?>

Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu, lisanslı sporcu sayısındaki artıştan memnun

Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Başkanı Cengiz Toksöz, yaklaşık 5 yılda lisanslı sporcu sayılarının 25 bini geçtiğini belirterek, Türkiye'nin en hızlı büyüyen spor federasyonlarından biri olduklarını söyledi.

Spor - 2 hafta önce

İstanbul

Başkan Toksöz, İstanbul Küçükçekmece'deki Ata Sporları Merkezi'nde gerçekleştirilen Minikler, Yıldızlar, Gençler ve Büyükler Salon Puta Bölge Elemeleri sırasında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Aynı anda Erzurum, Mersin, İstanbul, Bursa, Konya ve Ankara'da düzenledikleri elemelere 3 binden fazla sporcu katıldığını aktaran Toksöz, "Altı ilimizde geleneksel Türk okçuluğu elemelerini gerçekleştiriyoruz. Binlerce kemankeş yaylarını gerip hem sportif faaliyeti gerçekleştiriyor hem de kültürel mirasımızı yaşatma adına ter döküyor." diye konuştu.

Cengiz Toksöz, federasyonun 2019'da kurulduğunu hatırlatarak, "Kurulduğumuz günden bu yana hem sportif hem kültürel alanda çalışmalar yapılıyor. Tarihten gelen miras bize bu sorumluluğu da yüklüyor. Sadece bir spor federasyonu olmanın ötesinde kıyafetlerimiz, oklarımız, yaylarımız ve ritüellerimizle geleneksel Türk okçuluğunu yaşatmaya çalışıyoruz. Bu işin ne kültürel ne de sportif tarafını es geçebiliriz. İkisini bir arada sentezleyerek bu sporun yaşatılması ve kültürel anlamda atalarına layık gençlerin yetişmesi için mücadele ediyoruz. Türkiye Geleneksel Türk Okçuluğu Federasyonu sadece bir spor federasyonun ötesinde tarihin yüklediği bu mirasla ve sorumlulukla faaliyet gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Başkan Toksöz, lisanslı sporcu sayısının hızla arttığına değinerek, "Federasyonumuzun kurulduğu 2019'dan bu yana yaklaşık 25 binin üzerinde lisanslı sporcuya ulaştık. Bu çok ciddi bir rakam. Türkiye'nin en hızlı büyüyen federasyonlarından biriyiz. Gençlerimiz, genlerinde bulunan bu sporu yaşatmak için ilgi gösteriyor. Bine yakın kulübümüz ve antrenörümüzle Türk okçuluğu günden güne büyüyen, atalarına yakışır gençlerin yetiştiği bir branş olmaya devam edecek." şeklinde görüş belirtti.

"Etnospor ile çok ciddi bir ivme kazandı"

Cengiz Toksöz, Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından düzenlenen Etnospor Kültür Festivali ile TRT'de yayımlanan dizilerin geleneksel Türk okçuluğuna ilgiyi artırdığını belirtti.

Etnospor Kültür Festivali'nin ilkinin 2016'da Ata Sporları Merkezi'nin yer aldığı Bezirganbahçe'de düzenlendiğini aktaran Toksöz, "İlk Etnospor'dan bugüne ilgi çok arttı. Etnospor ve Okçular Vakfının katkılarıyla geleneksel sporun ihya edilmesi adına çok ciddi adımlar atılıyor. 2012'de Okçular Vakfının ihyası, geleneksel okçuluğun büyümesinde ciddi katkılar sağladı. Etnospor ile hem geleneksel sporların hem de çocuk oyunlarının yaşatılması çok ciddi bir ivme kazandı. Bir parantezi de TRT'ye ve özel kanallara açmamız lazım. Tarihi konu alan diziler ve çizgi filmler, çocuklarda ilgi uyandırmaya devam ediyor. Sinema filmleri ve diziler, geleneksel Türk okçuluğunu çok ciddi bir şekilde ileriye taşınmasında bizlerin en büyük paydaşları. Başta TRT olmak üzere bu işe ilgi duyan, bu anlamda yapım üreten herkese çok teşekkür ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Mete'nin başarısı Türk okçuluğunun, ülkemizin başarısı"

Türkiye Geleneksel Türk Okçuluk Federasyonu Başkanı Cengiz Toksöz, Mete Gazoz'un olimpiyat şampiyonluğunun geleneksel-modern ayrımı yapmadan Türk okçuluğunun bir başarısı olduğunu söyledi.

Milli okçu Mete Gazoz'yun 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda altın madalya almasının da ilgiye katkı sağladığına değinen Toksöz, şunları kaydetti:

"Okçuluk, geleneksel ve modern olarak iki stile ayrılıyor. Ancak özünde okçuluk Türk'ün sporudur. Mete olimpiyat şampiyonu olduğunda bizi de arayıp tebrik edenler oldu. Modern okçuluk, geleneksel okçuluk ayrımımız yok. Mete'nin başarısı Türk okçuluğunun, ülkemizin başarısı. Atalarımızın bize yüklediği sorumluluğun gereği olan bir başarıydı. Mete ile gurur duyuyoruz. Geleneksel okçuluğun uluslararası federasyonlaşması için çalışmalarımıza başladık. Olimpik bir branş olarak bir çatı kurulduğunda biz de olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonlarını yetiştirmeyi hayal ediyoruz."

"Okçuluk, insana bedensel, ahlaki ve manevi anlamda çok ciddi katkı sağlıyor"

Cengiz Toksöz, okçuluk sporunun çocukları fiziksek ve zihinsel gelişimi için çok önemli olduğunu belirtti.

Özellikle dikkat ve odaklanma sorunu yaşayan çocuklara doktorların okçulukla ilgilenmesini tavsiye ettiğini aktaran Toksöz, "Okçuluk, doktor tavsiyesiyle birlikte yapılabilen bir spor. Duruş ve omurga bozukluklarına, dikkat dağınıklığına, odaklanma sorunu yaşayan herkese okçuluğun faydası var. Okçuluk, insana hem bedensel hem ahlaki hem manevi anlamda çok ciddi katkı sağlıyor. Sınava hazırlanan çocuklar odaklanma sorunu ve dikkat dağınıklığı yaşıyorsa psikologlar tarafından okçuluk sporun tavsiye ediliyor." şeklinde sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk müteahhitlik sektörü yurt dışında bu yıl 560 milyon dolarlık iş üstlendi

2025-04-08 16:55 - Ekonomi

İsrail'in Gazze'ye saldırıları İstanbul'da tekbirlerle protesto edildi

2025-04-11 23:37 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Bazı kanunlarda değişiklikler yapılmasını içeren kanun teklifi TBMM'de

2025-04-11 16:47 - Siyaset

SEDDK'den AcnTurk Sigorta AŞ ile Arex Sigorta AŞ'ye yönelik tedbirlere ilişkin açıklama

2025-04-10 18:43 - Ekonomi

Küresel piyasalarda tarife restleşmelerinin ikinci dalgası hissediliyor

2025-04-09 09:08 - Ekonomi

Şampiyon genç kadın milli güreşçiler, tarih yazmaya hazırlanıyor

2025-04-12 12:27 - Spor

BM: İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırıları, ülkedeki siyasi geçiş sürecini tehdit ediyor

2025-04-10 19:23 - Dünya

Gaziantep FK, Süper Lig'de yarın Hatayspor'u konuk edecek

2025-04-12 11:38 - Spor

Trump: Cumhurbaşkanı Erdoğan'la çok iyi ilişkilerimiz var, o çok güçlü ve zeki biri

2025-04-07 23:57 - Dünya

Belçika, düzensiz göçmen mahkumları geri gönderme merkezlerine nakletmek istiyor

2025-04-09 13:07 - Dünya

İlgili Haberler

İspanya'da Kral Kupası'nın sahibi Barcelona oldu

02:07 - Spor

Samsunspor, deplasmanda Bodrum FK'yi 2-1 yendi

21:38 - Spor

Fenerbahçe, Gaziantep'ten 3 puanla dönüyor

21:28 - Spor

Galatasaray'da 2025-26 bütçesi onaylandı

20:17 - Spor

Sivasspor, kendi sahasında Antalyaspor'u 2-0 yendi

18:43 - Spor

Günün Manşetleri

İspanya'da Kral Kupası'nın sahibi Barcelona oldu

02:07 - Spor

Rus Crocus Group’tan Moskova’daki fuarda işbirliği çağrısı

00:06 - Özel Haber

İstanbul'da 74 bin 11 kişi depremin ardından okullarda barındı

23:57 - Gündem

Bakan Işıkhan: Kullanım kolaylığı olan bir SMA ilacını daha geri ödeme kapsamına aldık

23:47 - Siyaset

Türkiye, İran'daki patlamada hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı

23:13 - Gündem