?>

Türk mühendislerden "metaverse"de 10 Kasım anması

Sanal etkinlik uygulaması XperExpo ile 10 Kasım'da fiziksel olarak Anıtkabir'de olamayanlar için sanal model geliştirildi.

Teknoloji - 2 yıl önce

Ankara

Türk mühendisler, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım'da fiziksel olarak Anıtkabir'de olamayanlar için metaverse ortamında özel bir etkinliğe imza atacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, sanal ve gerçek dünyayı buluşturan, teknolojinin sunduğu imkanlarla dijital bir evren oluşturan metaverse dünyasında, 10 Kasım'a ilişkin organizasyon düzenlenecek.

Her 10 Kasım'da olduğu gibi Anıtkabir bu yıl da Atatürk'ü özlem ve saygıyla ananlarla dolup taşacak. Fiziksel olarak Anıtkabir'de olamayanlar ise ziyaretlerini metaverse ortamında yapabilecek.

Dünyanın ve Türkiye'nin dört bir yanından etkinliğe katılacak ziyaretçiler, oluşturacakları avatarları ile saat 09.05'te saygı duruşunda bulunacak. İstiklal Marşı "metaverse semalarından" da duyulacak. Metaverse ortamında kalpler Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk için atacak.

30 Kasım'a kadar ziyarete açık

Anıtkabir’in sanal modeli, BİTES Savunma Havacılık ve Uzay Teknolojileri tarafından 2019'da geliştirme faaliyetlerine başlanan 3B sanal etkinlik uygulaması XperExpo ile oluşturuldu.

Uygulama içerisinde kendi avatarlarını oluşturabilen kullanıcılar, sanal dünyada da Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesini ziyaret edebilecek.

Avatarlarını dilediği gibi özelleştirebilen kullanıcılar, diğer ziyaretçilerin avatarlarıyla da etkileşime geçme imkanına sahip olabilecek. Kullanıcılar diledikleri kişilerle eş zamanlı olarak Anıtkabir'i ziyaret edebilecek. Etkinliğe katılan ziyaretçiler sanal ortamda oluşturulan Atatürk fotoğraflarının yer aldığı odayı gezebilecek.

Etkinliğe katılmak isteyen ziyaretçiler "https://bitesevent.xperexpo.com/register" adresinden ücretsiz kayıt yaptırarak bu deneyimden yararlanabilecek.

10 Kasım'da sanal dünyada da XperExpo ile kapılarını açacak Anıtkabir, 30 Kasım'a kadar ziyaretçilerini bekliyor olacak.

BİTES Genel Müdürü Uğur Coşkun, etkinliğe ilişkin, "Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e saygı ve sevginin en güzel yaşandığı yer Ata'nın kabri Anıtkabir olsa da gidemeyen ziyaretçiler sanal dünyadaki etkinlikle bir nebze de olsa Atatürk'e duyduğu hasreti giderebilecek." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

2022-11-09 09:09 - Ekonomi

Bakan Kasapoğlu'ndan milli eskrimciler için tebrik mesajı

2022-11-07 11:13 - Spor

İtalya'nın Adriyatik kıyısında 5,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi

2022-11-09 13:29 - Dünya

KİT'lerin 2023 yılı personel alım usulleri belirlendi

2022-11-05 11:04 - Gündem

Azerbaycan'da Karabağ Zaferi'nin 2. yılı kutlanıyor

2022-11-08 10:56 - Dünya

Bolsonaro, destekçilerine yol kapatma eylemlerini durdurma çağrısı yaptı

2022-11-03 03:54 - Dünya

Tasarruf finansman sektörünün 2023 sektör büyüklüğü hedefi 75 milyar TL

2022-11-04 15:53 - Ekonomi

Bodrum'da biri ağzında oyuncak köpekle mağazadan çıkan köpekler güvenlik kamerasına yansıdı

2022-11-04 18:55 - Gündem

İlk kez bir insana laboratuvarda üretilen kan nakledildi

2022-11-07 11:48 - Sağlık

Akdeniz Üniversitesinde 40 yılda 6 binden fazla organ nakli yapıldı

2022-11-08 12:02 - Sağlık

İlgili Haberler

ATAK helikopterlerinin Van Gölü semalarındaki uçuşu sosyal medyada beğeni topladı

17:23 - Teknoloji

Türksat yeni "yerli uydu" projesi için çalışmalara başladı

11:43 - Teknoloji

Uzmanından "yapay zeka okuryazarlığı artırılmalı" önerisi

14:18 - Teknoloji

TEKNOFEST birincisi üniversite öğrencileri kamikaze dron tehdidine karşı sistem geliştirdi

12:17 - Teknoloji

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, Piaggio P180'nin pilot koltuğunda

23:47 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor