?>

'Türkiye'deki sinema birikimi dünyaya açılıyor'

Yaklaşık 8 bin film ve 46 bin kişi bilgisiyle, Türk sinemasında öncü kaynak olması hedeflenen Türk Sineması Araştırmaları internet sitesi ve arşiv veritabanı İngilizce yayınına başladı. - Anadolu Ajansı

Kültür Sanat - 8 yıl önce

İSTANBUL - MUSA ALCAN

Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Okumuş, Türkiye ve dünyadaki sinema üretimlerinin kaydını tutmayı ve değerlendirmesini yapmayı istediklerini belirterek, "Bu verilerin İngilizce olarak yayınlanmasıyla artık Türkiye'deki sinema dili ve birikimi dünyaya açılacak. Böylelikle daha geniş ve uluslararası kitlenin de bu veri tabanına ulaşması sağlanacak." dedi.

BİSAV tarafından İstanbul Şehir Üniversitesi ortaklığıyla, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün ise desteğiyle hayata geçirilen Türk Sineması Araştırmaları (TSA) internet sitesi ve arşiv veritabanı İngilizce yayınına başladı.

Okumuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakıf olarak sanatın her alanında derinlemesine çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Vakfın ilk sinema çalışmalarını disiplinler arası bir merkez olan Sanat Araştırmaları Merkezinde yürüttüğünü aktaran Okumuş, "Bu merkez, çalışmalara genel olarak sanatın teorisiyle başladı. İlk başta sinemaya dair bir yoğunlaşma yoktu ama zaman içerisinde sinemaya yönelik ilgi arttıkça, bu alanda daha tanımlanmış, tarif edilmiş çalışmalar yapılabilir diye düşündük. Böylece bir sinema odağı ortaya çıkmış oldu." diye konuştu.

Okumuş, "www.tsa.org.tr" adresinden yayın yapan projenin gelişimini ise şu sözlerle anlattı:

"Türkiye'de ve dünyada sinema ustalarının katkılarına yönelik çalışmalar yapıldı. O zamanlar, bir tür öğrenme ve birikimle tanışma süreciydi. Oradan yetişen arkadaşlar sahaya çıkmaya ve ilk denemelerini yapmaya başladılar. Daha sonra Türkiye'deki birikimi bir platform halinde bir araya getirecek ve Türk sinemasını doğrudan erişime açabilecek bir platform oluşturma düşüncesiyle TSA ortaya çıktı."

İlk çalışmalar 2010'da

Özgün bir sinema dili oluşturabilmeyi amaçladıklarını kaydeden Ahmet Okumuş, "Biz Türkiye'de ve dünyada sinema adına üretilen her ne varsa onun kaydını tutmak, değerlendirmesini yapmak, ilgili kamuoyu nezdinde bunun tartışmasını sürdürmek ve mümkünse kendi birikimimizi yeniden kazanmak istedik. Bu verilerin İngilizce olarak yayınlanmasıyla da artık Türkiye'deki sinema dili ve birikimi dünyaya açılacak. Böylelikle daha geniş ve uluslararası kitlenin de bu veri tabanına ulaşması sağlanacak. Aynı zamanda TSA projesi, Türk sinemasını kültürlerarası bir tartışma ve birikimin odağı haline getirecek." ifadelerini kullandı.

Farklı dillerde de yayın yapılacak

İngilizce yayın sayesinde kültürel etkileşimin çoğalacağını belirten Pay, şöyle konuştu:

"Bu vesileyle bizim de diğer sinema birikimlerinden elde edeceğimiz şeylerin önü açılacak. İleride farklı dillerde de hizmet sunmayı hedefliyoruz. Yavaş yavaş gidiyoruz ama doğru şeyler yapıyoruz ve sağlam adımlarla ilerliyoruz. Üyeliği şart koşmayan, bilgilerin ücretsiz edinilebildiği bir site. Türk sinemasıyla ilgili araştırma yapmak isteyen herkesin yolu bir şekilde bu siteye düşüyor. Bu veriler yorumlanmaya başladığında daha da büyük bir ilgi görecektir."

Türk sinemasında öncü kaynak olması hedeflenen sitede, 7 bin 835 film ve 45 bin 532 kişi bilgisiyle, bin 83 kitap, 250 dergi, 6 bin 427 makale, bin 322 söyleşi, 562 tez ve 56 bin 160 görsel, ziyaretçilerin kullanımına sunuluyor.

Osmanlı dönemi yayınları ve belgelerin de yer aldığı, yıllara ve türlere göre arama yapmak imkanı sunan sitede, güncel sinema haberlerine de yer veriliyor.

Sitede, kullanıcılara puanlama, yorum yapma, bilgi paylaşma gibi interaktif özellikler sunulurken, kaynaklardan arşivleme çalışmaları da bir yandan devam ediyor.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milyonda bir ihtimalin gerçek olduğu savaş: Çanakkale

2017-04-24 06:27 - Çevre-Hayat

Plakasında 'çerçeve yok' diye ceza kesildi, mahkeme cezayı iptal etti

2017-04-25 20:17 - Gündem

Ardahan'da işgalci Rus subayının çürümemiş cesedi bulundu

2017-04-26 18:08 - Çevre-Hayat

Torunu, Mehmet Akif Ersoy'un Almanya'daki ses kayıtlarını arıyor

2017-04-25 14:47 - Kültür Sanat

Berkeley Üniversitesinde 8. İslamofobi Konferansı yapılıyor

2017-04-23 17:02 - Dünya

Turkcell Superonline‘dan AKK’sız fiber internet paketi

2017-04-28 16:54 - Genel

Anadolu Efes 16 yıllık hasreti dindirmeye çok yakın

2017-04-27 14:28 - Spor

Hayatını otizmli evladının mutluluğuna adadı

2017-04-23 16:17 - Çevre-Hayat

'AKPM'nin kararını şiddetle kınıyor ve reddediyorum'

2017-04-26 13:07 - Gündem

Dink cinayetinde FETÖ delilleri iddianamede

2017-04-25 19:59 - Genel

İlgili Haberler

'Kelimeler ve Renkler' sergisi Rami Kütüphanesi'nde açıldı

19:25 - Kültür Sanat

İsrail, yazar, şair ve gazetecileri kasıtlı olarak hedef alıyor

18:02 - Kültür Sanat

Suça sürüklenen akranları için hazırlanan odayı resimleriyle renklendirdiler

14:57 - Kültür Sanat

Engelli vekilin hayatını anlatan Buğday Tanesi, uluslararası başarılarıyla gündemde

13:42 - Kültür Sanat

İstanbul'da bu hafta birçok etkinlik sanatseverlerle buluşacak

10:16 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Makau, Çin egemenliğindeki 25 yılda kumar turizmi eksenli ekonomik büyümeye tanıklık etti

11:42 - Ekonomi

Türkiye 2024'te elektrik üretiminin yüzde 22'sini hidroelektrik santrallerinden karşıladı

11:37 - Ekonomi

Kakao fiyatlarında rekor 13 bin dolara dayandı

11:33 - Ekonomi

Güney Kore'de Devlet Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Yoon, bir kez daha ifadeye çağrıldı

11:27 - Dünya

Avrasya Tüneli'nden 8 yılda 151 milyon araç geçişi yapıldı

11:23 - Ekonomi