?>

Türkiye-Finlandiya arasındaki savunma sanayi işbirliğinin artması bekleniyor

Türkiye'nin Helsinki Büyükelçisi Deniz Çakar, Türkiye-Finlandiya arasında, "Bu işbirliğimizin derinleşmesi çerçevesinde Finlandiya ile savunma sanayii konusunda işbirliğimizin artması söz konusu." dedi.

Ekonomi - 2 ay önce

Helsinki

Çakar, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenen Avrupa'nın en önemli teknoloji ve startup etkinliklerinden Slush 2024'te AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Slush'ın Avrupa'nın en kapsamlı teknoloji ve startup etkinliklerinden birisi olduğunu belirten Çakar, etkinliğe Türk girişimci ve yatırımcılarının ilgisinin her yıl giderek arttığını söyledi.

Çakar, etkinliğin ilk yılında Türkiye'den 40 kişilik katılım olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

"Fuarın kayıtlarına göre, bu yıl Türkiye'den iştirakçi sayımız 400 civarında. Türkiye'den öğrencilerimiz, genç girişimcilerimiz var. Burada tabii sayının bu kadar yüksek olmasında, devletimizin ve kalkınma ajanslarımızın sağladığı desteklerin de çok büyük önemi var. Girişimcilerimize ayrıca Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisinin de çok büyük bir katkısı var. Hem bunların eş güdümünün sağlanmasında ve hem buraya getirilmelerinde bireysel katılımcıların da kendi aralarında gruplaşarak geldiklerini görebiliyoruz. Dolayısıyla bunun verimli sonuçlarla bize döneceğine gönülden inanıyoruz."

"Türkiye Ticaret Bakanı Finlandiya'yı ziyaret edecek"

Türkiye'nin Helsinki Büyükelçisi Deniz Çakar, Türkiye ile Finlandiya arasındaki ticari ilişkilere de değinerek, iki ülke arasındaki ticaretin istikrarlı şekilde geliştiğini belirtti.

Türkiye ile Finlandiya arasında 2023'te 2,1 milyar avroluk bir ticaret hacmine ulaşıldığını aktaran Çakar, şöyle konuştu:

"Bu konuda biz de yakın takipçisiyiz. Dolayısıyla bu yıl içinde benzer bir rakamı yakalayacağımızı düşünüyoruz. İlk 8 ay rakamları 1,2 milyar avro civarında. Bunun yıl sonuna kadar 2 milyar avroyu bulacağını tahmin ediyoruz. Şimdilik ilişkilerimiz çok farklı bir mecrada. Ticari ilişkilerimizde öncelikle 2022'de Türkiye'de Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyon toplantısı yapıldı. Şimdi bunun ikinci ayağı Şubat 2025'te yapılacak. Ticaret Bakanımızı ve büyük bir heyeti ağırlayacağız. Burada bu tür ziyaretlerin ticari ilişkilerin gelişmesine de çok büyük katkısı var. Finlandiya şirketlerinden ilgiyi görüyoruz. Türk şirketlerimizin de aynı şekilde özellikle yeşil dönüşüm, yenilenebilir enerji ve dijitalleşme konusunda bize ve firmalarımıza büyük fırsatlar olduğunu düşünüyoruz."

Çakar, Türkiye ile Finlandiya arasındaki iyi olan ilişkilerin istikrarlı bir seviyede ve olumlu çerçevede ilerlediğini, bunun NATO şemsiyesi altına alınmasıyla savunma sanayi dahil daha farklı bir boyuta geçtiğini belirterek, şunları söyledi:

"Finlandiya ile zaten iyi olan ilişkilerimiz açıkçası 2024 itibarıyla en iyi seviyesine çıkmıştır. Tarihinin en iyi seviyesinde. Bunda NATO bünyesi çerçevesinde iki kanat ülkesi olarak, Finlandiya en kuzeyde Türkiye'de güneyde, zaten bir ortak paydamız var. Dolayısıyla üstlendiğimiz sorumluluklar arasında benzerlikler var. Ancak Finlandiya ile ilişkilerimizin bu yıl bir de 100'üncü yılını kutluyoruz. NATO çerçevesinde hem savunma alanında hem NATO'nun gereği çerçevesindeki alanlarda yakın işbirliğimiz devam ediyor. Bu işbirliğimizin derinleşmesi çerçevesinde Finlandiya ile savunma sanayii konusunda işbirliğimizin artması söz konusu. Çünkü bu ikimizin de menfaatine."

"Görüşmeler arttıkça birbirimizi çok iyi anlamaya başladık"

Çakar, "Son iki yılda iki kere Finlandiya Cumhurbaşkanı'nı ağırladık. Türkiye ve Finlandiya ile ilişkilerimiz düzenli mekanizmalarla ilerledi. Bunlar arasında terörizm alanı olsun, İçişleri, Adalet, Dışişleri bakanlıkları olsun ve NATO üyelik sürecinde oluşturulan daimi ortak mekanizma olsun çok sık bir görüşme trafiği var." diye konuştu.

Bütün bu görüşme trafiğinin her iki tarafın da yararına olduğuna işaret eden Çakar, "Birincisi, birbirimizi çok daha iyi anlamaya başladık. İkincisi, sorunlarımızı görüşme yoluyla aşabileceğimizi anlıyoruz ve bunlar için çözüm üretme gayretine giriyoruz ki bu da çok kıymetli iki ülke ilişkilerinde." ifadelerini kullandı.

"Finlandiya, teknoloji, inovasyon ve startup bakımından dünya pazarlarına açılan bir kapı niteliğinde"

Deniz Çakar, Finlandiya ile ticaret, teknoloji ve yatırım fırsatlarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Slush etkinliğinde de gördüğümüz gibi Türkiye'de çok dinamik, teknoloji odaklı yetişen gençlerimiz ve girişimcilerimiz var. Bu girişimcilerimizin Finlandiya üzerinden dünya pazarlarına açılma konusunda büyük fırsatlara sahip olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla odaklandığımız alan esasen yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve yüksek teknoloji alanlarında genç girişimcilerimizin, firmalarımızın Finlandiya ile ortak işbirliği konusunda çalışması."

Üçüncü ülkelerde işbirliği fırsatları

Çakar, Finlandiya'nın Türkiye'nin belirli coğrafyalardaki etkinliğinden çok etkilendiğini aktararak, Finlandiya yetkililerinin ve iş dünyasının Afrika ve Orta Asya bölgesinde müteahhitlik dahil Türkiye ile ortak işbirlikleri, ortak yatırımlar ve birlikte çalışma arzusu olduğunu anlattı.

Ukrayna'nın yeniden inşasına dikkati çeken Çakır, "Burada da savaş döneminde bile Ukrayna'da işlerini aksatmadan devam eden Türk inşaat sektörünün Finlandiyalı inşaat sektöründeki meslektaşlarıyla yapabilecekleri, onlara verebilecekleri bilgiye dayalı destekler var ve birlikte hareket edebilirler. Biz bunun da gerçekleşmesini öngörüyoruz ve bekliyoruz." dedi.

"Finler ve Türkler birbirine yakın halklar"

1924'te Türkiye Finlandiya diplomatik ilişkilerini kuran anlaşmanın imzalandığını hatırlatan Çakar, şöyle konuştu:

"Bu çerçevede her iki ülkenin büyükelçiliği de hem Ankara'daki meslektaşım hem biz, burada halklarımızı daha yakınlaştırmak, kurumlarımızı daha yakınlaştırmak için ciddi gayret sarf ettik ve bunun sonuçlarını da görüyoruz. Esasen Finler ve Türkler birbirine yakın halklar. Sadece arayı çok açık tutmamak lazım. Bu ilişki sıklığının gerek halklar arasında gerek resmi makamlar arasında gerek ticaret ve ekonomi alanında ve NATO bünyesinde askeri işbirliğimiz çerçevesinde sıcak bir şekilde geliştirilmesi ve derinleştirilmesinin, her iki ülkeye de sonsuz fırsat ve yarar sağlayacağı kanaatindeyim."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

G7 liderleri, Ukrayna Savaşı'nın 1000. günü dolayısıyla Kiev'e desteklerini yineledi

2024-11-16 15:43 - Dünya

Antalya'da hem kalp hem böbrek nakilli hasta yaşama sıkıca sarıldı

2024-11-19 11:47 - Sağlık

20 bin öğretmen adayı için tercih süreci bugün sona erecek

2024-11-20 09:47 - Eğitim

Depremde yıkılan Hazreti Ukkaşe Türbesi yeniden yapılıyor

2024-11-21 15:13 - İslam-Hayat - Receb 1446

Hindistan yerli uzun menzilli hipersonik füzesini test etti

2024-11-17 13:47 - Dünya

Kars, Ardahan, Ağrı ve Tunceli'de kar yağışı etkili oldu

2024-11-18 14:33 - Çevre-Hayat

Geride kalan 12 haftada Süper Lig'de 304, 1. Lig'de 302 gol atıldı

2024-11-15 12:08 - Spor

Genç Milli Hentbol Takımı "bilimsel" çalışıyor

2024-11-15 12:58 - Spor

Tekerlekli sandalyeli girişimci engellilere istihdam sağlamayı hedefliyor

2024-11-21 13:32 - Çevre-Hayat

Bundesbank Başkanı Nagel’den ekonomik parçalanma riskinin arttığı uyarısı

2024-11-18 18:27 - Ekonomi

İlgili Haberler

Asya Kalkınma Bankası Türkiye'de faaliyete başlayacak

16:13 - Ekonomi

Kahvenin libresi tarihi zirveyi gördü

15:32 - Ekonomi

Türkiye'nin en büyük feribotları Van Gölü'nde ticareti canlandırdı

14:47 - Ekonomi

Çin'de imalat sektörü aktivitesi yeni yıla daralma seyriyle başladı

14:37 - Ekonomi

Suriye, Türkiye'den ihraç edilen 269 ürünün gümrük vergisinde indirim yaptı

13:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Asya Kalkınma Bankası Türkiye'de faaliyete başlayacak

16:13 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize adım adım yaklaşıyoruz

16:08 - Siyaset

İrlanda Başbakan Yardımcısı Harris'ten ABD Başkanı Trump'a Filistinli mülteci tepkisi

16:03 - Dünya

AB, Gürcistan'la vize serbestisini kısmen askıya aldı

15:57 - Dünya

Lübnan'ın güneyinde işgali sürdüren İsrail'in son saldırılarında ölenlerin sayısı 24'

15:53 - Dünya