?>

Türk ürünleri 'lojistik merkezleri' ile dünya pazarlarına daha kolay ulaşacak

Ticaret Bakanı Pekcan, Türk ürünlerinin dış pazarlara en hızlı ve uygun maliyetlerle ulaştırılmasını amaçlayan yurt dışı lojistik merkezlerini Afrika, Amerika, Avrupa, Rusya ve Uzak Doğu'daki stratejik bölgelerde kurmayı planladıklarını bildirdi.

Ekonomi - 4 yıl önce

Ankara

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yaptığı açıklamada, ihracatçıların tedarik ve dağıtım zincirlerinin verimliliklerini artırarak, ihraç ürünlerinin yeni pazarlara en etkin yoldan ulaştırılmasını sağlamayı hedeflediklerini ifade ederek, bu kapsamda önemli pazarlarda ihracat performansını artıracak gerekli altyapı olanaklarını oluşturmanın Bakanlığın öncelikleri arasında yer aldığını belirtti.

Bu hedef doğrultusunda yurt dışı lojistik merkezleri (YDLM) kurulması yönünde çalışmalar gerçekleştirdiklerini aktaran Pekcan, Yurt Dışı Lojistik Merkezlerin Desteklenmesi Hakkında Karar'ın da 14 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Karar uyarınca iş birliği kuruluşlarının YDLM'nin faaliyete geçirilmesine yönelik gerçekleştirecekleri kurulum, bilişim dahil yatırım, ruhsat ve izin giderlerinin 5 milyon dolar, açtıkları birimlerin kira, komisyon ve kullanım giderlerinin yıllık 3 milyon dolar, reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri, danışmanlık hizmeti alımına yönelik giderleri ve istihdam harcamalarının yıllık 700 bin dolar desteklenebileceğini bildiren Pekcan, bu merkezlerde yer alacak kullanıcıların gümrükleme, envanter yönetimi, depolama gibi lojistik giderleri için ise yıllık 100 bin dolar destek sağlanacağını kaydetti.

Bakanlıkça kapsama alınan lojistik merkezlerinin 5 yıl süresince destekleneceğine işaret eden Pekcan, son 3 yıllık ortalama kapasite kullanım oranı en az yüzde 50 olanlara 5 yıla kadar ilave süre verileceğini, toplam destek süresinin ise 10 yılı geçemeyeceğini belirtti.

Stratejik bölgelerde kurulacak, rekabet gücünü artıracak

YDLM'lerin, Türk ihraç ürünlerine ilişkin depolama, yükleme ve boşaltma, elleçleme, sevkiyat, yük birleştirme ve bölme benzeri hizmetleri sunan alanlardan oluşmasının hedeflendiğini aktaran Pekcan, şu ifadeleri kullandı:

"Türk ürünlerinin dış pazarlara en hızlı ve uygun maliyetlerle ulaştırılmasını amaçlayan yurt dışı lojistik merkezlerini, Afrika, Amerika, Avrupa, Rusya ve Uzak Doğu'daki stratejik bölgelerde kurmayı planlıyoruz. Lojistik merkezleriyle Türk ürünleri yeni pazarlara daha kolay bir şekilde ulaşabilecek. Türkiye'nin uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artıracak bu merkezlerimiz birer dağıtım merkezi görevini üstlenecek ve bu merkezler ile söz konusu bölgelere yönelik olarak sürdürülebilir ihracat artışı sağlanacak. En kısa sürede kurmayı amaçladığımız lojistik merkezlerini, ihracatçılarımızın talep ve ihtiyaçları çerçevesinde hizmet verebilecek şekilde tesis edeceğiz."

"YDLM'ler e-ihracatın geliştirilmesinde önemli rol oynayacak"

Başarılı bir e-ticaret stratejisinin temelini, rekabetçi fiyatların yanı sıra etkin bir lojistik hizmeti sunulmasının da oluşturduğuna dikkati çeken Bakan Pekcan, lojistiğin, e-ticarete yönelik stratejik fiyatlandırma ve müşteri memnuniyetinde de kilit rol oynadığını belirtti.

Ruhsar Pekcan, bu kapsamda yurt dışında kurulması planlanan lojistik merkezlerde Türk e-ticaret girişimlerinin lojistikle ilgili ihtiyaç duyabilecekleri birçok konuda hizmet ve destek sağlanmasının öngörüldüğünü de kaydederek, "Ayrıca, YDLM'ler küresel ticarette payı hızla artan e-ticaret girişimlerinin lojistik imkan ve kabiliyetlerini artırarak, başarılı birer yatırıma dönüşmesinde önemli bir role sahip olacak. Bu açıdan YDLM'ler dijitalleştirilmiş çözümlerle aynı zamanda ülkemizin e-ihracatının geliştirilmesinde ve hızlandırılmasında da önemli rol oynayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bebek şampuanları ve gargaralar Kovid-19'a karşı koruma sağlayabilir

2020-10-20 19:21 - Sağlık

Hareketsizlik kolajenin azalmasına neden oluyor

2020-10-24 13:55 - Ekonomi

CHP'nin gazeteci kökenli milletvekilleri, yıpranma hakkı kapsamının genişletilmesini istedi

2020-10-20 23:11 - Medya

Enerji alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

2020-10-22 02:04 - Politika

Bankalarda 217 milyon lira unutuldu

2020-10-24 15:16 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (Kovid-19) Toplu mekanlardan ciddi manada kaçınmak gerekiyor

2020-10-23 19:20 - Gündem

ABD'de seçim harcamaları 10,8 milyar doları bulacak

2020-10-23 14:46 - Dünya

Süper Lig'de görünüm

2020-10-20 01:54 - Spor

Siber dolandırıcıların KOBİ'leri tuzağa düşürme girişimleri devam ediyor

2020-10-19 14:47 - Ekonomi

Merkez Bankası faiz oranını sabit tuttu

2020-10-22 17:29 - Ekonomi

İlgili Haberler

Alman otomotiv sektöründe duyarlılık Mart 2022’den bu yana en düşük seviyesinde

14:47 - Ekonomi

Uluslararası finans dünyası nükleer enerjiyle yeniden ilgileniyor

14:01 - Ekonomi

Emtia piyasasına geçen ay altın, gümüş ve petrol damgasını vurdu

14:01 - Ekonomi

Türkiye'nin 10 aylık hububat ve bakliyat ihracatı 9,7 milyar dolar oldu

14:01 - Ekonomi

Rekabet Kurulu, Menarini Sağlık'a 42,1 milyon lira, Genveon İlaç'a 35,7 milyon lira ceza k

13:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Alman otomotiv sektöründe duyarlılık Mart 2022’den bu yana en düşük seviyesinde

14:47 - Ekonomi

BM İnsan Hakları Ofisi: Gazze'de öldürülenlerin yaklaşık yüzde 70'i kadın ve çocuk

14:42 - Dünya

ABD'nin California eyaletinde orman yangını nedeniyle 132 yapı yok oldu

14:33 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Artık Kıbrıs'ta federasyon meselesi kapanmıştır

14:22 - Gündem

Rekabet Kurulu, Menarini Sağlık'a 42,1 milyon lira, Genveon İlaç'a 35,7 milyon lira ceza k

13:58 - Ekonomi