilişkin miktar belirleme döneminin kapandığı kaydedildi.

Taraflar, komiteler aracılığıyla teknik ekiplerin sürekli temas halinde kalması konusunda mutabık kaldı.

Petrol sevkiyatı

Türk tarafı, "petrol sevkiyatının yeniden başlamasına" hazır olduğunu Irak tarafının bilgisine bir kez daha getirdi. Irak tarafı ise konuyu başkent Bağdat'a döndüklerinde yeniden ele alacaklarını ifade etti.

Toplantılar vesilesiyle iki ülke olarak bir araya gelindiğinde üstesinden gelinmeyecek sorun olmadığını kaydeden Türk tarafı, ilişkilerin kapsamlı şekilde değerlendirilebileceği vizyon, irade ve takvimin ortaya konmasının bunun için yeterli olacağını ve dünkü toplantının bu yönde atılmış önemli adım olduğunu vurguladı.

Dünkü toplantıya Türkiye'den Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Irak'tan Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak Savunma Bakanı Sabit Muhammed Said Rıza Al Abbasi, Haşdi Şabi Komisyonu Başkanı Falih el-Feyyad, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanı Reber Ahmed ve Irak Milli Güvenlik Müsteşarı Kasım el-Araci katılmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AB Liderler Zirvesi, ikinci gününde sürüyor

2023-12-15 13:58 - Dünya

Portekizli lösemi hastası çocuğa kök hücre Erzincan'da görevli polisten

2023-12-18 14:42 - Çevre-Hayat

Kırgız-Tacik sınırının tartışmalı kısmının 47 kilometresi daha belirlendi

2023-12-14 10:33 - Dünya

TBMM Genel Kurulu Saadet Partili Hasan Bitmez'in vefatı nedeniyle bugün çalışmayacak

2023-12-14 16:38 - Siyaset

Gökçeada ve Bozcaada'ya yarın tek sefer düzenlenecek

2023-12-14 16:33 - Gündem

Suudi Arabistan ile Türkiye için elektronik vize merkezleri Ankara ve İstanbul'da açıldı

2023-12-14 15:53 - Gündem

İTO Başkanı Avdagiç'ten 2023 yılı değerlenmesi ve 2024 öngörüleri

2023-12-17 11:52 - Ekonomi

"Yerinde Dönüşüm" projesine başvurular 250 bini aştı

2023-12-18 18:38 - Gündem

Tek yumurta ikizi futbolcular, Süper Lig hayali kuruyor

2023-12-20 14:37 - Spor

TBMM Başkanı Kurtulmuş, AB üyesi ülkelerin büyükelçilerini kabul etti

2023-12-14 18:38 - Gündem

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığından sağlık çalışanlarına yönelik açıklamalarda "hassasiyet" çağrısı

22:03 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan The Economist'e tepki

21:12 - Gündem

Türkiye ile Irak'ın, su konusunda işbirliğine yönelik komite toplantısı Bağdat'ta yapıldı

18:08 - Gündem

Kartepe'de hafta sonu yoğunluğu yaşandı

17:17 - Gündem

Türk savunma sanayisi yoğun katılımla IDEX ve NAVDEX 2025'te boy gösterecek

17:03 - Gündem

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor