?>

Türkiye demansın müzikle tedavisinde 5 ülkeyle işbirliği yapıyor

Avustralya, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Norveç'le ortak yürütülen "Yaşlı Bakımında Demans ve Depresyon için Müzik Müdahaleleri Projesi" kapsamında Türkiye'deki 4 huzurevinde hastalara müzikle tedavi uygulanıyor.

Sağlık - 2 yıl önce

Ankara

Alzheimer ve demans hastalarına yönelik uluslararası bilimsel projeyle müzik terapisi uygulanan hastaların hatıralarla bağ kurması sağlanıyor.

Türkiye, "Yaşlı Bakımında Demans ve Depresyon için Müzik Müdahaleleri Projesi"ni (MIDDEL) Avustralya, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Norveç'le beraber yürütüyor.

TÜBİTAK'ın da destek verdiği Avrupa Birliği ortak projesiyle, demans ve depresyonu olan huzurevi sakinleri için grup müzik terapisi ve şarkı söylemenin etkinliğinin araştırılması hedefleniyor.

Altı ülkede toplam 100 huzurevinde en az 65 yaşındaki demans ve klinik depresyonu bulunanları kapsayan projenin Türkiye ayağı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı 4 huzurevinde yürütülüyor.

Proje kapsamında Seyranbağları Huzurevi, Ihlamur Konağı Huzurevi, Demetevler Huzurevi ve İlbilge Hatun Erinç Evi'nde çalışmalar yapılıyor.

Hastalar, müzik müdahaleleriyle altı ay boyunca takip edilirken, belirli aralıklarla kompozisyon ve stres üzerindeki biyolojik seviye de ölçülüyor. Projede elde edilen araştırma sonuçları ise 6 ülkede çalışmalar tamamlandıktan sonra yayınlanacak.

Türkiye'deki demans hastalarına yönelik müzikle tedaviyi içeren ilk bilimsel çalışma

Projenin Türkiye'deki yürütücülüğünü Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Müzikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Müzik Terapi Derneği Başkanı Burçin Uçaner Çifdalöz yapıyor.

Alzheimer hastalığında etkili olan terapi hakkında AA muhabirine bilgi veren Çifdalöz, projenin Türkiye'de demans hastalarına yönelik müzikle tedaviyi içeren ilk bilimsel çalışma olduğunu ifade etti.

Projeyle hastalara koro ve müzik terapisi müdahalesinde bulunduklarını belirten Çifdalöz, "Huzurevinde kalan 65 yaş üstündeki demans ve depresyonlu hastaya uygulanan terapiyle müzikal müdahalelerde bulunarak hastaların ruhsal durumunu iyileştirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Müzik dinlerken beynin tamamının kullanıldığını vurgulayan Çifdalöz şöyle devam etti:

"Müzikal anılar, yaşam sonuna kadar unutulmuyor. İlerleyen demans hastalığında bile hasta, o müzikal anıları unutmuyor. Müzik, hasta ile tekrar iletişim kurmanıza yardımcı oluyor. Hastanın hayatında hangi müzik varsa o müzikle terapi uygulanıyor. Hastanın 30'lu yaşlarında dinlediği müzik ile o kişinin nereli olduğunu tespit edebiliyor, buna göre tedavi uygulayabiliyoruz."

Çifdalöz, müzik terapisindeki amacın hastayı eğlendirmek olmadığını vurgularken terapistin, hastanın kişisel müzikal tercihlerini ve kültürünü araştırarak o kültürün müziğine hakim olması gerektiğine dikkati çekti.

Çifdalöz, müzik terapi müdahalelerinin üniversite düzeyinde eğitim almış bir müzik terapisti tarafından gerçekleştirilmesinin zorunlu olduğunu, eğitim almamış kişiler tarafından yapılan müdahalelerin ise zarar verebileceğini ifade etti, koro şeflerinin de proje kapsamında eğitim aldığını belirtti.

"Herhangi bir müziği açıp hastaya dinletmek, terapi demek değildir"

Projede çalışmak üzere Hollanda'dan Türkiye'ye gelen müzik terapisti Yeşim Saltık ise terapide, hastanın o anki duygu durumunu müzikle değiştirerek, anılarını ve geçmişinde karşılaştığı kişileri hatırlamasının hedeflendiğine dikkati çekti.

Saltık, "Herhangi bir müziği açıp hastaya dinletmek, terapi demek değildir. Hasta ve terapist arasında terapötik bağa ihtiyaç vardır. Bu yüzden her hastada uygulanacak müzik türü farklıdır." dedi.

Müziğin, beynin büyük bir kısmını etkilediğini ifade eden Saltık, küçük yaşlardan itibaren çalınan enstrümanların tedavide oldukça etkili olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Alzheimer dediğimizde, sadece hastalığa odaklanmamamız gerekiyor. Eğer Alzheimer hastası kişi, depresif bir ruh haline sahip ise bu durumda müzik, o kişinin duygu durumunu değiştirip duygusal destek veriyor. Müzik terapisi uyguladığımız Alzheimer hastası, müziği dinlediğinde o ana gidiyor ve o andaki olayları ve kişileri hatırlıyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Emekli polis memuru 32 yıldır vatandaşın "arzuhalini" kağıda döküyor

2022-12-01 12:18 - Çevre-Hayat

Ezine'de Gıda İhtisas OSB yükseliyor

2022-11-30 11:39 - Ekonomi

Arjantin ile Polonya, Dünya Kupası'nda son 16 turu bileti için karşılaşacak

2022-11-29 12:18 - Spor

Batı Kudüs'te bomba olabileceğinden şüphelenilen paket etkisiz hale getirildi

2022-11-26 15:18 - Dünya

Lider eşleri diplomasisiyle 34 yetim çocuk Ukrayna'dan Türkiye'ye getirildi

2022-11-24 19:22 - Dünya

Pençe Kilit Operasyonu bölgesinde 5 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

2022-11-29 17:23 - Gündem

Rize'de babalar ve çocukları tahta arabalarla yarıştı

2022-11-29 17:48 - Kültür Sanat

Ülke genelindeki narkotik operasyonlarında bir haftada 4 bin 686 şüpheli yakalandı

2022-11-28 17:09 - Gündem

Düzce'deki depremde ağır hasar alan 5 bina yıkıldı

2022-11-28 12:33 - Gündem

Düzce'deki depremin hissedildiği Sakarya'da 93 yapıda hasar belirlendi

2022-11-26 16:58 - Gündem

İlgili Haberler

Sağlık turizminde "dijital kimlik" dönemi başlıyor

15:08 - Sağlık

Yeşilay Danışmanlık Merkezi görevlileri bağımlılıkla mücadele için yoğun mesaide

14:17 - Sağlık

Romatizmal hastalıkların vücuttaki etkileri yapay zeka ile görselleştirildi

18:42 - Sağlık

İstanbul'da "Akondroplazi ile Yaşam" programı gerçekleştirildi

17:13 - Sağlık

Türk Toraks Derneğinin 28. Yıllık Kongresi 1200 bilim insanını ağırlıyor

17:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

Aydın'da bir kişinin sahipsiz köpeklerden kaçarken düşerek yaralanması güvenlik kamerasında

20:27 - Gündem

Lübnan, ateşkesin garantörü ABD ve Fransa'nın İsrail saldırılarını durdurmasını istedi

20:23 - Dünya

Osmaniye'de lokanta çalışanı, boğazına yemek kaçan müşteriyi Heimlich manevrasıyla kurtardı

19:42 - Gündem

Elazığ'da midibüsün devrildiği kazada 25 kişi yaralandı

19:08 - Gündem

Elazığ'da midibüsün devrildiği kazada 22 kişi yaralandı

18:23 - Gündem