?>

Türk müziğinin 'amiral gemisi' 190. yaşını kutlayacak

Dünyanın sayılı sanat kurumları arasında yer alan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, düzenleyeceği özel konserle müzikseverlerle buluşacak. - Anadolu Ajansı

Kültür Sanat - 8 yıl önce

ANKARA - YILDIZ AKTAŞ

Dünyanın sayılı sanat kurumları arasında yer alan, Türk müziğinin "amiral gemisi" Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 190. yaşını özel bir konserle kutlayacak.

Avrupa'da senfoni orkestralarının kurumsallaşmadığı 1826'da temelleri atılan ve Osmanlı döneminden itibaren "Türkiye'nin dünyaya açılan yüzü" konumunda bulunan CSO, kuruluşunun 190. yıl dönümü onuruna özel konser düzenleyecek.

Dünyaca ünlü şef Rengim Gökmen'in yönetimi ve piyanist Gülsin Onay'ın solistliğinde, Muammer Sun'un "Oyun Havaları", Charles Camille Saint-Saens'in "Piyano Konçertosu" ile Ludwig van Beethoven'in "6. Senfoni" eserlerinin dinleyiciyle buluşturulacağı etkinlik, 17 ve 18 Kasım'da CSO Konser Salonu'nda gerçekleştirilecek.

CSO, yıl içinde müzikolog Ersin Antep'in kaleminden, orkestranın Osmanlı ve Genelkurmay Başkanlığı arşivlerindeki kuruluş evrakı ile tüm fotoğraflarının yer aldığı, 190 yıllık tarihini anlatan yaklaşık 700 sayfalık prestij kitabı da Türkçe ve İngilizce yayımlayacak.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Müdürü Altan Kalmukoğlu, AA muhabirine, Osmanlı döneminde "Mızıka-i Hümayun" adıyla kurulan CSO'nun, bugün dünyanın en iyi senfoni orkestraları arasında yer aldığını söyledi.

Osmanlı'nın sanat konusunda yanlış tanındığını anlatan Kalmukoğlu, birçok padişahın sanatla iç içe bir hayat sürdüğünü vurguladı.

"CSO, dünyanın en önemli orkestralarından kabul edilen ve 1842'de kurulan Viyana Filarmoni Orkestrası, 1887'de kurulan Berlin Filarmoni Orkestrası ile Amerika'daki tüm orkestralardan eski." ifadesini kullanan Kalmukoğlu, bunun, Osmanlı'nın sanata verdiği önemi gösterdiğine işaret etti.

Orkestralarının, aynı zamanda tarihi yansıttığını belirten Kalmukoğlu, şunları kaydetti:

"Osmanlı'dan kurumsal olarak kalan nadir yapılardan biriyiz. Cumhuriyet döneminde daha da büyüyoruz. CSO 1926'da, Hollanda'dan alınan gemiyle, ressam, edebiyatçı ve ülkemizi temsil edecek tüm sanatçılarla, 3,5 aylık bir dünya turnesine çıkıyor. Turneyle, Türk sanatı, sanatçısı ve kültürü dünyaya tanıtılıyor. Yokluk yıllarında bile bu ülke, sanata bu kadar önem verdi. CSO, bu anlamda önemli bir misyon üstlenmiş. Bugün de dünya orkestralarıyla kıyaslandığında hem sanatçı kapasitesi hem niteliği açısından markalaşmış bir kurum. Önemli bir miras. Bu anlamda, devletin en önemli makamının ismini alan ve Türkiye'deki tüm konservatuvar ile sanat kurumlarının ana kaynağını oluşturan CSO'nun 190. yaşını kutlamanın onurunu yaşıyoruz."

Böyle bir günde vatandaşlarla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşayacaklarını dile getiren Kalmukoğlu, "Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli sanatçılardan Rengim Gökmen ve Gülsin Onay ile halkımızı buluşturacağız." dedi.

Kalmukoğlu, CSO'nun yeni konser salonunun yüzde 80'inin bittiğini, dekorasyonunun kaldığını, 2019'da tamamlanması planlanan binada daha büyük konserler düzenleyebileceklerini sözlerine ekledi.

Dünyanın en eski orkestraları arasında

CSO'nun kökleri, Sultan 2. Mahmut'un 1826'da Mehteran Bölüğü'nü kaldırıp, yerine Batılı tarzda kurdurduğu "Mızıka-i Hümayun"a kadar uzanıyor.

İstanbul merkezli Mızıka-i Hümayun, saltanatın kaldırılmasıyla "Makam-ı Hilafet Filarmoni Orkestrası" adını alarak, Atatürk'ün isteğiyle 11 Mart 1924'te Ankara'ya taşınıyor. Orkestra, hilafete son verilmesinin ardından yine Atatürk'ün emriyle 6 Nisan'da cumhurbaşkanlığı makamına bağlanıyor.

"Riyaset-i Cumhur Filarmoni Senfoni Orkestrası" ismini yıllarca kullanan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, dünyanın saygın sanat kurumları arasında yer alıyor.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

DHKP/C'nin silahlı kanat sorumlusu Sevinç Bozdağ tutuklandı

2016-11-10 19:52 - Gündem

Esra Erol, programa gelen gelin adayını kovdu

2016-11-10 17:17 - Magazin

Rakiplerine 20 gol atınca primden oldular

2016-11-13 19:17 - Spor

'Terim ve Arda, birbirleri için önemli insanlar'

2016-11-09 18:47 - Spor

Mahmutbey gişelerinde serbest geçiş dönemi başlıyor

2016-11-13 16:47 - Ekonomi

Isparta’da FETÖ soruşturmasında 1 öğretmen tutuklandı

2016-11-08 16:22 - Asayiş

Öğrencilerin sınavlara telefonla girmesi yasaklandı

2016-11-08 12:02 - Çevre-Hayat

Musul operasyonunda ilerleme sağlanamıyor

2016-11-11 16:22 - Dünya

Asya'nın ürünleri Avrupa'ya 15 günde ulaşacak

2016-11-08 21:47 - Dünya

Clinton'dan 'teşekkür' mesajı

2016-11-09 09:02 - Dünya

İlgili Haberler

Almanya'da 'Çanakkale Şehit Mektupları' sergisi açıldı

23:05 - Kültür Sanat

Rami Kütüphanesi'nde şubat ayı kitap kulübü buluşmaları başlıyor

22:28 - Kültür Sanat

Ustasının ata yadigarı 250 yıllık tezgahında sadekarlığı yaşatıyor

13:18 - Kültür Sanat

Hırvatistan'da Ara Güler'in fotoğraflarından oluşan sergi açıldı

01:13 - Kültür Sanat

Ney üflemeyi öğrenen aile birlikte sahne alacakları günün hayalini kuruyor

14:48 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Küresel askeri harcamalar geçen yıl 2,46 trilyon dolara yükseldi

17:12 - Dünya

Bayraktar TB3 SİHA'nın ilk ihracatı Endonezya'ya yapılacak

17:08 - Ekonomi

"BtcTurk ile Yeni Nesil Sahada" projesinin İstanbul etabı başladı

17:02 - Spor

Trump, Musk'ın başında olduğu DOGE'nin federal işgücü üzerindeki yetkisini artırıyor

16:57 - Dünya

Emine Erdoğan'dan Türk bilim insanlarının Antarktika'da mikroplastik tespitine ilişkin pay

16:53 - Gündem