?>

Türk havlu ihracatında hedef 1 milyar dolar

Dünyanın 165 ülkesine ihraç edilen Türk havlusuna getirilecek standartlarla birlikte ihracatın 1 milyar dolara yükseltilmesi hedefleniyor.

Ekonomi - 7 yıl önce

DENİZLİ - Sebahatdin Zeyrek

Dünyanın 165 ülkesine havlu ihraç eden ve Türk havlu ihracatının yüzde 70'ini karşılayan Denizli'de sürdürülen kaliteye dönük çalışmalarla markalaşma yolunda önemli adımlar atılıyor.

"Turkish Towels" konseptini geliştirerek çeşitli ülkelerde tanıtım çalışmalarını sürdüren ihracatçılar, havluya getirilecek belirli standartlarla üreticinin satışlarını artırmasını hedefliyor.

Havluların suya dayanıklılık, ağırlık, deterjana verdiği tepki, suyu emme süresi, kalınlık, incelik, kullanılacak iplik ve pamuğun cinsine göre yapılacak testlerin ardından ürünlerin standardı belirlenecek.

"En önemli 3-4 oyuncudan biriyiz"

Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünyada ev tekstili ve havluda en önemli 3-4 oyuncudan biri olduğunu, Türk havlusuyla ilgili Türk hamamında olduğu gibi farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi.

Amaçlarının nihai tüketicinin Türk havlusunu tekrar keşfetmesi olduğunu belirten Kocasert, "Türkiye denilince akla havlu gelmese bile havlu denilince akla Türkiye gelsin." dedi.

Türk havlusuna getirilecek belirli standartların ardından "Turkish Towels" markası adı altında pazarlanan havluyla farkındalık oluşturmayı planladıklarını ifade eden Kocasert, 3 yıldır havlunun tanıtımını daha iyi nasıl yapabileceklerini belirlemek için çalışmaların sürdürüldüğünü ve bu süreçte çok önemli adımların atıldığını, havlu ihracatında Türkiye ihracat artışının üzerinde bir performansın gösterildiğini bildirdi.

Havlu markalaşıyor

Havlunun markalaşmasıyla ilgili üniversite, sanayi ve reel sektör iş birliğinde bilimsel çalışmalar yaparak havlunun kriterlerini belirlemeye başladıklarını anlatan Kocasert, şöyle konuştu:

"Belli bir standart getirildikten sonra sertifika aşamasına geçilecek. Örneğin firmalarımız arasında yıllardır aralıksız ihracat yapan, imalatının belli oranında Türk pamuğu ve ipliği kullanan, dünyada belli bir pazar payına sahip, Türk havlusunu hakkıyla ve layıkıyla temsil edebilecek olan firmalar 'Turkish Towels' etiketi ve belgesini kullanma hakkına sahip olacak.

Ege ve Pamukkale üniversiteleriyle sertifikasyon çalışmaları yürütüyoruz. Hedefimiz 3 yıldan beri yürüyen markalaşma çabalarını 2018 yılından itibaren sertifikasyona da dönüştürüp havlunun kalitesini belgelemek."

"Denizli'den 290 milyon dolarlık havlu satıldı"

Kocasert, bir kilogram Türk havlusunun ortalama ihracat değerinin 8 dolar olduğunu, yılın 8 ayında Denizli'den yurt dışına 290 milyon dolarlık havlu gönderildiğini ifade etti.

Türkiye'de 500'e yakın havlu üreticisi bulunduğuna işaret eden Kocasert, "Bu sertifika ve belgeyi almaya hak kazananlar, bu logoyu veya özel tasarımlı "Turkish Towels" etiketini ürünlerinde kullanabilecek. Bu onlara pazarlama avantajı, ürünlerini daha yüksek fiyata daha kolay satma avantajı getirecek." dedi.

Hedef 1 milyar dolar

Sadece daha çok havlu üreterek ihracatı artırmayı amaçlamadıklarını, Türk havlusunun kalitesinin akıllarda yer edinmesini sağlayarak kilogram değerini 10 doların üzerine çıkarmak istediklerini belirten Kocasert, "Türk havlusunun kalitesinin zihinlerde daha fazla yer edinmesini sağlayarak şu anda 600 milyon dolar civarında olan havlu ihracatımızı 2023'e varmadan 1 milyar doların üzerine çıkarabiliriz." diye konuştu.

ABD pazarındaki büyüme sürecek

ABD'nin en büyük ev tekstili ürünleri alıcılarından ve en çok havlu kullanan ülkelerden olduğunu, dolayısıyla hedef pazarlarından birinin bu ülke olduğunu söyleyen Kocasert, şunları kaydetti:

"Turkish Towels tanıtımı, marka çalışmaları birkaç yıl daha devam edecek. Şu anda ABD'ye havlu ihracatımızda iki yıldan beri yüzde 15 artış var. Önümüzdeki yıllarda bu artışın yine iki haneli rakamlarda süreceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. ABD pazarında büyümemiz devam edecek. Bizden en çok havlu ithal eden ülke çok uzun yıllar Almanya'ydı. Geçen yıl ABD, Almanya'yı geçti, bu yıl da geçeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Belki de havludaki en büyük pazarımız ABD olacak ve ABD'de bir Türk havlusu rüzgarı esecek."

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

BM'den Turkcell'e "insanlık" ödülü

2017-09-22 15:03 - Ekonomi

Kalekim'in Avcılar lokasyonu “Ar-Ge Merkezi“ oldu

2017-09-22 20:02 - Genel

Rusya'nın simgesi matruşka bebekler

2017-09-25 16:47 - Dünya

'Mavi Vatan'ın Koruyucu Kartalı: Sahil Güvenlik TCSG 105

2017-09-25 16:52 - Çevre-Hayat

Kaynakçı kadınların ateşle imtihanı

2017-09-24 15:17 - Çevre-Hayat

Recep Tayyip Erdoğan İmam Hatip Lisesi açıldı

2017-09-19 17:52 - Gündem

Savaş uçakları, PKK kamplarını baskı altına alıyor

2017-09-21 14:47 - Gündem

Bakırköy’de ahşap bir restoranda yangın çıktı

2017-09-21 11:47 - Asayiş

Tottenham ve Celtic derbilerden galip ayrıldı

2017-09-23 20:26 - Spor

HIV türlerine yüzde 99 oranında saldıran antikor geliştirildi

2017-09-22 16:21 - Genel

İlgili Haberler

Petrol ve gaz endüstrisinin "tutarsız" metan taahhütleri iklim krizini derinleştiriyor

08:43 - Ekonomi

ABD, 2025 mali yılına 257 milyar dolarlık bütçe açığıyla başladı

23:03 - Ekonomi

ABD'de yıllık enflasyon ekimde beklentiler dahilinde yüzde 2,6 oldu

17:18 - Ekonomi

21. Yüzyılın İkinci Çeyreğine Girerken Türkiye ve Dünya Ekonomisi konferansı gerçekleştirildi

16:52 - Ekonomi

Alman BioNTech, Çinli biyoteknoloji şirketi Biotheus'u yaklaşık 1 milyar dolara satın alacak

16:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Yenikapı metro istasyonunda yangın

08:57 - Gündem

Enerjide acele kamulaştırma kararları

08:47 - Gündem

Petrol ve gaz endüstrisinin "tutarsız" metan taahhütleri iklim krizini derinleştiriyor

08:43 - Ekonomi

AB Yüksek Temsilcisi Borrell'e göre, Trump'la değişecek jeopolitik gerçeklere Avrupa hazır

08:28 - Dünya

9. Yargı Paketi Resmi Gazete'de yayımlandı

06:12 - Gündem