?>

Türkiye'deki yenilenebilir enerji proje stoku, 110 bin kişilik yeni istihdam potansiyeli taşıyo

Türkiye'deki mevcut yenilenebilir enerji proje stokuyla 9,2 gigavat ilave kapasite ve 110 bin kişilik yeni istihdam sağlanabileceği öngörülüyor.

Ekonomi - 4 yıl önce

İstanbul

Ernest&Young danışmanlık şirketi tarafından Avrupa İklim Vakfının desteğiyle hazırlanan ve 47 ülkeyi kapsayan "Kovid-19 Salgınından Temiz Toparlanma: G20 Liderliği İçin Küresel Fırsat" başlıklı raporda, İngiltere, Türkiye ve Güney Afrika özelinde detaylı analizler yer aldı.

Raporda, Türkiye için ilk kez yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası yeşil bir toparlanma projeksiyonu yapıldı. Buna göre, ülkede 9,2 gigavatlık ek yenilenebilir enerji kapasitesi inşa edilmesini sağlayacak 238 proje stoku bulunuyor.

Türkiye'de kuruluma hazır olarak nitelendirilen yenilenebilir enerji proje stokunun çoğunluğunu rüzgar ve güneş enerjisi yatırımları oluşturuyor.

Söz konusu kapasite, 110 bin kişilik yeni istihdamı destekleyecek 19,4 milyar dolarlık yatırım fırsatının yanında Türkiye ekonomisinin toparlanmasını hızlandıracak ve kömür bölgelerinin dönüşümünü sağlayacak sanayi kümeleri oluşturma potansiyeline sahip güçlü bir yenilenebilir enerji tedarik zinciri fırsatı sunuyor.

Türkiye, sıfır emisyon hedeflerine katkıda bulunabilir

Kömür gibi fosil yakıt temelli sektörlerle kıyaslandığında, yenilenebilir enerji projelerinin çok daha yüksek istihdam oranıyla Türkiye'de yeşil bir ekonomik toparlanmaya katkı sunacağına işaret edilen rapora göre, kuruluma hazır yenilenebilir enerji projelerinin 110 bin kişilik yeni istihdam olanağıyla mevcut kömür madenciliğinin sağladığı istihdamın iki katı potansiyele sahip olduğu hesaplanıyor.

Belirlenen proje stokunun Türkiye'de yılda 35 milyon ton karbon emisyonunun azaltılmasını sağlayacağı, toplam emisyonları ise yaklaşık yüzde 7 azaltacağı tahmin ediliyor. Bu potansiyelin, Türkiye'nin yenilenebilir enerji ve iklim değişikliği hedeflerine ulaşması ve 2050 için net sıfır emisyon hedefi belirlemesi için fırsat oluşturacağı öngörülüyor.

Dünyada 10 milyon kişilik yeşil istihdam potansiyeli var

Öte yandan, dünya genelinde kuruluma hazır 13 bin yenilenebilir enerji projesiyle 2 trilyon dolar tutarında yatırım fırsatı bulunuyor.

Temeli atılmaya hazır bu projelerin, toplamda 1 teravatlık ek yenilenebilir enerji üretim kapasitesi ve 10 milyon kişiye yakın istihdam potansiyeli olduğu hesaplanıyor.

Uluslararası Enerji Ajansının "Net Sıfır Emisyon" raporundaki yeni petrol, kömür ve doğal gaz yatırımlarına tamamen son verilmesi gerektiği çağrısını destekleyen rapora göre, petrol ve doğal gazdan elde edilen gelirler yaklaşık yüzde 70 azalırken, 2021 itibarıyla dünya çapında yeni kömürlü santral yatırımına ihtiyaç bulunmuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Libya'dan ülkeyi diktatörlüğe geri döndürecek her türlü anayasal temele ret

2021-07-04 14:21 - Dünya

Yavruları ölen kedi, annelerini kaybeden yavrulara kucak açtı

2021-07-06 14:37 - Çevre-Hayat

'Gürbulak Sınır Kapısı'ndan ülkemize sokulmaya çalışılan 462 litre likit eroin ele geçirildi

2021-07-05 16:06 - Asayiş

ÖİB: TEİAŞ halka arz yöntemiyle özelleştirilecek, çoğunluk hissesi kamuda kalacak

2021-07-06 19:36 - Gündem

Türk sinemasının unutulmaz ismi Kemal Sunal Zincirlikuyu'daki kabri başında anıldı

2021-07-03 18:59 - Kültür Sanat

Amazon'da Jeff Bezos devri sona erdi

2021-07-05 20:39 - Gündem

Corendon Airlines, uçuş ağını genişletiyor

2021-07-02 14:21 - Yerel haber-Şirket Haber

Trakya'da çiçeklenen 'Sarı gelin' farklı renk tonlarıyla büyülüyor

2021-07-06 20:03 - Çevre-Hayat

Miami'de bir kısmı çöken 13 katlı binada ölenlerin sayısı 32'ye çıktı

2021-07-06 21:03 - Dünya

Hazar Denizi'nde patlama meydana geldi

2021-07-05 02:06 - Dünya

İlgili Haberler

IMF, ABD, Çin, Kanada ve Meksika'yı anlaşmazlıkları çözmeye ve ticareti mümkün kılmaya çağırdı

09:33 - Ekonomi

Fitch: ABD'nin tarife hamleleri agresif ticaret politikası risklerini gösteriyor

23:47 - Ekonomi

PepsiCo'nun geliri geçen yılın son çeyreğinde azaldı

20:38 - Ekonomi

Bakan Işıkhan: Belediyelerin SGK'ye olan borcu, ocak ayı itibarıyla 162 milyar liraya ulaştı

20:08 - Ekonomi

TCMB, Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı

19:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Giresun ve Konya'da eğitime bir gün ara verildi

10:33 - Eğitim

ABD'de helikopterle uçağın çarpıştığı kazada ölen 67 kişinin tamamının kalıntılarına ulaşıldı

10:32 - Dünya

ABD'nin başkenti Washington'da Elon Musk'ın hükümet üzerindeki etkisi protesto edildi

10:28 - Dünya

İstanbul'da suç örgütüne yönelik operasyonda yakalanan 11 zanlı tutuklandı

10:13 - Asayiş

Başkentte 3 katlı iş yerinde çıkan yangın kontrol altına alındı

09:38 - Asayiş