Türk savunma sanayisi NATO'ya 'akıl veriyor'

STM'nin Teknolojik Düşünce Merkezi ThinkTech tarafından NATO için özgün olarak geliştirilen Elastikiyet Karar Destek Modeli, problemlerin doğru analizi ve çözüme giden yoldaki karar alma süreçlerine katkı sağlıyor.

Ekonomi - 4 yıl önce

ANKARA (AA) - Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen Karar Destek Modeli, büyük çaplı, karmaşık problemlerin yaratacağı etkileri NATO'nun doğru analiz etmesine ve yol haritalarının belirlenmesine katkı veriyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde mühendislik, teknoloji ve danışmanlık alanlarında önemli projeler gerçekleştiren STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, yenilikçi ve özgün çözümlere imza atıyor.

STM'nin Teknolojik Düşünce Merkezi ThinkTech tarafından NATO için özgün olarak geliştirilen Elastikiyet Karar Destek Modeli, büyük çaplı, karmaşık problemlerin yaratacağı etkilerin doğru analizi ve karar vericiler tarafından çizilecek yol haritalarının belirlenmesi adına önemli bir rol üstleniyor.

STM ThinkTech'in "Sistem Dinamikleri" yaklaşımıyla geliştirdiği Elastikiyet Karar Destek Modeli, 29 Ekim 2019'da yürürlüğe giren proje kapsamında başarıyla tamamlanarak NATO Müttefik Dönüşüm Komutanlığına teslim edildi. 5 ay sürecek ve mevcut modelin bir üst versiyona yükseltileceği projenin ikinci fazı, yeni bir sözleşmeyle başlatıldı.

Şoklar karşısında izlenecek yol haritası

Karar Destek Modeli, büyük göç hareketleri, çatışma ortamının oluşması, büyük çaplı elektrik kesintileri ve doğal afetler gibi NATO tarafından belirlenen şok türlerinin gerçekleşmesi halinde, hangi alan ve altyapıların ne seviyede etkileneceğine ilişkin analiz sunuyor. Böyle bir durumun sosyal ve politik alanlar dahil olmak üzere tüm stratejik etkileri, sivil ve askeri sistem unsurlarında yaratacağı olası sonuçları ve performans değişimlerini göstererek karar vericilere kaynak ve yatırımların nasıl yönlendirileceğine dair önemli destek sağlıyor.

Yaşanan durum karşısında nasıl bir iyileşme sürecinin takip edilmesi gerektiği konusunu da işleyen model, yetkili makamların uygulayacakları eylemler ve önlemler adına karar alma süreçlerini kolaylaştırıyor.

Prestijli kurumlarla iş birliği devam edecek

STM Genel Müdürü Murat İkinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, STM ThinkTech'in savunma ve güvenlik alanlarında sürdürülebilir çözümler üretme hedefiyle çalıştığını söyledi.

STM'nin 30 yıla yaklaşan bilgi birikimi ve kabiliyetlerini hem düşünsel hem de teknolojik çıktılara ve öngörülere dönüştüren STM ThinkTech'in yalnızca yerli ekosisteme farkındalık sağlamakla kalmadığını, aynı zamanda küresel bir misyon üstlenerek kritik organizasyonlara somut çıktılar sağlayan özgün modeller de ürettiğini vurgulayan İkinci, "NATO'nun karar süreçlerine destek sağlama bağlamında özel olarak geliştirdiğimiz Elastikiyet Modeli, bu anlamda önemli bir katkı olarak öne çıkıyor. Ulusal güvenliği tehdit eden durumlar için geliştirdiğimiz çözümleri hem ulusalda hem de uluslararası alanda çeşitlendirmeye ve NATO gibi prestijli kurumlarla iş birliği yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Kurumların üstlendiği görevler ve ihtiyaçları doğrultusunda farklı senaryolara uyarlanabilecek bir sistem sunan Elastikiyet Karar Destek Modeli, hem Türkiye'de hem de uluslararası alanda güvenliğin sürdürülebilirliği adına özgün bir çözüm oluşturuyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya'dan Avrupa'ya sitem: Kuzey Kıbrıs'la ilgili yalan haberlere neden sesinizi çıkarmıyorsunuz?!

2020-01-30 07:06 - Özel Haber

Topuk dikeninin altında tümör çıkabilir

2020-01-31 13:07 - Genel

Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov ve Türk işadamı Mirmahmutoğulları ikili işbirliğini masaya yatırdı

2020-02-01 08:19 - Özel Haber

Sovyetler'de Perestrokya başlayınca “Lenin” de Kızıl Meydan'da böyle ortaya çıkmıştı!

2020-02-02 06:39 - Özel Haber

Koronavirüsüne karşı gümrüklerde ön tedbir alınacak

2020-02-02 16:17 - Gündem

AK Parti Sözcüsü Çelik: Filistin halkının taleplerinin tamamen hiçe sayıldığı bir işgal planı

2020-01-29 18:03 - Siyaset

Anadolu Otoyolu'nda zincirleme trafik kazası: 1 ölü, 19 yaralı yaralı

2020-01-31 09:27 - Gündem

Protez bacakla 'ilk adım' heyecanı yaşayan Buket öğretmen öğrencilerine kavuştu

2020-02-04 15:02 - Çevre-Hayat

PSG, Montpellier'i 5 golle geçti

2020-02-02 00:57 - Spor

Gürcistan'dan Türkiye'ye Çin'deki Gürcü vatandaşların tahliyesi için teşekkür

2020-02-01 19:02 - Dünya

İlgili Haberler

Orduların harekat seviyesini artıran milli yazılım NATO'da başarılı sınav verdi

22:28 - Ekonomi

Gıda denetimlerinde 'karekod' dönemi başladı

12:57 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Dünya ihracatından aldığımız pay büyüyor

12:25 - Ekonomi

Aşırı sıcaklar elektrik tüketimini haziranda yüzde 15 artırdı

22:23 - Ekonomi

Türkiye'nin ihracatı bu yılın ilk çeyreğinde 63,6 milyar dolar oldu

22:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Manisa'da makilik ve tarımsal alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

02:43 - Asayiş

A Milli Takım Teknik Direktörü Montella: Bugün, Türk yüreğini sahada gördük

01:37 - Spor

Galibiyet coşkusu meydanlara taştı

01:23 - Spor

Meydanlarda çeyrek final coşkusu

00:42 - Spor

Vatandaşlar Türkiye-Avusturya maçını dev ekranda izledi

00:33 - Gündem