?>

Turkcell'den TEKNOFEST'te canlı 5G performansı

Turkcell, Türkiye'nin en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'in açılış gününde 5G etkinliği gerçekleştirdi.

Teknoloji - 2 saat önce

İstanbul

Etkinlik kapsamında, Gebze'de Turkcell'in 5G teknolojisiyle bağlantılı bir ekskavatör iş makinesi, Adana'daki TEKNOFEST alanında bulunan 5G ile uzaktan kontrol edildi. Kontrol anlarını ziyaretçiler canlı olarak izledi.

Turkcell'in TEKNOFEST'teki bu etkinliği, 5G'nin düşük gecikme süresi ve yüksek eş zamanlılık yeteneği sayesinde, makineler arası iletişimin geldiği noktayı vurgularken 5G ile uzak mesafelerde de aynı anda birçok cihazın sorunsuz bir şekilde kontrol edilebilmesi, birçok endüstride operasyonel verimliliğin ve esnekliğin artırıldığına da dikkat çekildi.

TÜBİTAK'ın Gebze Yerleşkesi'nde bulunan açık hava laboratuvarı, otonom ve bağlantılı iş makinelerinin çeşitli senaryolarda gerçek saha koşullarında nasıl hareket ettiklerini ve çevreleriyle nasıl etkileşime girdiklerini incelemek amacıyla kurulan bir test ortamı olma özelliğini taşıyor.

Test ortamında 5G servisi Turkcell tarafından sağlanırken diğer taraftan, Turkcell, bu çalışmada yerli telekomünikasyon teknolojileri üreticisi i2i Systems'in geliştirdiği 5G çekirdek şebekesini kullanıyor.

Etkinlik sonrası açıklamalarda bulunan Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini ve uçtan uca bir 5G teknolojisinin hayatı nasıl etkileyeceğini vatandaşlara gösterdiklerini söyledi.

Koç, "Arkada görmüş olduğunuz operatörümüzün kullandığı iş makinesi şu anda burada değil. Bu operatörümüz Gebze'de buradan yaklaşık olarak 800 kilometre uzaktaki bir iş makinesini birebir kullanabiliyor. Çünkü orada da 5G altyapısı var. Biz buraya da 5G altyapısı kurduk ve bu 5G altyapısı sayesinde çok kısa mesafeli ve çok düşük gecikmelerle verileri taşıyabiliyoruz." ifadesini kullandı.

"Yeni nesil teknolojilere yönelik yatırımlarımıza yön veriyoruz"

5G teknolojisini 2026'da tüm vatandaşlara sunulacak en gelişmiş kablosuz iletişim teknolojisi olduğunu kaydeden Koç, Türkiye'nin teknolojiyi sadece tüketen değil, aynı zamanda üreten bir ülke olması gerektiğini vurgulayarak, "Yeni nesil 5G teknolojisi, yakın gelecekte birçok sektörde köklü dönüşümleri tetikleyecek. Biz de Turkcell olarak hem mobil hem fiber şebekelerimizde bu yeni nesil teknolojilere yönelik yatırımlarımıza yön veriyoruz." diye konuştu.

5G teknolojisinin sunduğu yüksek hız, kapasite ve verimliliğin Türkiye'nin teknoloji ekosistemine önemli katkılar sunacağının altını çizen Koç, şunları kaydetti:

"Bu teknolojiyle beraber yüksek kapasite, yüksek hız ama aynı zamanda, uçtan uca çok düşük gecikmeler hayatımıza girmiş olacak. Uzaktan iş makinesi kullanılması doktorların uzaktan ameliyat yapabilmesi ve vatandaşlarımızın hayatını daha da iyileştirecek servislerin kullanıma sunulmasına imkan sağlayacak. Buradan 800 kilometre uzakta olan Gebze'ye bir göz kırpmamızın 10'da 1'i kadar bir gecikmeyle bütün veriler buradan Gebze'ye gidiyor. Gebze'den de tekrar Adana'ya geliyor. 2026 itibarıyla bu tür teknolojiler hayatımıza girdikten sonra öncelikle vatandaşlarımız, sonra da sanayi başta olmak üzere, bu tür kullanımları gerçekleştirmiş olacaklar. Burada biz bir örneğini gerçekleştiriyoruz ve diyoruz ki Turkcell olarak biz 5G'ye hazırız ve 2G'de, 3G'de, 4G'de olduğu gibi 5G geldiği zaman da en iyi hizmeti Turkcell olarak biz vereceğiz."

​​​​​​​

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye ilk nükleer hizmet ihracını yaptı

2024-09-28 16:32 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani'yi kabul etti

2024-09-25 22:02 - Siyaset

Fenerbahçe Kulübünden Ergin Ataman'a tepki

2024-09-25 20:40 - Spor

Ugandalı Muhammed Ramazan, yüzündeki 5 kilogramlık kitleden Türk doktorlar sayesinde kurtuldu

2024-09-29 12:47 - Çevre-Hayat

Almanya'dan Yeni Zelanda'ya bisikletle tura çıkan genç kadın Türkiye'ye geldi

2024-09-27 12:22 - Çevre-Hayat

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Blinken'la bir araya geldi

2024-09-27 01:18 - Siyaset

İsrail basını, Nasrallah'ın öldüğü ihtimallerinin arttığı üzerinde duruyor

2024-09-28 00:13 - Medya

Mehmetçik ecdadın vatan savunmasında kullandığı Erzurum'daki tabyaları temizledi

2024-09-30 15:43 - Çevre-Hayat

Edremit Körfezi'nde eylüle veda ederken 'pastırma yazı'nda deniz keyfi yaptılar

2024-09-28 13:03 - Magazin

RAMS Başakşehir'in UEFA Konferans Ligi'ndeki rakibi Rapid Wien

2024-10-01 09:57 - Spor

İlgili Haberler

Anadolu Ajansının ürettiği "haberci drone" TEKNOFEST Adana semalarında

18:58 - Teknoloji

TEKNOFEST yeni yerli teknolojilerin milletle buluşma adresi oldu

17:07 - Teknoloji

TEKNOFEST'e katılan çocuklar "Bilim Sokağı Etkinlik Alanı"nda eğlenerek öğreniyor

16:42 - Teknoloji

Üniversite öğrencilerinin otonom çapası TEKNOFEST Adana'da sergileniyor

16:33 - Teknoloji

Bayraktar TB3 SİHA, halka açık ilk uçuşunu TEKNOFEST Adana'da yaptı

16:08 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İsrail ordusu, karadan saldırı başlattığı Lübnan'da 7 askerinin daha öldüğünü açıkladı

19:18 - Dünya

AB, havayolu şirketlerine İran hava sahasını kullanmamalarını tavsiye etti

18:57 - Dünya

İsrail: İran'ın saldırısına sessiz kalmayacağız, cevabımız acı verici olacak

18:52 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuzey Makedonya Meclis Başkanı Gaşi'yi kabul etti

18:23 - Gündem

Ağrı'da araç kazasında bir asker şehit oldu

17:58 - Gündem