?>

"Türk halkının ağız ve diş sağlığı karnesi çürük"

Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Tarık İşmen, Türk halkının ağız ve diş sağlığı konusunda kötü bir karneye sahip olduğunu belirterek, Aile Diş Hekimliği uygulamasının ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi.

Sağlık - 11 ay önce

Ankara

TDB genel merkezinde 20 Mart Dünya Ağız Sağlığı Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenlendi.

İşmen, burada yaptığı açıklamada, Dünya Ağız Sağlığı Günü'nde ağız ve diş sağlığındaki kötü gidişi iyileştirmeye, bu konuda toplumsal farkındalık oluşturmaya odaklandıklarını vurguladı.

Türkiye'de Ankara Üniversitesi ile Sağlık Bakanlığınca en son 2018'de yapılan ve 2022'de güncellenen araştırmanın verilerine işaret eden İşmen, "Türkiye, ağız ve diş sağlığı konusunda ne yazık ki kötü bir karneye sahip. DMFT dediğimiz bireyin çürük, kayıp ve dolgulu diş sayısını gösteren endeks, ülkemizde 15 yaşından sonra 2,5 iken 35 yaşında 8'e çıkmakta ve 65 yaşından sonra da 22'ye ulaşmakta." ifadesini kullandı.

İşmen, Almanya, Fransa gibi ülkelerin koruyucu diş hekimliği ve ulusal koruyucu ağız ve diş sağlığı projeleriyle bu sorunun üstesinden geldiğini belirterek, Sağlık Bakanlığının 2022'de pilot uygulama olarak başlattığı, 0-12 yaş arasındaki çocuklara içine alan Aile Diş Hekimliği uygulamasının önemli bir adım ve fırsat olduğunu dile getirdi.

"Koruyucu ağız-diş sağlığı paketi sosyal sigorta kapsamına alınmalı"

Bu yeni uygulamanın içinin daha iyi doldurulması gerektiğinin altını çizen İşmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"TDB olarak Aile Diş Hekimliği Projesi'nin, tüm Türkiye'yi kapsayacak ulusal planlamasının yapılmasını, kamu ve özelde çalışan tüm diş hekimlerinden yararlanılmasını, aile diş hekiminin sadece 'koruyucu girişimlerle' sınırlanmaması, bu kavramın içine tüm diş hekimlerinin alınmasını, koruyucu ağız-diş sağlığı paketi oluşturulmasını ve bunun sosyal sigorta kapsamına alınmasını, 0-18 yaş çocuk ve genç grubuna, ülkemizin yaşlı nüfus hızında ki artış göz önüne alınarak 65 yaş üstünün de dahil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuların başta Sağlık Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarla ciddi olarak masaya yatırılması ve tartışılması gerekliliğinin altını kalın olarak çiziyoruz."

İşmen, Türkiye'de bir diş hekimi eksikliği sorununun bulunmadığını ancak bu hekimlerin iyi koordine edilmemesinden kaynaklı problemlerin yaşandığını belirterek, fakültelerin yılda 11 bin diş hekimi mezun edebilecek duruma geldiğini aktardı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Dünya Diş Hekimleri Birliğinin (FDI), genel sağlığın optimal yaşanmasında ağız-diş sağlığının önemine her geçen gün daha fazla dikkat çektiğini ifade eden İşmen, ağız ve diş sağlığının insanın bedensel ve ruhsal iyi olma hali için önemli olduğunun altını çizdi.

"Toplumun neredeyse tamamına yakınının diş eti sorunu var"

Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Sekreteri Emel Uzer de basın mensuplarının, hastanelerde ağız ve diş sağlığı birimlerine MHRS üzerinden randevu alma konusunda zorluklar yaşandığına ilişkin sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Kamuda özellikle son yıllarda Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ile kamuya alınan diş hekimi sayısında bir artış var. Ancak Türk toplumunun ağız ve diş sağlığı sorunlarının oranını düşündüğümüzde var olan kadro ve fiziksel imkanlarla bu sorunların çözülmesi mümkün görünmüyor. Toplumun neredeyse tamamına yakınının diş eti sorunu var. Bu kadar sık randevu saat aralığına rağmen kamunun bu şekilde toplumun tümüne hizmet vermesi akılcı da değil doğru da değil."

Uzer, kamuda verilen hizmetlerde koruyucu diş hekimliğinin artırılması gerektiğini aktardı.

Uzer, TDB'nin diş hekimliği fakülteleriyle ilgili hazırlanan dosyayı uzun süredir YÖK'e sunmak istediğini ancak randevu taleplerine yanıt alamadıklarını da dile getirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail saldırısında çocukları enkaz altında kalan Gazzeli anneden çağrı

2024-03-17 17:47 - Çevre-Hayat

İsrail ramazan ayında Filistinlilere saldırmayı gelenek haline getirdi

2024-03-13 15:08 - Dünya

Çanakkale Şehitler Abidesi'ne Türk bayrağı yansıtıldı

2024-03-18 23:22 - Çevre-Hayat

KDP, 10 Haziran'daki IKBY milletvekili seçimlerine katılmayacaklarını açıkladı

2024-03-18 15:17 - Dünya

Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ayaydın, Bodrum'da kadınlarla bir araya geldi

2024-03-19 12:42 - Siyaset

Kızlarını okutan baba, köydeki diğer ailelere de örnek oldu

2024-03-20 12:23 - Çevre-Hayat

Türk somonu ve çayının tanıtım projelerine Ticaret Bakanlığından destek

2024-03-18 12:27 - Ekonomi

Bakan Yumaklı, Türkşeker'in 2023-2024 kampanya dönemini rekorla tamamladığını bildirdi

2024-03-20 10:13 - Ekonomi

Adalet Bakanı Tunç: 9. Yargı Paketi'mizin hazırlıkları devam ediyor

2024-03-18 21:32 - Siyaset

Van'da Çatak-Pervari kara yolu çığ sebebiyle kapandı

2024-03-20 08:57 - Asayiş

İlgili Haberler

Yeşilay'dan sigarayı bırakma çağrısı

21:48 - Sağlık

Türk doktorlar, TİKA'nın desteğiyle Kamboçya'da sağlık taramaları gerçekleştirdi

17:28 - Sağlık

Kanser hastalıklarının yüzde 10 ila 20'si kalıtsal nedene bağlı

17:02 - Sağlık

Soğuk havalar kalp krizi riskini artırıyor

13:27 - Sağlık

İnternet alışverişi sahte gözlük ve kontakt lens riskini artırıyor

11:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

AK Parti'li Bayram'a Tayvan'dan "Küresel Yaşam Sevgisi Ödülü"

23:47 - Siyaset

Alman aktivistler, Elon Musk’ın X'ine karşı seçim manipülasyonuna ilişkin davayı kazandı

23:38 - Dünya

Time dergisi, "ABD başkanlık koltuğuna oturmuş Elon Musk'ı" kapağına taşıdı

23:33 - Dünya

Reeder Samsunspor, Atakaş Hatayspor'u mağlup etti

23:27 - Spor

BM: Esed rejiminin devrilmesinin ardından 270 bin Suriyeli mülteci ülkesine döndü

22:56 - Dünya