?>

Türk hekimlerin beyin cerrahisinde geliştirdiği teknik literatüre girdi

Türk hekimlerin beyin cerrahisinde uyguladıkları yeni cerrahi teknik sayesinde, ameliyat sonrası ortaya çıkabilecek beyin-omurilik sıvısı (BOS) kaçağının büyük ölçüde önlendiği bildirildi.

Sağlık - 2 ay önce

Ankara

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi kliniğinde açık beyin ameliyatları sonrası görülmesi olası BOS kaçağını sonlandıran cerrahi teknik, Amerikan Beyin ve Sinir Cerrahları Birliğinin Neurosurgical Focus dergisinin şubat sayısının kapağına taşındı.

Dergide yayımlanan çalışmada Doç. Dr. Onur Özgüral sorumlu yazar olarak yer aldı.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniğinden Dr. Öğretim Üyesi Eyüp Bayatlı, "Duraplastide Katlantı Tekniği"ne ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.

Açık beyin ameliyatlarında olası BOS kaçağı sorununun tüm dünyada beyin cerrahisinde yaygın ve önemli bir problem olduğunu belirten Bayatlı, "Beyin zarlarını dikerken kullandığımız geleneksel bir teknik var. Bu tekniğe rağmen belli hastalarda beyin-omurilik sıvısı kaçağının olduğunu tespit ediyorduk." dedi.

Özellikle beynin arka kısmında yapılan açık ameliyatlarda sıvı kaçağını gözlemledikleri hastalar olduğunu ifade eden Bayatlı, bu sorunu aşmaya yönelik klinik olarak farklı bir teknik geliştirdiklerini ve bunu belli hastalarda uyguladıklarını söyledi.

Bayatlı, "Hastalarda hiç kaçağın olmadığını tespit ettik. Bunu da bir yayına dönüştürdük. Şubat ayında Amerikan Beyin Cerrahları Birliğinin resmi dergilerinden biri olan Neurosurgical Focus dergisine kabul edildi. Aynı zamanda derginin ilgili sayısında kapağa seçildi. Yine aynı kuruluş tarafından, söz konusu tekniği ve çalışmayı sunmak üzere bir programa davet edildik. Böylece dünya çapında tanıtılan ve sunulan bir makale olarak duyuruldu." diye konuştu.

"Her beyin cerrahisi uzmanı tarafından uygulanabilecek bir yöntem"

Dr. Eyüp Bayatlı, hastalarda, geleneksel yöntemle yapılan ameliyatlarda ortaya çıkabilen BOS kaçağının nedenlerinin dünya genelinde tartışılan bir konu olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bizim gözlemlerimiz bunu nasıl aşabiliriz ve üstesinden nasıl gelebiliriz şeklindeydi. Buna yönelik önce deneysel çalışmaları kliniğimiz bünyesinde gerçekleştirdik ardından bunu hastalara uygulamaya başladık. Burada herhangi bir ek malzeme kullanmıyorsunuz. Katlantı tekniği olarak adlandırdığımız cerrahi yöntem, beynin dış zarını onarmak üzere geliştirilen bir cerrahi yöntem, dikiş tekniğinden ibaret. Herhangi bir ek maliyet olmadan ve ek bir teknoloji kullanmaya gerek kalmadan dünyanın her yerinde ve her beyin cerrahisi uzmanı tarafından uygulanabilecek bir yöntem şeklinde geliştirmiş olduk."

BOS kaçağı menenjite yol açabiliyor

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisinde 5 yılda 2 bin 500 hastada yapılan açık beyin ameliyatlarını incelediklerini anlatan Bayatlı, "Kliniğimiz bünyesinde geliştirdiğimiz tekniği uyguladığımız hastalarda BOS kaçağının olmadığını görmek çok önemli." ifadelerini kullandı.

Açık beyin ameliyatları sonrasında oluşma ihtimali olan sıvı kaçağı sorununu belirli yöntemlerle aşmaya çalıştıklarını aktaran Bayatlı, şöyle devam etti:

"Öncelikle kesi yerine yapılan belli manipülasyonlarla bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Bazı hastaları hastaneye yatırarak ilaç tedavisi ile ya da gerekli hallerde drenaj sistemlerinin yardımı ile söz konusu kaçağı azaltmaya ve sonlandırmaya çalışıyoruz. Bunun önemi şu, sıvı kaçağı devam eder ve uygun bir şekilde yönetilmezse menenjit gibi çok ciddi bir beyin zarı enfeksiyonuna neden olabiliyor. Bu durum hem maddi olarak hem de sakatlık ve ölüm riski gibi sonuçları olması nedeniyle hasta açısından ciddi yükleri olan bir problem. Geliştirdiğimiz tekniğin bu problemi önlemek ve gerektiğinde çözmek için önemli bir gelişme olduğunu düşünüyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye terörle mücadele konusunda dünyanın en güçlü ülkesidir

2025-03-01 20:52 - Siyaset

TUSAŞ'taki terör saldırısında şehit olan mühendis Ekici'nin adı Balıkesir Üniversitesinde

2025-02-24 19:07 - Çevre-Hayat

ABD'nin Phoenix kentinde Ahıska Türkleri yeni mescit binalarının açılışını gerçekleştirdi

2025-02-25 11:23 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Vatikan: Papa'nın sağlık durumu kritik olmasına rağmen hafif bir iyileşme gözlemleniyor

2025-02-24 21:42 - Dünya

Almanya'da 19 Türk kökenli aday milletvekili seçildi

2025-02-24 09:47 - Dünya

TFF'nin Fair-play ve sosyal sorumluluk ödüllerinin kazananları belli oldu

2025-02-23 12:48 - Spor

YSK, illerin milletvekili sayılarını belirledi

2025-02-26 04:35 - Siyaset

Dünyanın dört bir yanından Müslümanlar, Ramazan ayının ilk gün iftarını yaptı

2025-03-02 10:53 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ramazan öncesinde vatandaşlarımızın mağdur olmaması için gereken her türlü tedbiri alıyoruz

2025-02-24 20:02 - Siyaset

Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa'dan Ramazanın müjdecisi hilal görüldü

2025-02-28 21:33 - İslam-Hayat - Şevval 1446

İlgili Haberler

Çapraz böbrek nakliyle diyalizden kurtulan küçük Ayşe çifte bayram yaşadı

16:23 - Sağlık

Hasta çocuklar sınıflara dönüştürülen hastane odalarında eğitimlerinden geri kalmıyor

14:28 - Sağlık

DSÖ: 5,7 milyon kişinin açlık yaşadığı Haiti, kötüleşen halk sağlığı durumuyla karşı karşıya

19:08 - Sağlık

"Grip, kalp hastalıklarına sebep olabilir" uyarısı

13:53 - Sağlık

Çörek otu yağının radyoterapi ve kemoterapiyle kanser hücrelerini öldürdüğü tespit edildi

11:42 - Sağlık

Günün Manşetleri

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, ABD Hazine Bakanı Bessent ile görüştü

06:32 - Ekonomi

Denizli'de 3,9 büyüklüğünde deprem

04:01 - Gündem

İngiltere, Fransa, Almanya ve Ukrayna, ABD Başkanı Trump'ın barış planına desteğini yineledi

03:42 - Dünya

Trump, Çin'le anlaşana kadar yüzde 145'lik tarifenin indirilmeyeceğini belirtti

02:48 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kağıthane'de vatandaşlarla bir araya geldi

02:02 - Siyaset