?>

Türk hekimlerin beyin cerrahisinde geliştirdiği teknik literatüre girdi

Türk hekimlerin beyin cerrahisinde uyguladıkları yeni cerrahi teknik sayesinde, ameliyat sonrası ortaya çıkabilecek beyin-omurilik sıvısı (BOS) kaçağının büyük ölçüde önlendiği bildirildi.

Sağlık - 1 ay önce

Ankara

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi kliniğinde açık beyin ameliyatları sonrası görülmesi olası BOS kaçağını sonlandıran cerrahi teknik, Amerikan Beyin ve Sinir Cerrahları Birliğinin Neurosurgical Focus dergisinin şubat sayısının kapağına taşındı.

Dergide yayımlanan çalışmada Doç. Dr. Onur Özgüral sorumlu yazar olarak yer aldı.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğinden Dr. Öğretim Üyesi Eyüp Bayatlı, "Duraplastide Katlantı Tekniği"ne ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.

Açık beyin ameliyatlarında olası BOS kaçağı sorununun tüm dünyada beyin cerrahisinde yaygın ve önemli bir problem olduğunu belirten Bayatlı, "Beyin zarlarını dikerken kullandığımız geleneksel bir teknik var. Bu tekniğe rağmen belli hastalarda beyin-omurilik sıvısı kaçağının olduğunu tespit ediyorduk." dedi.

Özellikle beynin arka kısmında yapılan açık ameliyatlarda sıvı kaçağını gözlemledikleri hastalar olduğunu ifade eden Bayatlı, bu sorunu aşmaya yönelik klinik olarak farklı bir teknik geliştirdiklerini ve bunu belli hastalarda uyguladıklarını söyledi.

Bayatlı, "Hastalarda hiç kaçağın olmadığını tespit ettik. Bunu da bir yayına dönüştürdük. Şubat ayında Amerikan Beyin Cerrahları Birliğinin resmi dergilerinden biri olan Neurosurgical Focus dergisine kabul edildi. Aynı zamanda derginin ilgili sayısında kapağa seçildi. Yine aynı kuruluş tarafından, söz konusu tekniği ve çalışmayı sunmak üzere bir programa davet edildik. Böylece dünya çapında tanıtılan ve sunulan bir makale olarak duyuruldu." diye konuştu.

"Her beyin cerrahisi uzmanı tarafından uygulanabilecek bir yöntem"

Dr. Eyüp Bayatlı, hastalarda, geleneksel yöntemle yapılan ameliyatlarda ortaya çıkabilen BOS kaçağının nedenlerinin dünya genelinde tartışılan bir konu olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bizim gözlemlerimiz bunu nasıl aşabiliriz ve üstesinden nasıl gelebiliriz şeklindeydi. Buna yönelik önce deneysel çalışmaları kliniğimiz bünyesinde gerçekleştirdik ardından bunu hastalara uygulamaya başladık. Burada herhangi bir ek malzeme kullanmıyorsunuz. Katlantı tekniği olarak adlandırdığımız cerrahi yöntem, beynin dış zarını onarmak üzere geliştirilen bir cerrahi yöntem, dikiş tekniğinden ibaret. Herhangi bir ek maliyet olmadan ve ek bir teknoloji kullanmaya gerek kalmadan dünyanın her yerinde ve her beyin cerrahisi uzmanı tarafından uygulanabilecek bir yöntem şeklinde geliştirmiş olduk."

BOS kaçağı menenjite yol açabiliyor

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisinde 5 yılda 2 bin 500 hastada yapılan açık beyin ameliyatlarını incelediklerini anlatan Bayatlı, "Kliniğimiz bünyesinde geliştirdiğimiz tekniği uyguladığımız hastalarda BOS kaçağının olmadığını görmek çok önemli." ifadelerini kullandı.

Açık beyin ameliyatları sonrasında oluşma ihtimali olan sıvı kaçağı sorununu belirli yöntemlerle aşmaya çalıştıklarını aktaran Bayatlı, şöyle devam etti:

"Öncelikle kesi yerine yapılan belli manipülasyonlarla bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Bazı hastaları hastaneye yatırarak ilaç tedavisi ile ya da gerekli hallerde drenaj sistemlerinin yardımı ile söz konusu kaçağı azaltmaya ve sonlandırmaya çalışıyoruz. Bunun önemi şu, sıvı kaçağı devam eder ve uygun bir şekilde yönetilmezse menenjit gibi çok ciddi bir beyin zarı enfeksiyonuna neden olabiliyor. Bu durum hem maddi olarak hem de sakatlık ve ölüm riski gibi sonuçları olması nedeniyle hasta açısından ciddi yükleri olan bir problem. Geliştirdiğimiz tekniğin bu problemi önlemek ve gerektiğinde çözmek için önemli bir gelişme olduğunu düşünüyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Begay ile telefonda görüştü

2025-02-28 23:17 - Siyaset

AB Yüksek Temsilcisi Kallas: ABD ile herhangi bir kavga ya da savaş başlatmamaya çalışıyoruz

2025-02-27 21:22 - Dünya

16 yaşındaki Ediz, Prag Uluslararası Satranç Festivali'nde mücadele edecek

2025-02-25 12:27 - Spor

Ramazan ayında 'kalbi ve manevi ibadete geçmeyi önceleyin' tavsiyesi

2025-02-25 13:02 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Mısır'da 'Ramazan fenerleri' geleneği asırlardır yaşatılıyor

2025-02-28 12:33 - İslam-Hayat - Şevval 1446

ABD-Ukrayna anlaşmasında Rusya'nın elindeki Ukrayna madenlerinin akıbeti merak konusu

2025-02-28 15:08 - Dünya

Almanya'da 19 Türk kökenli aday milletvekili seçildi

2025-02-24 09:47 - Dünya

Türkiye'nin ilk "İklim Kanunu Teklifi", TBMM Çevre Komisyonunda

2025-02-26 15:07 - Siyaset

BM İnsan Hakları Konseyinin 58. Oturumu Cenevre'de başladı

2025-02-24 14:43 - Dünya

Türkiye, 2024'te OECD'nin en hızlı büyüyen iki ekonomisinden biri oldu

2025-02-28 13:33 - Ekonomi

İlgili Haberler

Minik İkra'nın yemek borusundaki madeni para çıkarıldı

13:08 - Sağlık

Bursa'daki Yeşilay Rehabilitasyon Merkezi bağımlılıktan kurtulamayanlara umut oluyor

13:03 - Sağlık

Zona aşısı olan yaşlıların demansa yakalanma riski yüzde 20 azalıyor

12:57 - Sağlık

Solunum yolu enfeksiyonunu atlatanlar kalp gribine yakalanabiliyor

12:48 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından tüberküloz hastalarına yakın takip

12:47 - Sağlık

Günün Manşetleri

ABD'de işten çıkarmalar martta DOGE etkisiyle yüzde 60 arttı

18:38 - Dünya

AB, Ukrayna'ya "kısa vadede" 2 milyon mermi sağlamayı hedefliyor

18:33 - Dünya

KARDEMİR'in temelinin atılması ve Karabük'ün kuruluşunun 88. yılı kutlanıyor

18:32 - Ekonomi

Fransa: İster Batı Şeria'da ister Gazze'de olsun, her türlü ilhaka karşıyız

18:28 - Dünya

Norveç'e göre, ABD'nin yeni gümrük tarifeleri NATO'nun 2. maddesini ihlal edebilir

18:23 - Dünya