?>

Türkiye, AB Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na davet edildi

Türkiye, 29 Ağustos'ta Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na (Gymnich) davet edildi.

Gündem - 6 ay önce

Ankara

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, AA muhabirinin, Gymnich marjında gerçekleştirilecek görüşmelere Türkiye'nin de katılacağı yönünde AB kaynaklarında yer alan haberleri sorması üzerine durum hakkında bilgi verdi.

Keçeli, AB tarafının Türkiye'ye davette bulunduğunu ve bu aşamada, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın görüşmelere katılmak için Brüksel'e gitmesinin öngörüldüğünü belirtti.

Sözcü Keçeli, bu davetin olumlu karşılandığını ve AB'nin bir "diyalog arayışı" olarak değerlendirildiğini vurgulayarak, "Bu adımın ilişkilerimizi çıkmaza sokan 15 Temmuz 2019 tarihli AB Dış İlişkiler Konseyi kararlarının önümüzdeki dönemde tadil edilmesine zemin hazırlamasını umuyoruz. Bu davet, bölgesel ve küresel sınamalar karşısında Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerekliliğinin AB tarafından anlaşıldığına da işarettir." ifadelerini kullandı.

Söz konusu olumlu yaklaşımın Gymnich toplantıları ile sınırlı kalmaması gerektiğine işaret eden Keçeli, şöyle devam etti:

"İlişkilerde mesafe alınması için AB ile her alandaki işbirliği ve diyaloğumuzun sürekli ve sistemli bir zemine oturması ve sürdürülebilir, öngörülebilir şekilde güçlendirilmesi esastır."

Keçeli, Türkiye'nin katılım sürecinin canlandırılması başta olmak üzere, Gümrük Birliği'nin güncellenmesine ilişkin müzakerelere ivedilikle başlanması, vize serbestisi süreci, yapısal diyalog mekanizmalarının yeniden canlandırılması ve özellikle siyaset, ekonomi, ulaştırma ve enerji gibi yakın işbirliği gerektiren alanlarda yüksek düzeyli diyalogların yeniden işlevsel hale getirilmesi gibi başlıca konularda somut adımlar atılmasının gerekliliğine dikkati çekti.

Gymnich toplantıları

Türkiye'nin 5 yıl aradan sonra davet edildiği Gymnich toplantıları, AB Dışişleri Bakanlarının güncel uluslararası konularda serbestçe görüş alışverişinde bulunmaları için gayriresmi ortam sağlanmasını amaçlıyor.

Gymnich toplantıları, AB'nin dış politika ve güvenlik stratejilerinin koordinasyonunu sağlayarak, üye ülkeler arasında ortak görüş ve strateji geliştirilmesine yardımcı oluyor. Toplantılar, AB'nin ortak dış politika hedeflerini belirlemek ve uygulamak için kritik platform sunuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bedensel engelli genç, öğrencilik yaptığı üniversitede memur oldu

2024-08-17 14:43 - Çevre-Hayat

Bağdatlı saat ustası, 54 yıldır zamanı ayarlıyor

2024-08-19 11:33 - Kültür Sanat

Tutukluluğuna itiraz edilen Dilan Polat'ın tahliyesine karar verildi

2024-08-19 14:57 - Gündem

KKTC'de askeri aracın devrilmesi sonucu 12 asker yaralandı

2024-08-22 10:57 - Dünya

İsrail'in Han Yunus'a saldırılarında aralarında çocukların da olduğu 13 Filistinli öldü

2024-08-21 18:07 - Dünya

Gaziantep'te halı fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

2024-08-16 06:32 - Asayiş

Türkiye, AB Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na davet edildi

2024-08-22 12:28 - Gündem

Yazılım sektörü istihdamındaki düşüş etkisini sürdürüyor

2024-08-21 13:17 - Ekonomi

Özel mesleki ve teknik Anadolu lisesi öğrencilerine verilecek destek tutarlarında düzenleme yapıldı

2024-08-21 11:02 - Ekonomi

Hizmet üretim endeksi haziranda yıllık yüzde 1,6 arttı, aylık yüzde 1,1 azaldı

2024-08-16 11:03 - Ekonomi

İlgili Haberler

İstanbul'da etkili olan kar sürücülere zor anlar yaşattı

06:28 - Gündem

Meteorolojiden Marmara Denizi için fırtına uyarısı

06:23 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli'ye yönelik hakaret içerikli paylaşıma soruşturma

20:18 - Gündem

Depremde yıkılan Ekim Apartmanı'na ilişkin yeni bilirkişi raporu hazırlandı

19:58 - Gündem

"Asrın felaketi"nin yaşandığı bölgede 73 bin 402 deprem oldu

19:53 - Gündem

Günün Manşetleri

Gallant, Gazze'ye saldırılarda İsrailli esirlerin güvenliğini göz ardı ettiklerini itiraf etti

10:18 - Dünya

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den 6 Şubat depremlerinin ikinci yılına ilişkin paylaşım

10:13 - Siyaset

Yunanistan Sivil Koruma Genel Sekreterliği, Santorini Adası'nda olağanüstü hal ilan etti

10:13 - Dünya

Brezilya'da şiddetli yağışların yol açtığı selde 7 kişi öldü

10:07 - Dünya

Habur Gümrük Kapısı'nda 370 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

09:35 - Asayiş