?>

Türkiye enerjide 'rüzgarı' arkasına aldı

Türkiye'de bu yılın ilk çeyreğinde devreye giren 958 megavatlık elektrik üretim kapasitesinin yüzde 41'ini rüzgar enerjisi santralleri oluşturdu.

Ekonomi - 8 yıl önce

ANKARA (AA) - NURAN ERKUL - Türkiye'de bu yılın ilk çeyreğinde devreye giren 958 megavatlık elektrik üretim kapasitesinin yüzde 41'ini rüzgar enerjisi santralleri oluşturdu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasına ilişkin yürüttüğü çalışmalar meyvelerini vermeye başladı.

AA muhabirinin Bakanlık verilerinden yaptığı derlemeye göre, yılın ilk çeyreğinde elektrikte kurulu güç 79 bin megavata ulaştı. Söz konusu dönemde kurulu güce 958 megavat yeni kapasite eklendi. Geçen yılın aynı döneminde bu miktar 858 megavat olarak kaydedilmişti.

Bu yıl ocak-mart döneminde devreye alınan kurulu gücün yüzde 41'i (395,6 megavat) rüzgar enerjisi santrallerinden geldi. Böylece, söz konusu dönemde kurulu güce en fazla katkı sağlayan kaynak rüzgar oldu.

Bu dönemde farklı illerde 38 rüzgar enerjisi santrali devreye alndı. Bu santrallerin en büyüğü Kırklareli'nde devreye alınan 41,60 megavatlık kurulu kapasiteye sahip AİRRES-4 santrali oldu.

İkinci sırada HES'ler var

Türkiye'de bu yılın ilk üç ayında devreye alınan kurulu gücün yüzde 30,4'ünü (292 megavat) hidroelektrik santralleri (HES) oluşturdu.

HES'leri, 150 megavatla kömür santralleri ve 67 megavat ile doğalgaz santralleri izledi.

Ayrıca, bu dönemde 45 megavat kapasiteye sahip jeotermal enerji santrali ve 8,4 megavat kapasiteye sahip biyokütle ve atık ısı santrali işletmeye alındı.

Rüzgarda kapasite artacak

Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da "Milli Enerji ve Maden Politikası" kapsamında rüzgarda ve güneş enerjisinde gelecek 10 yıl içinde söz konusu alanlarda 10 biner megavat kurulu kapasitenin daha devreye alınacağını açıklamıştı.

Albayrak, güneş enerjisinde geçen ay yapılan bin megavatlık Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini anımsatarak, "Rüzgar YEKA'sı için şartname inşallah bir iki hafta içinde açıklanacak. Dünyadaki birçok büyük rüzgar üreticisi firmalarla görüştük, hepsinin de ilgili olduğu görüşmeler neticesinde şartnameyi açıklayacağız inşallah. Bu yaz bitmeden YEKA uygulamasını rüzgarda da hayata geçireceğiz. Yaklaşık 8 bin kalem kırılımı olan rüzgar türbini teknolojisinde muazzam bir yerlileştirmenin önünü açacağız." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

İkiz bebeklerinin acısını mezar taşlarına sarılıp dindiriyor

2017-04-07 03:07 - Dünya

TÜRKSAT baskını davasında 16 sanığın yargılanmasına devam edildi

2017-04-05 15:53 - Gündem

Londra'da Esed protestosu

2017-04-08 23:32 - Dünya

'Esad yönetimi layığını bulmuş, cevabını almıştır'

2017-04-07 21:02 - Siyaset

Enerjisa Doğançay hidroelektrik santralini devreye aldı

2017-04-04 13:47 - Ekonomi

Ürettiği akülerin yüzde 60'ını 90 ülkeye satıyor

2017-04-07 12:09 - Ekonomi

955 konut sahiplerini buldu

2017-04-07 00:02 - Gündem

'Türkiye'de 3 milyon obez var'

2017-04-06 15:37 - Sağlık

FETÖ/PDY'nin Denizli 'emniyet imamı' tutuklandı

2017-04-07 14:47 - Gündem

'Tek adamın kim olduğunu bu millet çok iyi biliyor'

2017-04-08 20:27 - Gündem

İlgili Haberler

Otomotiv Sanayii Derneği ocak ayı üretim ve ihracat verilerini açıkladı

09:23 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Münih'te 'Teröre Finansman Yok Konferansı'na katıldı

16:57 - Ekonomi

TMSF'den "kayyımlık yetkileri ile ilgili iddialara" ilişkin açıklama

12:48 - Ekonomi

Gelişen ikili ilişkiler ışığında Slovenya'ya ihracat rekoru kırıldı

12:33 - Ekonomi

THK 100. yaşında yeniden yapılanmaya odaklanacak

12:27 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Otomotiv Sanayii Derneği ocak ayı üretim ve ihracat verilerini açıkladı

09:23 - Ekonomi

Osmanlı’dan Macaristan’a -Kul Aşı- Gulaş’ın lezzet yolculuğu -Hülya Ayhan yazdı-

09:19 - En Son Yazılar

Organize suç örgütüne yönelik 'Hücre-12' operasyonunda 15 şüpheli tutuklandı

09:18 - Asayiş

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Japonya Veliaht Prensi Akishino ile görüştü

09:12 - Siyaset

Çin, Kanada savaş gemisinin Tayvan Boğazı'ndan geçişine tepki gösterdi

08:57 - Dünya