Türk müteahhit şirketi Polimeks, Rusya'da farklı projelere de imza atmayı planlıyor

Rusya ve bağlı cumhuriyetlerde yatırım alanlarını genişletmeye yönenelen Türk müteahhit şirketi Polimeks, başta Tataristan olmak üzere farklı projelere de imza atmayı planlıyor

Özel Haber - 4 yıl önce

MOSKOVA

Türk müteahhit şirketi Polimeks'in, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nde sebze yetiştirme ile ilgili farklı projelere de imza atmayı planladığı kaydedildi.

Yerel Realnoyevremya adlı haber portalındaki habere göre, Türk şirket sebze yetiştirme konusuna ilgi duymaktadır: Çallı, Alabuga ve Nijnekamsk kentine yakın alanlarda projelerin yapılması öngörülmekte.

Haberde, "Türk müteahhit şirketi Polimeks, herkes için beklenmedik bir şekilde küçük bir ölçekte de olsa kendi tarım işini açmaya yardımcı olma talebiyle Tataristan hükümetine bir talepte bulunmuştur. Yeni yıl tatilinden sonra şirket heyeti, işbirliğinin geliştirilmesi konusundaki görüşmelere devam etmek için Kazan'a gelmiştir. Müheahhit, geçen yaz Tataristan Cumhurbaşkanı ile yeni yatırım projeleri hakkında görüşmeler başlatmış, ancak o zaman detaylar açıklanmamıştır. Şimdi ise, yayınımızın edindiği bilgiye göre, toplam 20 hektar alanlı sera kompleksi inşaatı söz konusudur. Türklerin ne yetiştirmek istedikleri bilinmiyor, ancak Türkiye’de yetiştirilen domates ve marul yerel tüketici arasında popülerdir" bilgisi verildi.

Konuyla ilgili Tataristan Yatırım Geliştirme Ajansı Başkanı Taliya Minullina ve projeden sorumlu Polimeks Genel Müdür İş Geliştirme Yardımcısı Saylan Seymen arasında görüşmelerin yapıldığına işaret edilen haberde, "Onunla birlikte görüşmeye Türk şirketinin Rusya’daki temsilcisi Umut Onmuş, ayrıca seracılık uzmanları gelmiştir. Görüşme, kapalı kapılar ardında geçmiştir" denildi.

“Polimeks proje hakkında: Daha yeni geliştirmeye başlıyoruz”

Görüşme sonrasında edinilen bilgilerde, "Türk inşaat holdingi sadece dünyanın farklı ülkelerindeki büyük altyapı tesislerini kurmakla kalmıyor, aynı zamanda paradoksal olarak göründüğü gibi sebze de yetiştiriyor - domates, salatalık, lahana." diye faaliyet alanlarının ortaya çıktığı kaydedildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Polimeks temsilcisi Cüneyt Ünal, “Başka ülkelerde bizim birçok sera kompleksimiz var. Ve ayrıca Rusya’da da kurmak istiyoruz. Şimdi imkanları değerlendiriyoruz, ama tabi ki Tataristan sınırları içinde. Uzun zaman Tataristan’dayız, Kazan Palace by Tasigo beş yıldızlı otele yatırım yaptık” dedi.

Bununla birlikte, Cüneyt Ünal’ın da itiraf ettiği gibi, Tataristan'da bir sera inşa etme fikri nispeten yakın zamanda ortaya çıkmış, kendiliğinden çıkmış, bu yüzden bu fikrin belirli bir iş projesine dönüştürülmesi gerekecek.

Cüneyt Ünal, “Bu konuyu daha yeni geliştirmeye başladık. Kendi içimizde küçük bir araştırma yapıyoruz. Tataristan’ın arazi piyasasını araştırıyoruz. Uzmanlarımızın bölgenizi araştırmasından sonra ana ofisimiz karar alacaktır. Ancak o zaman yatırımlar hakkında konuşabiliriz”, dedi.

Bununla birlikte, ileride kurulacak sera kompleksinin yaklaşık özelliklerini söylemiştir. Onun sözlerine göre ilk aşamada 5 hektarlık alan kullanılacak, daha sonra ise sera alanı 20 hektara çıkartılacaktır.

Yatırım Geliştirme Ajansı uygun alanlar bakmaktadır

Habere göre, Yatırım Geliştirme Ajansı Başkanı, Türk yatırımcılarının Tataristan’da sera inşa etme niyetlerini perspektif olarak değerlendirmektedir.

Taliya Minullina, “Şu anda proje için en uygun olacak yerler araştırılmaktadır. İlk aşamada proje, 5 hektarlık bir alanda hidroponik sistemli seraların kurulması öngörülmektedir. Şu anda nihai karar almak için tüm ayrıntılı bilgiyi topluyoruz”, dedi.

Realnoyevremya’nın edindiği bilgiye göre Türk inşaatçılar, Yar Çallı ve Alabuga banliyösündeki arazileri de değerlendirmektedir. Bu arada, Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi’ne yakınlık çok önemlidir, çünkü burada McDonald’sa sebze tedarik eden yabancı sebze işleme firmaları faaliyet göstermektedir. Ancak Türk temsilci, seranın yerleşebileceği alanlar hakkında söz etmemiştir.

Nijnekamsk seferi

Kazan’daki müzakerelerin sonunda Türk heyetinin yöneticiliği, Yatırım Geliştirme Ajansı temsilcileri eşliğinde Nijnekamsk’a sera için araziler bakmaya gitmiştir. Bu bilgiyi, İleri Sosyal ve Ekonomik Kalkınma Bölgesi (TOSER) İdaresi Başkan Yardımcısı Ayrat Şaripov doğrulamıştır.

Şaripov, “Sera kurmak için uygun olan iki arazi göstereceğiz. Araziler, “Kamskiye Polyanı” Sanayi Parkında yer almaktadır. Orada boş yerler var.” dedi.

Onun sözlerine göre Nijnekamsk, 20 hektarlık araziler hazırlamıştır. “Ancak onların ne yetiştireceklerini bilmiyoruz,” dedi. Ancak bu sanayi parkı, Nijnekamsk şehrindeki TOSER’in dışındadır, bu yüzden yatırımcılar desteklerden istifade edemeyecektir. Alternatif bir seçenek, TOSER içinde bulunmuştur.

Şaripov, “Nijnekamsk’ta iki alan göstereceğiz, bunlar TOSER’in içindedir. Onlar araziyi ya “Kamskiye Polyanı” sanayi parkından, ya da TOSER’den alabilirler. Onlara önerilen arsalar, tarımcılık amaçlı arsalardır.” dedi.

Nijnekamsk’taki görüşmelerin ne ile sonuçlandığı henüz bilinmemektedir. Ancak Polimeks temsilcisi, sadece Nijnekamsk’ın değerlendirilmediğini eklemiştir.

Cüneyt Ünal, “Biz şu anda Tataristan’daki imkânları değerlendiriyoruz, bundan önce başka bölgeleri araştırdık. Bu konuda önemli olan – arazi ve enerji kaynakları. Şimdi bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgi topluyoruz, daha sonra mali model, karlılık ve başka göstergelerini inceleyeceğiz. Bundan sonra belli olacak.” dedi.

Habere göre, Türk şirketi, büyük ölçekli rekonstrüksiyon yapılması öngörülen Kazan’ın Vahitovskiy tepesinde Espace alışveriş merkezini inşaat etme iznini Tataristan Cumhurbaşkanından almıştı. Alışveriş merkezinin inşası için tepenin ve anıtın arkasında 1.5 hektarlık alan verilmiştir.

Yatırım projesi kapsamında 67 bin m2’lik Espace çok amaçlı ticaret merkezinin kurulması ve komşu alanda bayındırlık işlerinin yapılması öngörülmektedir. Toplam yatırım tutarı açıklanmamıştır. Cüneyt Ünal, yakında projelendirme işlerinin biteceğini ve şirketin sadece inşaat iznini alması gerektiğini açıklamıştır.

Bu arada daha önce Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, Polimeks şirketinin yönetim kurulu başkanı Erol Tabanca ile bir görüşme gerçekleşmişti.

Görüşmede Tataristan’daki Polimeks firmasının yatırım projelerinin uygulanması ele alınmıştı.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türk müteahhit şirketi Polimeks, Rusya'da farklı projelere de imza atmayı planlıyor

2020-01-16 08:09 - Özel Haber

Misafirlerinin başını döndüren 'ters ev'ler yaygınlaşıyor

2020-01-14 14:37 - Çevre-Hayat

2019'da Rusya'da AvtoVAZ'ın satışları yüzde 1 arttı

2020-01-14 06:34 - Özel Haber

İdlib'de çamura batmış hüzünlü kampları çocuklar neşelendiriyor

2020-01-09 14:42 - Dünya

Kamuda branşının en büyüklerinden olan Üroloji-Üroonkoloji Merkezi şifa dağıtıyor

2020-01-11 14:57 - Sağlık

Aksa Jeneratör yönetiminde yeni dönem

2020-01-10 19:28 - Ekonomi

Hafter milislerinin yerinden ettiği Libyalılar evlerine dönmeyi bekliyor

2020-01-09 16:37 - Dünya

Yeşilçam'ın emektarlarından Demirağ vefatının 33'üncü yılında anılıyor

2020-01-13 23:57 - Gündem

Umman Sultanı Kabus bin Said, 79 yaşında hayatını kaybetti

2020-01-11 07:22 - Dünya

Irak Başbakanı Abdulmehdi: ABD'ye karşı düşmanlığımız yok

2020-01-11 19:57 - Dünya

İlgili Haberler

Rusya küresel kömür pazarını kaybetmeye başladı

18:08 - Özel Haber

Rusya Dışişleri Sözcüsü Zaharova, Andrey Karlov Vakfı etkinliğinde konuştu

17:47 - Özel Haber

Kremlin: Putin'in Türkiye'yi ziyaret etme sözü yürürlükte

18:16 - Özel Haber

Moskova'nın en elit projeleri Türk ANTTEQ şirketine emanet

17:53 - Özel Haber

Rusya ve Türkiye, banka havaleleriyle ilgili sorunların çözümüne yönelik seçenekleri görüşüyor

18:08 - Özel Haber

Günün Manşetleri

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında son 48 saatte 120 Filistinli yaşamını yitirdi

13:02 - Dünya

Fenerbahçe'de teknik heyet ve futbolcular sağlık kontrolünden geçti

12:57 - Spor

Kervansaray Dağları eteğinde arıcılık yapan kadın girişimci arı sütü üretimini artırdı

12:53 - Ekonomi

Başkentte belediye ekiplerinin temizlediği evden 2 kamyon çöp çıktı

12:48 - Gündem

"Sakin kent" Akyaka, bayram tatilini hareketli geçirdi

12:42 - Gündem