?>

Türk somonu ve hamsi atıklarından elde ettikleri biyogübre domates verimini yükseltti

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesinde hayata geçirilen projede, Türk somonu ve hamsi atıklarından elde edilen biyogübrenin topraksız tarımla yetiştirilen domateslerin verimini artırdığı ortaya konuldu.

Teknoloji - 3 ay önce

Samsun

OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Sebze Yetiştirme ve Islahı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Özer başkanlığında yürütülen, "Türk somonu ve hamsi atıklarından elde edilen protein hidrolizatlarının topraksız domates yetiştiriciliğinde biyostimulant olarak kullanım olanaklarının araştırılması ve meyvelerin hasat sonrası muhafazasına etkisinin belirlenmesi" başlıklı, çevreye duyarlı ve tarımsal üretimde sürdürülebilirlik hedefleyen proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da desteklenmeye değer görüldü.

Proje kapsamında, balık unu fabrikalarındaki Türk somonu ve hamsi atıkları alınarak biyogübreye dönüştürüldü. Üniversitedeki topraksız tarım yapılan serada domates yetiştiriciliğinde, elde edilen gübre kullanılarak verim üzerindeki etkileri gözlemlendi.

Yapılan çalışmada, Türk somonu ve hamsi atıklarından elde edilen biyogübrenin topraksız yetiştirilen domateslerde meyve kalitesini ve verimini artırdığı görüldü.

Doç. Dr. Harun Özer, AA muhabirine, artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılamak için sebze üretiminin de artması gerektiğine işaret etti.

Sebze üretimi artırılırken doğanın korunması ve sürdürülebilir tarımın öneminin ön plana çıktığını belirten Özer, "Topraksız seralarda ciddi oranda girdi kullanımı var, yoğun kimyasal gübre ve ilaç kullanımı var. Biz burada da girdi kullanımı azaltmak istiyoruz. Topraksız tarımda gübre kullanımını azaltmaya yönelik çalışmalar yapmayı planladık." dedi.

Samsun'un balık üretimi ve ihracatında önemli merkezlerden biri olduğunu, en son balık unu fabrikasında değerlendirilen balıklardan geriye kalan atıkların ise çevre kirliliği oluşturduğunu anlatan Özer, şöyle devam etti:

"Özellikle Türk somonunu biz Japonya'ya bile ihraç etmekteyiz ama bu balıklarımızda önemli bir atık çıkıyor. Yüzde 55-60 civarında balıklardan atık çıkıyor ve bu atık balık unu ve hayvan yemi olarak kullanılabiliyor ama önemli bir oranda çevreye atılıyor, çevreyi tehdit ediyor ve katma değeri düşük bir ürün ortaya çıkıyor. Biz atıklardan gübre elde ederek katma değeri yüksek, çevreci, sürdürülebilir bir gübre elde etmeyi planladık. Şu ana kadar geldiğimiz noktada çok başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Özellikle Türk somonu ve hamsi atıklarından hidrolizat elde ederek Türkiye sebze üretiminin neredeyse yarısını kapsayan domates yetiştiriciliği üzerinde bunları deniyoruz. Ticari bir ürün potansiyeli olan biyogübre elde ettik. Elde ettiğimiz gübrenin verimi arttırdığı, meyve kalitesine önemli etkiler sunduğu, özellikle meyve içeriği, insan sağlığı açısından içeriğini önemli oranda arttırdığını ortaya koyduk."

Elde ettikleri gübrenin sadece domateste değil topraksız tarıma uygun bütün meyve ve sebzelerde rahatlıkla kullanılabileceğini söyleyen Özer, "Topraklı tarımda da yoğun miktarda domates yetiştiriliyor. O yüzden domatesle başladık ama tüm ürünlerde kullanılabilir. Hatta yaprağı yenen sebzeler, işte maydanoz gibi sebzeler de başka hiçbir gübre ilavesi olmadan tamamen bu gübre kullanılarak başarılı sonuçlar alabileceğinizi düşünüyorum. Çalışmanın daha birinci yılındayız, ikinci yılda yapılacak bu çalışma ve patent alma süreçleri başlayacak. Kesinlikle başarılı olacağımızı ve bu ürünü ticari olarak pazarlamak isteyen çok sayıda firmanın bu ürünü talep edeceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Özer, çalışmada Ordu Üniversitesi Fatsa Su Ürünleri Fakültesinden Doç. Dr. Koray Korkmaz'ın da yer aldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Narkoçelik-30' operasyonlarında 1,5 ton metamfetamin ele geçirildi

2024-08-03 08:47 - Asayiş

Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar, Vestel'in Rusya'ya dönmesi için devreye girdi

2024-08-05 08:18 - Özel Haber

Cavit Çağlar'ın Vestel'in Rusya'ya dönmesi için yaptığı görüşmeler son derece verimli oldu

2024-08-06 19:07 - Özel Haber

Bilal Erdoğan: İsmail Heniyye hayatını halkının özgürlüğüne adamış bir kahramandı

2024-08-03 22:28 - Gündem

Değişim ve Yükseliş Derneği, Rıza Müftüoğlu Başkanlığında kuruldu!

2024-08-08 07:48 - Özel Haber

A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın Paris 2024 çeyrek finalindeki rakibi Çin oldu

2024-08-05 00:57 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan'dan, "Erdoğan'ın Yanındayız" paylaşımı

2024-08-03 01:17 - Siyaset

Irak yargısı, terör örgütü PKK ile ilişkili 3 sözde partiyi yasakladı

2024-08-06 00:52 - Dünya

Olimpiyat Oyunları'nda erkekler çekiç atmada Kanadalı Ethan Katzberg altın madalya elde etti

2024-08-05 01:17 - Spor

İran: İsrail büyük kırmızı çizgiyi aştı, kesin olarak karşılık vereceğiz

2024-08-04 01:38 - Dünya

İlgili Haberler

Trakya Üniversitesinde antimikrobiyal yara örtüsü geliştirildi

14:37 - Teknoloji

MÜSİAD'ın "Siber Güç Türkiye 2024" zirvesi için geri sayım başladı

13:12 - Teknoloji

Baş ağrıtan dronlara karşı "ekonomik dron savar"

13:07 - Teknoloji

İTÜ öğrencilerinin ödüllü arama kurtarma robotu seri üretime hazır

11:13 - Teknoloji

Bakan Kacır: Yapay zekadan daha fazla faydalanacağız

23:22 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Beşiktaş sahasında Kasımpaşa'ya mağlup oldu

21:13 - Spor

İstanbul'da "III. Uluslararası Montessori Zirvesi" düzenlendi

21:07 - Gündem

Rusya: Ukraynalı esir askerleri vermek istemediğimiz yönündeki iddialar yalan

20:23 - Dünya

Bakan Fidan Cibuti'de temaslarda bulunuyor

20:17 - Siyaset

İngiltere'de Balfour Deklarasyonu'nun 107. yılında Filistin ile dayanışma yürüyüşü yapıldı

19:37 - Dünya