?>

Türkiye doğal gaz cihazlarında Avrupa'nın üssü oldu

DOSİDER Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Türkiye doğrudan yatırımlarla birlikte doğal gaz cihazları alanında Avrupa’nın bir üretim üssü haline geldi." dedi.

Gündem - 6 yıl önce

İSTANBUL

Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (DOSİDER) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye'nin doğal gaz cihazlarında hem üretim yapıp hem de ihracat gerçekleştirdiğini belirterek, "Türkiye’nin iç piyasasında 8 milyar liralık piyasa hacmi var. İhracat ise 1 milyar doları geçiyor. Türkiye'deki ve doğrudan yatırımlarla birlikte ülkemiz bu alanda Avrupa’nın üretim üssü haline geldi." dedi.

Vardan, 29 firmanın çatı kuruluşu olan DOSİDER'in 25. Kuruluş Yıl ​Dönümü Programı'nda, DOSİDER'in Türkiye'nin doğal gaz tarihinin birebir şahidi olduğunu ve bu cihazların 25 yıl öncesinde tamamen ithal edildiğini söyledi.

Doğal gazın Türkiye'nin tamamında 15 milyon abone ve 55 milyar metreküpü aşan hacimle kullanıldığını dile getiren Vardan, gaz dağıtımındaki genişleme yatırımlarının artmasıyla bu ürünlerin Türkiye'de üretilmesinin sağlandığını kaydetti.

Vardan, bugün itibarıyla Türkiye'de yılda 2 milyon kombi üretildiğini ve bunun yaklaşık yarısının Türkiye'de kullanılırken yarısının yurt dışına ihraç edildiğini ifade etti.

Bu gelişimin kombi ile sınırlı olmadığını, yılda 5 milyon doğal gaz sayacı, 22 milyon metretülün üzerinde panel üretimi olduğunu anlatan Vardan, "Böylece, burada bir sanayi gelişti. Türkiye'deki ve doğrudan yatırımlarla beraber ülkemiz bu alanda Avrupa’nın bir üretim üssü haline geldi. Bu da bizim ülkemize ciddi bir ekonomik katkı sağlayan bir sektör oldu. Türkiye’nin iç piyasasında 8 milyar liralık piyasa hacmi var. İhracat ise bir milyar doları geçiyor. Bu ihracatın çok önemli bir kısmı Avrupa’ya gidiyor. Avrupa’da Almanya ve İngiltere öne çıkıyor. Ayrıca, Türkiye bu alanda Uzak Doğu’dan da yatırım aldı ve bugün Türkiye’den Çin’e biz kombi satıyoruz. Şu anda yıllık rakamlar 200 bin adede yaklaştı. Bu da Türkiye’ye bir katkı. Sektörümüz aynı zamanda doğrudan 20 bin, dolaylı olarak 200 bin kişiye de istihdam sağlar hale geldi." diye konuştu.

Vardan, tüm bu rakamların Türkiye'nin dünya ekonomi liginde üst sıralarda yer alması ve cari açığı azaltması açısından da çok önemli olduğunu vurguladı.

Üç bin öğrenciye ulaşacak

Bu yıl başında yürürlüğe giren ERP yönetmeliği çerçevesinde birçok ürün grubunda artık sadece verimli cihazların üretileceğini ve bu cihazlarla faturalarda yüzde 20-30'a varan bir tasarruf sağlanabileceğini aktaran Vardan, "Üretimimizin katma değerini artırmak için yerlilik ve millilik oranını artırmayı hedefliyoruz." dedi.

Bu kapsamda DOSİDER üyelerinden 8 firmanın Ar-Ge merkezleri açtığını, İstanbul Teknik Üniversitesi ile ortak bir proje merkezi oluşturduklarını ve benzer bir çalışma için de Yıldız Teknik Üniversitesi ile temas halinde olduklarını dile getiren Vardan, şöyle konuştu:

"DOSİDER'in 25. yıl dönümü şerefine, sektöre teknik eleman yetiştiren 25 okula teknik ekipman vermeyi kararlaştırdık. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın ricasıyla bu rakamı 30'a çıkaracağız. İçinde sayaçtan boruya, vanasına ve kombisine varan bir eğitim kiti planladık. Ülkemizin 7 bölgesindeki bu okullarda 90 öğretmen ve üç bine yakın öğrenciye ulaşarak, sektöre nitelikli eleman yetiştirmeyi hedefliyoruz."

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcılar Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan da yılda bir milyon konutta doğal gaz dönüşümünün gerçekleştirildiğini ve sektörde çok önemli bir gelişme kaydedildiğini bildirdi.

Muhabir: Nuran Erkul Kaya

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul İmar Yönetmeliğinde değişiklik

2018-12-07 19:52 - Çevre-Hayat

İran'dan İngiltere ve Fransa'ya tepki

2018-12-05 03:02 - Dünya

JHV-Store tırının ilk durağı Ankara

2018-12-05 22:02 - Gündem

Barcelona Kral Kupası'nda üst turda

2018-12-06 10:32 - Spor

'Dünyada enerjinin en güvenli geçiş sahası Türkiye'

2018-12-06 02:47 - Gündem

'Sarı yelekliler' hükümetin açıklamalarından memnun kalmadı

2018-12-05 02:22 - Dünya

Azmiyle engelleri aştı iş sahibi oldu

2018-12-03 20:02 - Çevre-Hayat

'Sihirli flüt' Kutluer, Filistinli gençlerle Türk ezgilerini çalacak

2018-12-04 15:07 - Kültür Sanat

Yılın son KPDK toplantısı yapıldı

2018-12-07 20:07 - Politika

Google 'sanat güneşi'ni unutmadı

2018-12-06 13:42 - Medya

İlgili Haberler

Göç İdaresi Başkanlığı 560 sözleşmeli personel alacak

02:23 - Gündem

AFAD, Mersin Valiliği, Göç İdaresi Başkanlığı ve büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de

01:52 - Gündem

MGK Genel Sekreterliği'ne, AFAD Başkanı Okay Memiş atandı

01:27 - Gündem

Ege Denizi'nde 4,7 büyüklüğünde üç deprem gerçekleşti

00:32 - Gündem

Diyarbakır'da sahipsiz köpeğin saldırısına uğrayan 3 kişi yaralandı

23:23 - Gündem

Günün Manşetleri

BM, bir haftada 545 binden fazla kişinin Gazze'nin kuzeyine geçtiğini tahmin ettiklerini bildir

03:17 - Dünya

ABD'de USAID önünde toplanan Demokratlar Musk'ı protesto etti

02:33 - Dünya

AB: ABD tarafından hedef alınırsak sert şekilde yanıt vereceğiz

02:27 - Dünya

Göç İdaresi Başkanlığı 560 sözleşmeli personel alacak

02:23 - Gündem

AFAD, Mersin Valiliği, Göç İdaresi Başkanlığı ve büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de

01:52 - Gündem