?>

Türk mobilya üreticileri pazar payını artırmak için dünyayı geziyor

Mobilya Dernekleri Federasyonu Başkanı Güleç, "Geçen hafta Milano'daydık, ondan önceki hafta Çin'deydik, önümüzdeki hafta ABD'de olacağız." açıklamasını yaptı.

Ekonomi - 6 saat önce

Bursa

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Bursa'nın İnegöl ilçesinde katıldığı bir fuarda AA muhabirine, dünyadaki savaşlar, ekonomik durum ve yeni ticari rollere karşın Türkiye mobilya sektörünün ihracata devam ettiğini söyledi.

Türkiye'deki 45 bin mobilya üreticisinden 20 bininin direkt ihracat yaptığı bilgisini veren Güleç, mobilya sektörünün 213 ülke, özerk ve serbest bölgeye ihracat yaptığını anlattı.

Mobilya ihracatçısının hiç durmadan çalıştığını belirten Güleç, "Geçen hafta Milano'daydık, ondan önceki hafta Çin'deydik, önümüzdeki hafta ABD'de olacağız. İlk sıralarda Irak, Almanya ve ABD olmak üzere önemli ülkelere ihracat yapıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin, dünyanın 7'nci büyük mobilya ihracatçı ülkesi olduğuna işaret eden Güleç, şunları kaydetti:

"Türk mobilyası, artık dünyada bir marka. Türkiye tarzı konseptler geliştirdiğimiz için yolumuza devam ediyoruz. Dinamik bir sektör. Bizim 2030 hedefimiz, 12 milyar dolar ihracat. Geçen sene 4,6 milyar dolar ihracat yaptık. Bu sene 5 milyar doların üzerinde ihracat hedefimiz var. Türkiye, dünya ticaretinden daha fazla pay alacak. Türkiye, mobilya tasarlıyor, üretiyor ve Türk markası olarak ihraç ediyor. Hiçbir ülkenin fasoncusu değiliz. Bugün bu, çok önemli bir övünç kaynağı. Kendi markalarımızla ihracat yapıyoruz. Bu üretici firmalarımız, gayet başarılı. Dünyanın her yerinde Türkiye mobilya markaları, mağazaları var. Bu da bize gurur veriyor. Çok kısa sürede hedefimiz, dünyanın ilk 5 mobilya ihracatçısı arasında yer almak. Rakip ülkeler, ölçek büyüklüğünü yakalamış Çin, Vietnam, Polonya, Almanya ve İtalya gibi ülkeler. Bizim bu ülkeleri aşma potansiyelimiz var."

Güleç, Türkiye mobilya sektörünün 20 yıl önce dünyada 30'uncu sıranın da altında olduğuna dikkati çekerek, "2014 sonunda Türkiye ihracatından yüzde 0,7 pay alıyorduk. Bugün Türkiye'nin bütün ihracatından yüzde 2 pay alıyoruz. Dünya mobilya ticaretinden 10 yıl önce yüzde 0,5 pay alırken bugün yüzde 2 pay alıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Türkiye bir mobilya tasarım ülkesi"

Son 20 yılda ithalatı azaltırken bir yandan ihracatı artırdıklarını vurgulayan Güleç, "Bütün ham maddeleri hesapladığımızda, son 20 yılda 40 milyar dolar dış ticaret fazlası vermişiz. Ülkeye böyle bir katkımız var. İhracatımızın yüzde 50'sini AB ülkelerine yapıyoruz. ABD'ye hedefimiz, 2030 yılında 1 milyar dolar ihracat yapmak. Orada çok başarılıyız ama ABD'ye odaklanırken gelişmiş, gelişecek olan ülkeler, özellikle şu anda yükselmekte olan Afrika pazarlarını, bir yandan Asya pazarlarını da unutmuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin bir mobilya tasarım ülkesi olduğunu vurgulayan Güleç, metal, plastik, ahşap, tekstil, deri, mermer gibi malzemelerin kullanıldığı sektörün çeşitlilik anlamında da dünyanın 4. sırasında olduğunu dile getirdi.

Dünya standartlarında mobilya ürettiklerini aktaran Güleç, şöyle devam etti:

"Markalarımız dünyanın her yerinde bayi bulabiliyor, mağaza açıyor ama dünyada da durgunluğa karşı, koruma tedbirlerine karşı da bizim daha fazla rekabetçi olmamız gerekiyor. Ham maddedeki pahalılığın önüne geçmek gerekiyor. Enflasyon kur dengesiyle ilgili bir çalışmada dezavantajlı duruma düşüyoruz, pahalılaşıyoruz. Bu pahalılaşma, pazarda diri durmamızın önünde bir engel. Bunu daha fazla tasarım, inovasyon, pazarlama yaparak aşmaya çalışıyoruz. Ürünümüzü daha kıymetli hale getirerek, sürdürmeye devam ediyoruz. Asya ülkelerindeki rekabetimiz, artık Avrupa'daki mobilya üreticilerine karşı daha güçlü olabilmemiz için ham madde fiyatlarının bu kadar yüksek olmaması gerektiğini söylüyoruz."

Güleç, inovasyon, teknoloji ve tasarımla sektörün büyüdüğünü, yapay zekayı pazarlamada da tasarımda da mobilyanın servisinde ve mekana uyumunun önceden görülmesinde de kullandıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin yerli ve milli uydusu Türksat 6A bugün hizmete alınacak

2025-04-21 00:08 - Teknoloji

Siirt'te yaralı kızıl şahin koruma altına alındı, ayı yavrusu sütle beslenip doğaya salındı

2025-04-20 10:48 - Çevre-Hayat

Yenidoğanlar için 'Ten Tene Temas Projesi' tüm Türkiye'de uygulanacak

2025-04-20 10:33 - Sağlık

NBA'de ilk play-off maçına çıkan Alperen Şengün'ün 26 sayısı Rockets'ın galibiyetine yetmedi

2025-04-21 10:42 - Spor

Türkiye aort ameliyatlarında dünya standartlarında

2025-04-17 11:52 - Sağlık

ABD'li müzik grubu Green Day, Hz. İsa'ya yazılan şarkıyı Filistinli çocuklar için uyarladı

2025-04-14 18:27 - Magazin

Ziraat Türkiye Kupası'nda yarı final maçlarını yönetecek hakemler açıklandı

2025-04-21 13:33 - Spor

"Köylüler eve dönsün, göçerler yaylaya çıksın" diye dozer boyunu aşan karla mücadele

2025-04-21 14:08 - Çevre-Hayat

Papaların ölümünden sonra süreç nasıl işliyor?

2025-04-21 13:07 - Dünya

NYT: ABD Savunma Bakanı Hegseth, bir Signal grubunda daha Yemen saldırısının ayrıntılarını paylaştı

2025-04-21 08:02 - Dünya

İlgili Haberler

Borsa günü yükselişle tamamladı

18:37 - Ekonomi

Trump'ın politikaları dolara kan kaybettiriyor

14:37 - Ekonomi

Marmarabirlik, üreticiye son ödemelerini 25 Nisan'da yapacak

12:37 - Ekonomi

Türkiye'nin şubat ayı uluslararası yatırım pozisyonu verileri açıklandı

11:53 - Ekonomi

Mart ve nisan yağışları hububata olumlu yansıdı

11:27 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Tuzla'da D-100 kara yolunun Ankara istikameti yarın 22.00'den itibaren 12 saat trafiğe kap

20:33 - Gündem

Rusya Devlet Başkanı Putin: Ukrayna ile ateşkese olumlu bakıyoruz

20:33 - Dünya

MHP, Bahçeli'nin yürüyüş esnasındaki görüntülerini paylaştı

20:23 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun ile görüştü

20:21 - Gündem

"Yenidoğan çetesi" davasının dördüncü duruşması yarına ertelendi

20:20 - Gündem