?>

Türkiye çölleşmeyle mücadelede 'dünyayı eğitiyor'

Tarım ve Orman Bakanlığı ÇEM Genel Müdürlüğünce, küresel tehdit olan çölleşme ve erozyonla mücadele konusunda bugüne kadar 100'e yakın ülkeden 800'ü aşkın uzmana eğitim verildi.

Gündem - 5 yıl önce

Konya

Tarım ve Orman Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü, küresel tehdit olan çölleşme ve erozyonla mücadele konusunda 100'e yakın ülkeden 800'ü aşkın uzmanla bilgi, birikim ve tecrübesini paylaştı.

İklim değişikliği, kuraklık, çölleşme ve küresel ısınma, dünyanın ortak sorunları arasında gösteriliyor. Topraklarının yüzde 65'i kurak ve yarı kurak olan Türkiye ise bu sorunlardan en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, toprağı çölleşme ve erozyondan koruma konusundaki kararlılığını ise çalışmalarıyla ortaya koyuyor.

Bakanlık, Türkiye'nin prestijini artırmak ve toprağı korumak adına Birleşmiş Milletler nezdinde düzenlenen Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü etkinliklerine de ev sahipliği yaptı.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğünce ise çölleşme ve erozyonla mücadele konusunda bugüne kadar 100'e yakın ülkeden 800'ü aşkın uzmana eğitim verildi.

Genel Müdürlük, her yıl gerçekleştirilen Uluslararası Çölleşmeyle Mücadele Eğitimleri'nin 18'incisini Konya'da tamamlandı. Türkiye'nin çölleşme ve erozyona karşı bilgi, birikim ve tecrübelerinin aktarıldığı eğitimlere, 5 Türk Cumhuriyeti ve 6 Balkan ülkesinden 23 uzman katıldı.

Eğitim programı kapsamında katılımcılara, Karapınar'da kurtarılan erozyon sahası gezdirildi. Uzmanlar, sahadaki Gındam Yaylası ve Örnek Tepesi'nde gözlem yaptı.

Daha önce erozyona uğrayan ve kumlarla kaplı arazinin yapılan çalışmalarla ağaçlandırıldığını gören konuk uzmanlar, şaşkınlığını gizleyemedi.

"Ağaçlandırma çalışmaları insanlık için örnek olmalı"

Sırbistan'da çölleşmeyle mücadele görevinde bulunan uzman Sinisa Polovina, "Bizler için öğretici bir çalışma oldu. Yapılan ağaçlandırma çalışmaları insanlık için örnek olmalı." dedi.

Kazak Yana Krekova ise çalışmaları dikkatle incelediğini belirterek, "Eskiden burası erozyona uğramış ve kötü durumdaymış. Kumlar araziyi kaplamış. Şimdi ise ağaçlar var. Bitki örtüsü yerine gelmiş. Bu bizleri sevindirdi. Zaten yapılan çalışmalar, buraya ne kadar önem verildiğini gösteriyor." diye konuştu.

ÇEM Genel Müdürlüğü, eğitimlerin yanında toprakların korunmasına yönelik çalışmalarını da sürdürüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Marmaray 6 yılda 403 milyon kişi taşıdı

2019-10-29 14:30 - Ekonomi

'Şili tarihinin en büyük protestosu' 7. gününde

2019-10-26 04:12 - Dünya

Şahika Ercümen'den dünya rekoru

2019-10-28 13:52 - Spor

Metrelerce uzaklıktaki evine dönmek istiyor

2019-10-24 15:47 - Çevre-Hayat

Teknoloji girişimcileri Serathon-in Sermaye Piyasası Yazılım Maratonunda bir araya geldi

2019-10-26 17:57 - Teknoloji

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneğinden AA'ya ödül

2019-10-27 20:22 - Sağlık

29 Ekim Farkındalık Koşusu İstanbul'dan başladı

2019-10-27 17:21 - Genel

Mehmetçiğe paramotordan asker selamı yolladı

2019-10-23 17:17 - Gündem

Brexit açmazındaki İskoçya hükümeti bağımsızlık istiyor

2019-10-23 20:12 - Dünya

“Grip her yıl dünya çapında ortalama 500 bin insanın ölümüne neden oluyor“

2019-10-23 20:41 - Sağlık

İlgili Haberler

Emine Erdoğan: Dualarımız Filistin ile kalplerimiz her daim kardeşlerimizle

22:47 - Gündem

Türkiye Diyanet Vakfından Etiyopya'da 35 bin ihtiyaç sahibine ramazan yardımı

21:22 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Hollandalı mevkidaşı Veldkamp ile görüştü

19:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MGK Genel Sekreteri Okay Memiş'i kabul etti

19:02 - Gündem

Antalya Havalimanı şubatta 908 bin 822 yolcuya hizmet verdi

18:48 - Gündem

Günün Manşetleri

Emine Erdoğan: Dualarımız Filistin ile kalplerimiz her daim kardeşlerimizle

22:47 - Gündem

Türk zırhlı araçları Estonya'ya güç kattı

22:28 - Ekonomi

Irak'ta 4,8 büyüklüğünde deprem

22:22 - Dünya

Ukrayna, ABD'nin "30 günlük acil ateşkes" teklifini kabul etmeye hazır olduğunu açıkl

22:17 - Dünya

Türkiye Diyanet Vakfından Etiyopya'da 35 bin ihtiyaç sahibine ramazan yardımı

21:22 - Gündem