?>

Türk savunma sanayisinde hedefler "dünya devi" olmaktan geçiyor

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Dünyada ilk 10'a giren şirketlere KOBİ'lerimizin iş yapabilmesinin önemli bir aşama olacağını değerlendiriyorum. Bu yönde de çalışıyoruz." dedi.

Teknoloji - 1 yıl önce

Ankara

Türk savunma sanayisi, birçok alanda ortaya koyduğu hedeflerle Türkiye'nin bu alanda "dünya devleriyle" anılmasını amaçlıyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, SAHA İstanbul tarafından düzenlenen "savunma sanayisinin liderlik okulu" SAHA MBA'in 5. döneminde "üst düzey bürokrat ve sektör liderleri" eğitiminde ilk dersi verdi.

Sektörün ihtiyaç duyduğu lider yöneticileri yetiştirmek amacıyla gerçekleştirilen SAHA MBA Programı'nda, 2023-2024 döneminde 4 temada 52 eğitim başlığı ve temalara ek tecrübe paylaşım oturumları şeklinde verilen ek dersler ile toplamda 404 saatlik eğitim gerçekleştirilecek.

Haluk Görgün, eğitim kapsamında yaptığı sunumda, savunma ihtiyacına karşı geliştirilen çözümlerin günün teknolojik imkanlarına göre tarih boyunca çeşitlilik gösterdiğini söyledi.

Türkiye'nin savunma teknolojilerini geliştiren, üreten, ihraç eden bir ülke konumuna geldiğine işaret eden Görgün, şöyle konuştu:

"Gelinen noktada Türk savunma sanayisi yerli ve milli ürünleriyle adından her platformda söz ettiriyor, örnek alınıyor, gıptayla bakılıyor. Son 20 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere verdiği destekle yüzde 80'lere varan yerlilik oranına ulaştığımızı söyleyebiliriz. Her gün savunma alanında farklı yetkinliklerle, gelişmelerle, rekorlar kırılarak yola devam ediyoruz.

Ülkemizin yeni hedefi dünya savunma sanayisi devleri arasında yer alarak dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak ve odaklandığı üretim, gelişim, insan kaynağı, AR-GE, inovasyon, ihracat, sürdürülebilirlik gibi politikalarıyla da adını tarihe altın harflerle yazdırmak."

Son dönemdeki gelişmelerle birlikte Türk SİHA'larının farklı coğrafyalardaki etkinliğinin görüldüğüne dikkati çeken Görgün, "Savaş alanındaki doktrinlerin değiştirildiği teknolojileri üreten bir ülke konumuna geldik. Dış politikanın önemli ve etkin bir enstrümanı oldu savunma sanayisi. Dost ve müttefik ülkelerle yetkinliklerimizi paylaşarak daha geniş çerçevede sorunlara çözüm oluşturmaya çalışıyoruz." dedi.

Türk savunma sanayisinin 3500'ü aşkın firma, 850'den fazla proje, 5,5 milyar dolar ihracatıyla önemli bir yol katettiğine değinen Görgün, daha yapılacak çok şey, gidilecek çok mesafe olduğunu vurguladı. Görgün, sektörün geçen yıl yapılan teslimatların 2 katı kadar yeni sözleşme imzaladığını bildirdi.

"Göğsümüzü kabartan çalışmalar sizlerin ellerinden çıkacak"

Türk savunma sanayisi ürünlerinin güvenlik güçlerinin yurt içi ve dışındaki harekatlarında başarıyla kullanıldığını dile getiren Görgün, dost ve müttefik ülkelerin de bu ürünleri sıklıkla envanterlerine almaya başladıklarını belirtti.

Görgün, 2024 sonrasında teslim edecekleri, çalıştıkları birçok projeyi konuştuklarını, bu bağlamda uydu-uzay sistemlerinin kullanımının da yaygınlaşacağını vurguladı.

Otonom ve sürü sistemlerin geleceğin önemli gündem maddelerinden biri olacağına işaret eden Görgün, hem tedbir oluşturmak hem de bu teknolojilerde çözümler geliştirmenin önemli fırsatlar sunacağını söyledi.

Türk savunma sanayisi ürünlerinin yurt dışında kullanımı yaygınlaştıkça KOBİ'lerin dünya devi firmalara da iş yapacağına inandığını dile getiren Görgün, "Dünyada ilk 10'a giren şirketlere KOBİ'lerimizin iş yapabilmesinin önemli bir aşama olacağını değerlendiriyorum. Bu yönde de çalışıyoruz." diye konuştu.

"Türkiye, savunma sanayisi ve teknolojide yakaladığı başarıyı katbekat arttırarak devam edecek." ifadesini kullanan Görgün, "Bunda en önemli unsur da sahip olduğumuz insan kaynağı olacak. Göğsümüzü kabartan çalışmalar sizlerin ellerinden çıkacak. Açık denizlerden uzayın derinliklerine uzanan başarılar birbiri ardına gelecek." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Netanyahu, Hamas'ın esir takası önerisini reddettiğini söyledi

2024-01-21 22:53 - Dünya

CANiK'in yeni tabancası Hollywood filmlerinde de kullanılacak

2024-01-23 21:23 - Magazin

CANLI- Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'la 30 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşma kararlılığındayız

2024-01-24 21:12 - Siyaset

Trabzonspor, Kasımpaşa'yı konuk edecek

2024-01-28 09:57 - Spor

ABD'de seçmene Biden'ın sahte ses kaydı gönderildi

2024-01-24 10:53 - Dünya

İsrail’in esirlerin serbest bırakılması karşılığında Gazze’de 2 ay ateşkes teklif ettiği bildirildi

2024-01-23 00:03 - Dünya

Eksim Holding, 2024'te enerji, gıda ve girişim sermayesinde büyümeye devam edecek

2024-01-22 12:28 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Fidan, New York'ta Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü

2024-01-23 08:22 - Siyaset

Kop Dağı Geçidi'nde kar ve tipi ulaşımı aksatıyor

2024-01-27 01:38 - Çevre & Seyahat

Milan'ın kalecisi Maignan'a ırkçı tezahüratta bulunan taraftara 5 yıl men cezası

2024-01-23 08:18 - Spor

İlgili Haberler

Üniversite öğrencileri hibrit yakıtlı roket motoru geliştiriyor

12:58 - Teknoloji

Texas'ta hükümete ait cihazlarda DeepSeek ve RedNote'un kullanımı yasaklandı

11:37 - Teknoloji

Çinli yapay zeka uygulaması DeepSeek, kişisel veri güvenliği talepleriyle karşı karşıya kaldı

19:12 - Teknoloji

Duyduğuna odaklanmak kulak kaslarını hareketlendiriyor

15:37 - Teknoloji

Milli teknolojiler 15 ülkede haberleşmeye katkı sağlıyor

14:57 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Sivasspor, Sırp futbolcu Veljko Simic'i transfer etti

14:42 - Spor

Çanakkale sahillerinde müsilaj görülmeye başlandı

14:37 - Gündem

Kamu hizmeti verilecek demir yolu hatları belirlendi

14:32 - Ekonomi

Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı, 8 ay sonra yaralıların tahliyesi için açıldı

14:28 - Dünya

Halep'in Tel Susin köyündeki çimento fabrikasında teröristlerce kullanılan tünel bulundu

14:22 - Gündem