?>

Türkiye'den Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos'a yanıt

Türkiye, Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos'un açıklamalarına ilişkin, Yunanistan'ın Ege adalarını silahlandırmasına itiraz etmenin, uluslararası hukuk çerçevesinde kendisine tanınan temel hak olduğunu vurguladı. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

ANKARA

Türkiye, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un açıklamalarına ilişkin, Yunanistan'ın Ege adalarını silahlandırmasına itiraz etmenin, uluslararası hukuk çerçevesinde kendisine tanınan temel hak olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos'un Yunanistan'ın Türkiye ile iyi komşuluk ve samimi dostluk ilişkilerini geliştirmek istediği yönündeki ifadelerinin memnuniyetle not edildiği belirtildi.

Açıklamada, "Diğer taraftan, Yunanistan Cumhurbaşkanı'nın bu olumlu ifadelerin ardından uluslararası hukukun temel ilkeleri hakkında ciddi bir bilgi noksanlığına sahip olduğunu şüpheye yer bırakmayacak şekilde ortaya koyan açıklamalarını ise hayret ve endişeyle izliyoruz." ifadelerine yer verildi.

Lozan Barış Antlaşması'nın, Türkiye'nin güvenlik gereksinimlerini dikkate alarak Ege adalarında gayri-askeri statü ihdas ettiğinin anımsatıldığı açıklamada, Paris Barış Antlaşması'nın da bu statüyü daha da açık ve net bir şekilde tanımlayarak devam ettirdiği vurgulandı. Açıklamada, Paris Barış Antlaşması'nın Türkiye lehine objektif statü yarattığının altı çizildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Dolayısıyla Yunanistan'ın Türkiye'nin güvenliğini tehdit eder şekilde bu adaları silahlandırmasına itirazda bulunmamız uluslararası hukuk çerçevesinde ülkemize tanınan temel bir hak ve hatta barış ve istikrarın korunması açısından bir ödevdir.

Herkesin erişebileceği bu derece basit ve temel bilgiler ortadayken, gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmayan, hayali bir Türk tehdidinin arkasına sığınarak ve Birleşmiş Milletler Şartı'nı işine geldiği gibi yorumlayarak Ege adalarının uluslararası antlaşmalarla silahsızlandırılmış statüsünü aşındırmaya ve hatta yok saymaya kalkmak ve buna bir de AB kılıfı uydurmaya çalışmak, olsa olsa alternatif gerçeklik dünyasında yaşayanlara uygun ve siyaseten de basiretli olarak nitelendirilemeyecek bir yaklaşımdır."

Yunanistan'ın Türkiye'yi uluslararası kamuoyunda Ege'de gerilimi tırmandırmakla itham ettiği belirtilen açıklamada, "Hal böyleyken, uluslararası hukuku sistematik olarak ihlal etmekte beis görmeyen Yunanistan’ı temsil eden en üst düzeyli yöneticinin bu tip kışkırtıcı eylem ve söylemlere başvurmuş olması herhalde, başta AB ülkeleri olmak üzere, tüm uluslararası kamuoyuna Ege'de gerilimi tırmandıran tarafın kim olduğuna dair somut bir ipucu da vermiştir." ifadesi kullanıldı.

​Yunanistan'ın Ege meselelerinin çözümünde uluslararası hukukun önemine atıf yaptığının ancak uluslararası hukuk çerçevesinde kendi yükümlülüklerini yerine getirmeye çağrıldığında bundan kaçındığı vurgulanan açıklamada, "Muhatabımızın bu tutarsız yaklaşımına ve daimi hale gelen kışkırtıcı söylemlerine rağmen, uluslararası hukuktan doğan hak ve yükümlülüklerimize ve devlet ciddiyetine bağlılığımızdan taviz vermeyeceğimizi dünya kamuoyuna bir kere daha duyuruyoruz." ifadelerine yer verildi.

Muhabir: Ecenur Çolak

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ulvi Alacakaptan’ın anne acısı

2017-03-03 06:17 - Özel Haber

Afganistan-Pakistan sınır kapısı 18 gün sonra tekrar açıldı

2017-03-08 02:12 - Dünya

Bugün Müslüm Gürses’in ölüm yıldönümü | Müslüm Gürses kimdir?

2017-03-03 18:47 - Gündem

Peugeot Citroen grubu Alman otomobil üreticisini satın aldı

2017-03-06 15:12 - Ekonomi

Ağaoğlu'ndan kızına ikinci görkemli düğün

2017-03-05 10:22 - Magazin

Seniha Sultan’ın oğlu Sabahattin kimdir? Prens Sabahattin’in hayatı

2017-03-03 19:47 - Gündem

Survivor’da kim elenecek? Survivor eleme adayları kimler?

2017-03-06 14:17 - Magazin

Aslan Sayım 'Salıdan Salıya' Radyo Venüs'te

2017-03-07 16:32 - Magazin

Survivor Tuğçe Melis Demir kimdir? Aslen nerelidir?

2017-03-06 15:52 - Magazin

Yeşilay Haftası nedir? Yeşilay Haftası neden kutlanır?

2017-03-06 19:27 - Gündem

İlgili Haberler

Azerbaycan'dan gönderilen amfibi uçak, Manisa'da yangın söndürme çalışmalarına destek verd

12:23 - Gündem

Türkiye, yaşlı nüfus oranıyla AB ülkelerine göre daha avantajlı konumda

11:08 - Gündem

MİT, PKK/KCK'nın sözde sorumlularından Lokman İsmail'i etkisiz hale getirdi

10:52 - Gündem

Tunceli’de teröristlerin kullandığı 30 sığınak ve mağara imha edildi

10:47 - Gündem

Eski milli futbolcu Serhat Akın'a yönelik silahlı saldırıya ilişkin yakalanan 6 kişi adliyede

10:28 - Gündem

Günün Manşetleri

Azerbaycan'dan gönderilen amfibi uçak, Manisa'da yangın söndürme çalışmalarına destek verd

12:23 - Gündem

Balkan rekabet otoriteleri İstanbul'da bir araya geldi

12:18 - Ekonomi

Trabzonspor'un Ukraynalı stoperi Batagov, kulübüne katkı sağlamak istiyor

12:12 - Spor

Amerikalı Senatör Graham, Biden yönetiminin savunma alanında İsrail'le çalıştığını iddia etti

12:08 - Dünya

Adapazarı-Gebze bölgesel trenini 2,5 milyondan fazla yolcu kullandı

12:03 - Ekonomi